16 Μαρ 2024

Μέδουσες από την Ερυθρά Θάλασσα στο Αιγαίο


Η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών οδηγεί τα τροπικά θαλάσσια είδη να μεταναστεύουν προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών
.

Ένα σχετικά σπάνιο για τις ελληνικές θάλασσες είδος μέδουσας εμφανίστηκε τα τελευταία 24ωρα στον Κόλπο των Τριαντών της Ρόδου, φανερώνοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Πρόκειται για τη Rhopilema nomadica, γνωστή και ως «νομαδική μέδουσα». Eίναι δηλητηριώδης, έχει ημισφαιρικό σχήμα και διαφανές-γαλαζωπό χρώμα, ενώ η διάμετρός της μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου, τα προηγούμενα χρόνια η θερμοκρασία της θάλασσας στις ακτές του νησιού την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου ήταν στους 160 C, ενώ φέτος η θερμοκρασία είναι σχεδόν 190 C. Επιπλέον, στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών συμβάλει η μείωση των θαλάσσιων χελωνών, για τις οποίες οι μέδουσες αποτελούν βασική τροφή.H Rhopilema nomadica, γνωστή και ως «νομαδική μέδουσα». [greece.inaturalist.org]

Oι εξάρσεις των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι μερικές ημέρες και εξαρτάται κυρίως από τα θαλάσσια ρεύματα. Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τους.


Το συγκεκριμένο είδος είναι ενδημικό της Ερυθράς θάλασσας, και στη Μεσόγειο η πρώτη καταγραφή του έγινε το 1970. Από το 1980 οι «νομαδικές μέδουσες» περιοδικά εμφανίζονται και στις ελληνικές θάλασσες. Προτείνεται στους πολίτες η αποφυγή επαφής καθώς στην κάτω επιφάνεια του σώματος τους έχουν 8 πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό.

Σε περίπτωση παρατήρησης μεδουσών Rhopilema nomadica, ενημερώστε τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου μέσω της σελίδας Rhodes Αquarium-Hydrobiological Station-HCMR ή μέσω email στο hsr@hcmr.gr. 

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...