20 Μαρ 2024

Σύρος Εξ Αρχής: «Αναγκαίο να πάρει ο δήμος πρωτοβουλίες για τον ΧΥΤΑ»


Αναγκαίο να πάρει ο δήμος πρωτοβουλίες για τον ΧΥΤΑ

Το νησί μας ενδέχεται να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα ένα πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, που θα επηρεάσει τη ζωή όλων των κατοίκων: ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) οδεύει προς πλήρωση, συνεπώς η διαχείριση των σκουπιδιών θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη. Το πώς φτάσαμε εδώ, συζητήθηκε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (24.2) σε θέμα που έθεσε η δημοτική μας παράταξη.Παρατίθεται σύντομο ιστορικό: Το 2009 ξεκίνησε στη Σύρο η μαζική ανακύκλωση. Ανάμεσα σε άλλα, βασικό κίνητρο ήταν και η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του ΧΥΤΑ. Ενός ακριβού έργου που είχε μόλις ολοκληρωθεί, αλλά χωρίς ανακύκλωση θα είχε διάρκεια ζωής κάτω από μια δεκαετία.

Η ανταπόκριση των κατοίκων της Σύρου ήταν πρωτοφανής. Την πρώτη πλήρη χρονιά ανακύκλωσης (2010) συγκεντρώθηκαν 3.635 τόνοι (περίπου 175 κιλά ανά κάτοικο!) σε υλικά συσκευασίας, ελαστικά, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά., που αντί να καταλήξουν στο ΧΥΤΑ προωθήθηκαν στα κέντρα διαλογής στην Αττική και αλλού. Την επόμενη χρονιά (2011) η ανακύκλωση ξεπέρασε τους 4.000 τόνους, ποσότητα που κατά κεφαλήν πρέπει να παραμένει ρεκόρ σε όλη την Ελλάδα, έκτοτε. Η επίδοση του νησιού μας έγινε θέμα στις αθηναϊκές εφημερίδες και ο δήμος μας βραβεύτηκε από δημόσιους και κοινωνικούς φορείς (υπουργείο Περιβάλλοντος, Δίκτυο Δάφνη).Τα επόμενα όμως χρόνια η ανακύκλωση μειώθηκε δραματικά. Την πενταετία 2015-2019 προωθήθηκαν στα Κέντρα Διαλογής μόλις ~860 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών ετησίως, κατά μέσο όρο (ανακύκλωση μείον επιστρεφόμενο υπόλειμμα). Θυμίζουμε, από 3.635 το 2010. Την επόμενη τετραετία (2020-2023) βελτιώθηκαν στους ~1.050 τόνους ετησίως. Ως αποτέλεσμα πάντως, ο ΧΥΤΑ γέμισε με μεγαλύτερη ταχύτητα ακυρώνοντας μερικώς τη συλλογική προσπάθεια των πέντε πρώτων χρόνων.

Αυτή τη στιγμή ο ΧΥΤΑ είναι ουσιαστικά κορεσμένος. Είναι βέβαιο ότι δεν λειτουργεί σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ όπως φαίνεται και στη φωτογραφία έχει πλήθος ακάλυπτων σκουπιδιών, που σταδιακά θα σκεπάζονται όλο και πιο δύσκολα, λόγω της κλίσης που δημιουργείται. Το σημαντικότερο: Στην πρόσφατη συνεδρίαση ενημερωθήκαμε ότι στην κατάσταση που βρίσκεται δεν θα μπορεί να δέχεται απορρίμματα μετά το καλοκαίρι. Σχεδιάζεται μια προσωρινή «λύση» για 2-3 χρόνια ακόμα, έως ότου κατασκευαστεί νέο κύτταρο. Τόσο τα τεχνικά – ποιοτικά χαρακτηριστικά της «λύσης» αυτής όσο και το χρονοδιάγραμμα είναι ασαφή. Με ενδεχόμενο να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που έχουμε δει σε ορισμένα άλλα νησιά: σκουπίδια να γίνονται πακέτα και να αποθηκεύονται, να φορτώνονται σε πλοία, να παρασύρονται από τη βροχή ή να διαρρέουν τα υγρά τους στο υπέδαφος.Υπάρχουν κι άλλα σοβαρά ζητήματα. Σχετίζονται με το γεγονός ότι ο δήμος μας έχει απολέσει τη διαχείριση του ΧΥΤΑ του (της ίδιας της περιουσίας του, δηλαδή), αφού έχει πλέον περιέλθει στα χέρια ενός περιφερειακού φορέα. Ως παράταξη τα έχουμε αναδείξει στο δημοτικό συμβούλιο με κάθε ευκαιρία. Αλλά εδώ περιοριζόμαστε στο άμεσο: τον κορεσμό του κυττάρου. Στο δημοτικό συμβούλιο ζητήσαμε τη δημιουργία μόνιμης δημοτικής επιτροπής που θα επισκέπτεται το χώρο διαρκώς, για να έχει την πλήρη εικόνα και να αναφέρεται στο δημοτικό συμβούλιο. Κάτι απολύτως αυτονόητο και απαραίτητο, που ωστόσο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Πηγή : https://www.logotypos.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...