Μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης από την Έρημο Σαχάρα έχουν μεταφερθεί στην Ευρώπη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η αφρικανική σκόνη που ταλαιπωρεί τη χώρα μας από τη Δευτέρα έχει αρχίσει ήδη να υποχωρεί. Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN Κλέαρχου Μαρουσάκη θα υποδεχθούμε σύντομα ένα νέο κύμα, που θα είναι όμως ηπιότερο.
«Το πρώτο κύμα αφρικανικής σκόνης μας αποχαιρετά και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το δεύτερο το οποίο δείχνει κάπως ηπιότερο, εκτός και αν στην πορεία το μετανιώσει κι ενισχυθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη στην χώρα μας ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
180.000 τόνοι σκόνης έχουν σκεπάσει τον ελβετικό ουρανό
Από την Παρασκευή περίπου 180.000 τόνοι σκόνης έχουν «καθίσει» στον ελβετικό ουρανό, μειώνοντας δραματικά την ορατότητα και δίνοντας μια κιτρινωπή απόχρωση στο φως της ημέρας σε μεγάλο μέρος της χώρας.
«Η άφιξη άμμου από τη Σαχάρα οδηγεί σε πολύ σαφή μείωση της ηλιοφάνειας και της ορατότητας. Υπάρχει επίσης μια αύξηση στις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων», υπογραμμίζει η ελβετική μετεωρολογική υπηρεσία MeteoSwiss σε μήνυμα στο X.Η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα, από τις όχθες της λίμνης της Γενεύης μέχρι την υπόλοιπη χώρα. Το AirCHeck, η εφαρμογή που ξεκίνησε από τα καντόνια για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα του αέρα στην Ελβετία, αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή σε μια ακτίνα από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας.
Σε συναγερμό η Κορσική
Ένα κιτρινωπό χρώμα έχει λάβει ο ουρανός και στη νοτιοανατολική Γαλλία. Μάλιστα, την Παρασκευή ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός στην Κορσική, και αναμένεται να συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθώς όπως το νέφος της Άμμου θα επιμείνει.Την Κυριακή του Πάσχα θα κάνει την εμφάνιση του και στη Γερμανία.
Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης, απελευθερώνοντας από 60 έως 200 εκατομμύρια τόνους ετησίως και ενώ τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν να μεταφερθούν χιλιάδες χιλιόμετρα και να φτάσουν σε όλη την Ευρώπη. Καθώς κατακάθεται, αυτή η άμμος δίνει μια πορτοκαλί απόχρωση στο χιόνι.
Πηγή: ethnos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου