19 Μαρ 2024

Λιμενικό Ταμείο Σύρου Λιμενικές υποδομές και ισότιμη στήριξη των νησιών

Σύρος, Κέα, Κύθνος και Σέριφος απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου ΣύρουΠαρεμβάσεις και δηλώσεις εκπροσώπων για αγαστή συνεργασία με τον νέο πρόεδρο, Κ. Γαβιώτη
Με ισότιμη αντιμετώπιση των υποθέσεων της Σερίφου, της Κέας και της Κύθνου με τις υποθέσεις της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, προσβλέπουν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, προκειμένου να προχωρήσουν μελέτες και έργα για τη βελτίωση και την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών τους.

Σχετικές παρεμβάσεις και σε θετικό τόνο έγιναν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. την περασμένη εβδομάδα, με νέο πρόεδρο τον Κώστα Γαβιώτη, ο οποίος από την πλευρά του, δεσμεύθηκε για θετική συνεργασία και έμπρακτη στήριξη σε όλα τα θέματα των τεσσάρων νησιών.

Σημειώνεται πως εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός για το 2024, ο οποίος περιλαμβάνει σημαντικά έργα και μελέτες για τα νησιά, σε συνέχεια των προσπαθειών και των αιτημάτων των Δήμων για τις λιμενικές ζώνες.

Σέριφος: Όλοι μαζί αναλόγως των αναγκών του κάθε νησιού

Από την πλευρά της Σερίφου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερίφου και εκπρόσωπος στο νέο Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κατερίνα Ρώτα τοποθετήθηκε από θετική οπτική για τη συνεργασία κατά τη νέα θητεία, επισημαίνοντας πως, η νέα σύνθεση θα πρέπει να κινηθεί με συλλογικό πνεύμα, αναλόγως των αναγκών και των προβλημάτων κάθε νησιού.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως κατά την περασμένη θητεία, η πλευρά της Σερίφου είχε εκφράσει πολλά παράπονα για τη συνεργασία με τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου.

“Όλοι γνωρίζουμε πως οι ενέργειες, δραστηριότητες, εργασίες των τεσσάρων νησιών μας, χρηματοδοτούνται από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, εκτός ορισμένων περιπτώσεων όπου οι ενέργειες εντάσσονται σε χρηματοδοτήσεις από προγράμματα που σκοπό έχουν να συντηρήσουν, να βελτιώσουν και να αναπτύξουν τις υπηρεσίες του κάθε νησιώτη. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί στο Λιμενικό Ταμείο, ανάλογα με τα προβλήματα του κάθε νησιού, για να έχουμε αποτέλεσμα”, σημείωσε συγκεκριμένα.

Κέα: Θεμελιώδης λίθος συνεργασίας, η ισότιμη αντιμετώπιση

Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε με δηλώσεις της, η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, επισημαίνοντας πως είναι χρήσιμο να διατηρηθεί και στο νέο σχήμα του Δ.Σ., η ισορροπία που επιβάλλεται να υπάρχει.

“Είμαστε τέσσερα τα νησιά – μέλη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, οπότε το να είμαστε ισότιμοι είναι βασικός και θεμελιώδης λίθος μίας συνεργασίας. Ευελπιστούμε στο νέο σχήμα, να κρατηθούν όλα αυτά και να συνεργαστούμε πολύ καλά γιατί και εμείς συμμετέχουμε στα τεκταινόμενα της Σύρου και η Σύρος και η Κύθνος, αλλά και η Σέριφος συμβάλλουν στα τεκταινόμενα της Κέας”, ανέφερε αρχικά, μιλώντας παρακάτω για τη βασική προτεραιότητα της Κέας: “Πρώτη μας προτεραιότητα είναι αυτό που περάσαμε και στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου και αφορούσε στην επισκευή στο Βουρκάρι των ύφαλων σπηλαιώσεων. Για εμάς είναι κύρια προτεραιότητα και είναι κάτι που το έχουμε ξεκινήσει από την προηγούμενη περίοδο της Δημοτικής Αρχής μας και του Λιμενικού Ταμείου. Πρέπει να γίνει. Έχουμε ενημερώσει και τα νέα μέλη και τον πρόεδρο βεβαίως, ο οποίος συμφώνησε άμεσα στο να γίνει προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.

Σίγουρα πρέπει να “τρέξουμε” γιατί υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες για τα νησιά μας”, σημείωσε, λέγοντας τέλος, πως, σε αυτή τη νέα θητεία, “θα πρέπει όλοι μας από κάθε νησί να παρουσιάζουμε τα θέματα και βέβαια να τα στηρίζουμε. Δεν απαιτούμε μόνο το Λιμενικό Ταμείο να κάνει έργο. Κι εμείς θα συμβάλλουμε”.

Κύθνος: Σε θετική τροχιά η συνύπαρξη

Επιπλέον, παρέμβαση έκανε και ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, ζητώντας να συνεχιστεί η εποικοδομητική συνεργασία τα επόμενα πέντε έτη. “Θεωρώ πως, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια από το 2014 που είμαι στον Δήμο Κύθνου, έχουν βελτιωθεί κατά πολύ τα ανταποδοτικά του κάθε νησιού. Υπάρχει μία αναλογικότητα όσον αφορά στα εισπραχθέντα και αυτά που αποδίδονται και επιστρέφονται στην τοπική κοινωνία και γενικότερα στα λιμάνια μας. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα όσον αφορά στο να πούμε ότι αδικείται κάποιο νησί”, παρατήρησε από πλευράς του, εξηγώντας πως, “είναι και τι επιδιώκει ο καθένας μέσα από τις προγραμματικές συμβάσεις που κάνει με το Λιμενικό Ταμείο, για να μπορέσει να προωθήσει διάφορα πράγματα, πέραν των προγραμματισμένων και των παγίων που υπάρχουν”.

