Αν εφαρμοζόταν, η αδόμητη ζώνη του Πρωτοκόλλου θα επηρέαζε τις ανωτέρω πολεοδομικές διατάξεις· δεν έχει όμως αμιγώς σχέση με τον καθορισμό του ελάχιστου πλάτους της παραλίας. Για τον καθορισμό της παραλίας, που αποτελεί δημόσια κτήση, μπορεί να είναι απαραίτητη ακόμα και η απαλλοτρίωση κάποιας παράκτιας ιδιωτικής περιουσίας, αυτό όμως εξαρτάται από τα όρια της παραλίας όπως τα καθορίζει η αρμόδια επιτροπή.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν το Δεκέμβριο του 2023 παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ επειδή ουδέποτε εκπόνησε και δημοσιοποίησε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, ως όφειλε σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Παραμένει ανοιχτό ερώτημα αν τα ζητήματα χρήσεων γης σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και του καθορισμού των γραμμών παραλίας και αιγιαλού θα μπορούσαν να λυθούν με τη συμπερίληψή τους σε έναν συνολικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Παλαιός αιγιαλός
Άλλη μια αλλαγή που επιτελείται με τον νέο νόμο είναι η επιστροφή στο καθεστώς σχετικά με τον παλαιό αιγιαλό που ίσχυε πριν το 2019. Ο παλαιός αιγιαλός είναι η ζώνη ξηράς που προκύπτει από τη μετατόπιση της ακτογραμμής προς τη θάλασσα εξαιτίας προσχώσεων ή τεχνικών έργων, που μπορεί να συμπεριλαμβάνει ακόμα και μεγάλες παραλιακές εκτάσεις. Ο παλαιός αιγιαλός ανήκε μέχρι το 2019 στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, μπορούσε δηλαδή να περιέλθει στο Ταμείο Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και να αξιοποιηθεί, μισθωθεί ή πωληθεί, εξυπηρετώντας το οικονομικό συμφέρον του δημοσίου.
Με τον νόμο 4607/2019, ο παλαιός αιγιαλός πέρασε στη δημόσια περιουσία του Δημοσίου, απέκτησε δηλαδή κοινόχρηστο χαρακτήρα και μπορούσε να αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Ο νέος νόμος τον επαναφέρει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Η δόμηση και αξιοποίηση του παλαιού αιγιαλού, πάντως, εξακολουθεί να προκαλεί σύγχυση ανά την επικράτεια, όπως στις χαρακτηριστικές περιπτώσεις του Λαγανά Ζακύνθου και της Νέας Ηράκλειας Χαλκιδικής.
«Απάτητες παραλίες» και «μικροί αιγιαλοί»
Εκτός από την αφαίρεση της πρόβλεψης για το ελάχιστο πλάτος της παραλίας των 30 μέτρων, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν και σειρά άλλων προβληματισμών του νέου νόμου. Ως ιδιαίτερα ασαφής χαρακτηρίζεται ο όρος «απάτητες παραλίες», που εισάγει το αρθ. 4 παρ. 2, με τον οποίο ορίζονται «αιγιαλοί ιδιαίτερης αισθητικής, γεωμορφολογικής ή οικολογικής αξίας, στους οποίους απαγορεύεται η παραχώρηση απλής χρήσης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες». Παράλληλα, το άρθρο 3 έχει ήδη εισάγει την έννοια των «προστατευόμενων παραλιών», δηλαδή των παραλιών που συμπεριλαμβάνονται ήδη στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000. Δεν είναι λοιπόν σαφές, κατά τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ποιοι περιορισμοί ισχύουν για ποιες παραλίες, και γιατί θεωρούνται προστατευόμενες μόνο οι περιοχές του δικτύου Natura 2000, για τις οποίες εκκρεμεί ούτως ή άλλως η έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων και σχεδίων διαχείρισης.
Υπάρχουν και παραλίες οι οποίες δεν εντάσσονται στο δίκτυο Natura, αλλά ενδεχομένως να χρήζουν ειδικής προστασίας λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Μπορεί για παράδειγμα να είναι οικότοποι και να φιλοξενούν σπάνια ενδημικά είδη.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν επίσης ότι με τον νέο νόμο επιτρέπεται πλέον η παραχώρηση των λεγόμενων «μικρών αιγιαλών» σε όμορα ξενοδοχειακά καταλύματα, ενώ ορίζονται ως «μικροί αιγιαλοί» μόνο οι παραλίες με συνολικό μήκος/πλάτος μικρότερο των 4 μέτρων (με το προηγούμενο νομικό καθεστώς ήταν 5 μέτρα). Αυτό σημαίνει πως ένα όμορο ξενοδοχειακό κατάλυμα θα μπορεί ενδεχομένως να εκμεταλλευτεί το 50% ακόμα και μικροσκοπικών παραλιών, αφήνοντας ελάχιστο χώρο ελεύθερο στο κοινό.
Όσοι έχετε ήδη επισκεφθεί την Σέριφο, μπορείτε να μας στείλετε
φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη σας στο νησί.
Μετά από επιλογή, οι καλύτερες φωτογραφίες θα φιλοξενηθούν
στο giannisserfanto.blogspot.com με το όνομα σας. ( e-mail : giannisserfanto@gmail.com ).
Από το εγώ στην ουσία
-
[image: Ο Carl Gustav Jung, ένας από τους σημαντικότερους ψυχολόγους του
20ού αιώνα, είχε μια μοναδική προσέγγιση για το πώς η ζωή μας εξελίσσεται.]
Ο Carl...
Eνα νεο blog γενήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν τό νησί. Είναι μία προσπάθεια ψυχής να αποκτήσει η ΣΕΡΦΙΩΤΙΚΗ γή καμωμένη από σίδερο καί γρανίτη η πιό άγρια στήν αρμάδα τών κυκλάδων ,φωνή.
Στήν ΣΕΡΙΦΟ όπως σε όλα τά κυκλαδονήσια ο κτύπος τής καμπάνας αχολογεί μνήμες καί πρόσωπα ,από στεριά, αέρα,θάλασσα,
διαπερνά το χρόνο καί μπαίνει μέ τό συναίσθημα στήν ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου