26 Μαρ 2024

Η ώρα της αλήθειας για τη φέρουσα ικανότητα


Άρθρο του Γιάννη Παλαιολόγου.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει σάρκα και οστά σε μία έννοια ζωτική για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Οι ειδικοί όμως ανησυχούν για τις καθυστερήσεις στη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος που θα ορίζει τη μεθοδολογία εκτίμησής της.

Πώς λαμβάνεται η απόφαση για το αν ένα νησί αντέχει νέες τουριστικές επενδύσεις; Με το κύμα υπερ-τουρισμού και έκρηξης του real estate στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, ειδικά μετά την υποχώρηση της πανδημίας, η έννοια της Φέρουσας Ικανότητας –των ορίων των δυνατοτήτων ενός τόπου να υποδεχθεί επισκέπτες πέρα από τον μόνιμο πληθυσμό του– έχει εισαχθεί στο δημόσιο διάλογο και έχει γίνει αντικείμενο νομοθετικών παρεμβάσεων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με δύο αποφάσεις του, το 2021 και το 2022, ακύρωσε προεδρικό διάταγμα στρατηγικής επένδυσης στη Μύκονο καθώς και το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Πάρου, που προέβλεπε νέες επεκτάσεις οικισμών, εξαιτίας απουσίας τεκμηρίωσης ότι τα δύο έργα συμμορφώνονταν με τη Φέρουσα Ικανότητα των δύο νησιών
To 2021 το ΣτΕ ακύρωσε το Προεδρικό Διάταγμα της επένδυσης Project Blue, προϋπολογισμού €60.000.000, από τις Grivalia Hospitality και Frontisa Management σε 92,5 στρέμματα στα Φερά Γκρεμνά-Βατούδια στην Άνω Μερά της Μυκόνου για λόγους που συνδέονταν με την απουσία τεκμηρίωσης ότι συμμορφωνόταν με τη Φέρουσα Ικανότητα του νησιού.

Ωστόσο η έννοια της ΦΙ, παρότι εμφανίζεται σε νομοθετικές παρεμβάσεις, δεν έχει οριστεί με επαρκή σαφήνεια ώστε να αποτελέσει όπλο για μία βιώσιμη τουριστική πολιτική. Ο νόμος δεν ορίζει συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίον πρέπει να υπολογίζεται· αντιθέτως, επαφίεται στην κρίση κάθε φορέα (ή επενδυτή) να την υπολογίσει με τα δικά του κριτήρια. Έτσι, κάποιοι υποψήφιοι φορείς στρατηγικών τουριστικών επενδύσεων περιλαμβάνουν στις προτάσεις τους δικές τους μελέτες ΦΙ, ή μελέτες ΦΙ που οι ίδιοι ανέθεσαν σε μελετητικά γραφεία.

Μιλώντας σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) στις 27 Φεβρουαρίου, ο γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμης Μπακογιάννης χαρακτήρισε τη ΦΙ «εργαλείο για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος». Σχετικές μελέτες θα ενσωματωθούν στον υπό εξέλιξη πολεοδομικό σχεδιασμό με την εκπόνηση Ειδικών και Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ και ΤΠΣ), ανέφερε ο Μπακογιάννης. Η ΦΙ είναι «κάτι καινούργιο στο ελληνικό Δίκαιο», παραδέχθηκε ο γ.γ., που συνεπάγεται ότι οι σχετικές κατευθύνσεις και προδιαγραφές προς τους μελετητές «χρήζουν διερεύνησης και αξιολόγησης»

.διαβάστε την συνέχεια στο παρακάτω σύνδεσμο

https://www.sustainablecyclades.gr/2024/03/26/i-ora-tis-alitheias-gia-ti-ferousa-ikanotita/


Image

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...