21 Μαρ 2024

Αύξηση του ορίου για Golden Visa σε νησιά των Κυκλάδων


Με τις νέες ρυθμίσεις, η Golden Visa (η άδεια παραμονής και η ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σένγκεν) θα δίνεται σε κάποια νησιά για όποιον αγοράζει σπίτι από 120 τ.μ. και άνω και εφόσον έχει επενδύσει τουλάχιστον €800.000.

Περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που θα αποκτηθούν μέσω του προγράμματος Golden Visa εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση. Η τελική διαμόρφωση των ορίων θα αποφασιστεί εντός της εβδομάδας, με το κατώτατο όριο για επενδύσεις να φθάνει τα €800.000, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, το όριο της Golden Visa θα αυξηθεί στις €800.000 (από €500.000) για περιοχές στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος (Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο) και νησιά των Κυκλάδων με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους (Τήνο, Άνδρο, Νάξο, Σύρο, Μήλο). Στις υπόλοιπες περιοχές με μεσαίο ενδιαφέρον, το όριο από €250.000 που είναι σήμερα θα ανέβει στα €400.000, ενώ όπου δεν καταγράφεται αξιοσημείωτη ζήτηση το όριο θα παραμείνει στις €250.000.

Πρώτοι στην κατάταξη για την αγορά ακινήτων μέσω Golden Visa είναι οι Κινέζοι ενώ σημαντική αύξηση καταγράφηκε την τριετία 2021-2023 από το Ηνωμένο Βασίλειο και χώρες της Μέσης Ανατολής. Την πρώτη δεκάδα στο τέλος του 2023 συνέθεταν οι: Κίνα, Τουρκία, Λίβανος, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία, Ουκρανία.

Μέσα από τις νέες ρυθμίσεις πιστεύεται ότι η αγορά ακινήτου μέσω Golden Visa σε περιοχές με έντονο στεγαστικό πρόβλημα δεν θα συμφέρει, ενώ η αξιοποίηση των μεγαλύτερων ακινήτων θα είναι κυρίως για ιδιόχρηση και όχι εκμετάλλευση μέσω Airbnb. Πρόκειται για καθοριστικό βήμα ώστε να μπορούν να βρίσκουν σπίτι δάσκαλοι, γιατροί και νέοι που δουλεύουν εποχικά στα νησιά.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από το 2021 έως το 2023 τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στη χώρα μέσω της «χρυσής βίζας» ξεπέρασαν τα €4,3 δισ., ενώ οι υποβληθείσες αιτήσεις φθάνουν τις 14.875 και οι τελικές εγκρίσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα διαμορφώνονται σε 7.387.

Οι αλλαγές στα όρια θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο. Ενδεχομένως όσοι έχουν καταθέσει αίτηση που εκκρεμεί να λάβουν τη «χρυσή βίζα» με τα σημερινά όρια. Το σχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, οι οποίες θα συζητηθούν εντός της εβδομάδας και αμέσως μετά θα έρθει η διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Κεντρκή εικόνα: Dino Demopoulos/Unsplash



to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...