16 Μαρ 2024

Σέριφος «Καλαμαράκια Portola τηγανητα»


Δεν είχα προσέξει ποτέ το όνομα της εταιρίας που τα τυποποιεί. Για μένα, από τον καιρό που ο Μιχάλης ο κισκινίκος  ήταν μπακάλικο, και οχι μινι μάρκετ ήταν τα «Καλαμαράκια με τον γέρο». Μια σταθερά, που δεν άλλαξε ποτέ όσα χρόνια κι αν πέρασαν. Ο κολυνός του μαλάκιου: καλαμαράκια Καλιφόρνιας Portola.Οποτε κατέβαινα στο νησί απόκριες αυτα τηγανίζαμε και στα μικρά πανηγυράκια αυτα σέρβιραν οι Σερφιώτισες -ες
Οι ανταγωνιστές για να τα χτυπήσουν πάντα έβγαιναν σε κόκκινη συσκευασία. Αμ δε! Άμα δεν έβλεπε ο πελάτης τον γέρο με το άσπρο μούσι δεν το ‘παιρνε με τίποτα. Στα νειάτα μας παρά το γεγονός ότι ζούσαμε σε νησί, τέτοια καλαμάρια καταναλώσαμε πολλά κιβώτια.

 Κυρίως τη Σαρακοστή και τη Μεγαλοβδομάδα. Αλλά επειδή η νήστεια δεν αστειεύονταν στη διάρκεια του χρόνου όλο και κάποιες Παρασκευές και Τετάρτες ξετρύπωναν και για να πάει κάτω το κουνουπίδι, τα ραδίκια ή τα μαυρομάτικα, το καλαμάρι έμπαινε κανονικά στο πρόγραμμα. Πολλοί, μη σου πω και οι περισσότεροι, τα έτρωγαν κι ακόμα τα τρώνε, όπως είναι κατευθείαν από την κονσέρβα. Να μια γεύση που θέλω να ξεχάσω.

 Τα προτιμούσα τηγανητά. Μάχη δίνονταν για τα ξεροτηγανισμένα πλοκαμάκια και το αλεύρι που νοστίμιζε με το λάδι στο τηγάνι. Μάχη στα μαρμαρένια αλώνια και παπάρες ξεγυρισμένες. Ήταν μια τρελλή νοστιμιά: Θεός ξεβράκωτος(!) χαρακτήρισε καλή μου φίλη το πιάτο που το συνάντησε αυτές τις μέρες στην μητσοτακική απληστία  της κρίσης! 
Στον κατάλογο: «Καλαμαράκια Portola τηγανητα». 
Μάλιστα, αυτό είναι που λένε, έχει ο καιρός γυρίσματα. μερικοί δεν τα ξέρουν καν , αλλά επειδή η μύτη μου σπάει κατά καιρούς με τα κορνεμπίφ που τηγανίζουν τα εργατάκια της γειτονιάς και σπεύδω άρον άρον στης Λίτσας το μπακάλικο για κονσέρβες, με βλέπω και σας συμβουλευω στην επόμενη περατζάδα από το ράφι να ψάχνουμε  για τον «Γέρο». 

Όσο για συνταγή αυτοσχεδιάζουμε… το απλούστερο δυνατόν. Εξάλλου αυτά μας τα ‘χει διδάξει ο Βικέντιος  ο πατέρας μου  πριν γίνει γκουρμέ ακόμα και στην μύκονο : Απλά και φτηνά υλικά – απλές μαγειρικές. Σύνθετα κι ακριβά υλικά – σύνθετες μαγειρικές! 
 Καλαμαράκια Portola τηγανητά Υλικά: 1 κονσέρβα καλαμαράκια Portola λάδι λίγο αλεύριαλάτι – πιπέρι 
 Ανοίγουμε την κονσέρβα. Αν θέλουμε αφαιρούμε από μέσα το διάφανο κόκκαλο κι επίσης αν θέλουμε ξεπλένουμε λίγο τα καλαμάρια. Στραγγίζουμε πολύ καλά και στη συνέχεια αλατίζουμε, πιπερώνουμε, αλευρώνουμε καλά και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή, δεν θέλουν και πολύ τηγάνισμα γιατί είναι ήδη μαγειρεμένα. Σερβίρουμε και σβήνουμε τα τριγλυκερίδια στο παγωμένο τσίπουρο. Και μια καλή ρετσίνα με ελαφρύ άρωμα, μια χαρά σκοτώνει τη χοληστερίνη …trust me! 

 Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...