Προτού κλείσει την τοποθέτησή του, επεσήμανε πως, σταθερή προτεραιότητα για την Κύθνο είναι η βελτίωση των λιμενικών υποδομών. “Επιδίωξή μου είναι να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν τις υπηρεσίες στα λιμάνια και να γίνουν κάποιες βελτιώσεις τεχνικές όσον αφορά στις επιμηκύνσεις των λιμανιών για να υπάρχει μεγαλύτερη χωρητικότητα στα τουριστικά σκάφη. Το βασικό είναι αυτό. Στα υπόλοιπα θεωρώ πως είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο στην παροχή υπηρεσιών”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Γαβιώτης και Βακόνδιος δεσμεύτηκαν για συνεργασία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος, Κώστας Γαβιώτης επεσήμανε πως θα στηρίξει ισότιμα όλα τα νησιά. “Σε αυτή τη θητεία θέλω να προχωρήσουμε όλοι μαζί για τις ανάγκες των νησιών σχετικά με τις υποδομές που έχουμε αρμοδιότητα. Στόχος μας είναι η καλύτερη λειτουργία τους προς όφελος των νησιών και θέλουμε να στηρίξουμε τις υποδομές. Είμαστε εδώ για να ακούμε και να συζητάμε όλες τις ανάγκες και να προγραμματίζουμε μελέτες και έργα”, ανέφερε, ζητώντας παράλληλα συνεργασία και καλή συνεννόηση: “Θέλω να πω σε όλους σας, πως σε κάθε συνάντηση που προγραμματίζετε στα Υπουργεία για τα θέματα των λιμανιών και των λιμενικών υποδομών συνολικά, να με καλείται να πηγαίνουμε μαζί. Είμαι στη διάθεσή σας για να προχωρήσουμε όσα πρέπει για τα νησιά”.

Σε ανάλογο τόνο μίλησε και ο αντιπρόεδρος του ΔΛΤΣ και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σύρου – Ερμούπολης, Φραγκίσκος Βακόνδιος. “Σε συνέχεια όσων λέγαμε για την υποστήριξη για τα μικρά νησιά, να τη θεωρείτε δεδομένη”, επεσήμανε, εξηγώντας πως, “η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου είναι αρκετά επιβαρυμένη και είναι και έργα τώρα, όπως για παράδειγμα το Νοσοκομείο που είναι να έρθει μέσα στη χρονιά, ωστόσο, σίγουρα προσπαθούμε και για τα έργα του Λιμενικού Ταμείου και να είστε βέβαιοι πως θα είμαστε υποστηρικτές. Και ο Γιάννης Μαραγκός (αντιδήμαρχος Καθημερινότητας) αλλά και το κομμάτι το δικό μου, οι μηχανικοί δηλαδή της Τεχνικής Υπηρεσίας, θα υποστηρίξουν σίγουρα το Λιμενικό Ταμείο για τα λιμενικά έργα όλων των νησιών”.

Έργα και μελέτες

Από τις σημαντικές προβλέψεις στον προϋπολογισμό του 2024 για τη Σύρο είναι οι διάφορες επισκευές στη χερσαία ζώνη Αγίου Νικολάου (Αστέρια), οι ύφαλες επισκευές στην προβλήτα κρουαζιερόπλοιων και προβλητών τουριστικών σκαφών Ερμούπολης (35.340 ευρώ), η επισκευή οδοστρώματος στην πλατεία Κανάρη (74.400 ευρώ), καθώς επίσης, η επισκευή του τοίχου αντιστήριξης στον παραλιακό δρόμου Βούλγαρη (2.898,23 ευρώ), η επισκευή και συντήρηση της υφιστάμενης προβλήτας στο Αχλάδι (37.000 ευρώ), οι βελτιώσεις στον δρόμο στο Καρνάγιο (74.400 ευρώ), καθώς και οι εργασίες επισκευής ανωδομής και ραμπών πρόσδεσης πλοίων στο κρηπίδωμα του λιμένα Ερμούπολης (131.972 ευρώ).

Ενδεικτικά για τα άλλα νησιά, έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2024 η μελέτη επισκευής και ΜΠΕ προσήνεμου μώλου στο λιμάνι Κορρησίας Κέας (24.800 ευρώ), η μελέτη για το έργο, εργασίες βελτίωσης πρόσβασης οχημάτων και επιβατών καθώς και του δικτύου απορροής όμβριων υδάτων στο λιμάνι Σερίφου (37.200 ευρώ), αλλά και η μελέτη για τοπογραφική βυθομέτρηση και αποτύπωση προσήνεμου μώλου στην Κορρησία Κέας (10.000 ευρώ).


Επιπλέον, τρέχει η εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των νέων έργων του λιμένα της Σύρου, όπως ειδικότερα και οι μελέτες για το νέο ακτοπλοϊκό λιμάνι, για την προβλήτα κρουαζιέρας, αλλά και η αρχιτεκτονική μελέτη για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ και την υλοποίηση σκιάστρων και δαπέδων στην παραλία της Ερμούπολης (καφετέριες) κ.α..

Επιπλέον, είναι ενταγμένη στον προϋπολογισμό, η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προστασίας της χερσαίας ζώνης Κορησσίας Κέας, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον λιμένα Μέριχα Κύθνου, καθώς και ο καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης για το ίδιο λιμάνι. Τέλος, η μελέτη κατασκευής υποδομών κρουαζιέρας για τον λιμένα Λιβαδίου Σερίφου.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...