Ίσως θυμόσαστε την υπέροχη γιαγιά Άννα από τη Σέριφο.
Την επισκέφθηκε η δημοσιογράφος AAlexandra Christakakiστα πλαίσια της επίσκεψής της στο νησί και στην έρευνα που κάνει για ό,τι σήμερα 'καίει' τη Σέριφο αφού οι Γκρόμαν ποτέ δε λείπουν από αυτόν τον κόσμο.
Γράφει η Αλεξάνδρα
" Η γιαγιά Άννα, είναι 90 ετών, αγράμματη δηλώνει ,γιατί λόγω της Ιταλικής Κατοχής πρόλαβε να πάει μόνο μέχρι την Δευτέρα Δημοτικού, έχει καταρράκτη στο ένα μάτι, πρεσβυωπία στο άλλο, ζει μόνη της σε μια βουνοπλαγιά της Σερίφου, στο Μέγα Λιβάδι, και όμως διαβάζει λογοτεχνία τα βράδια και αρνείται να δει τηλεόραση!!!.
'Οταν φύλαγε τα πρόβατα του πατέρα της και γυρνούσε σε όλα τα κορφοβούνια είχε πάντα ένα βιβλίο στα χέρια..
'Εχει τελειώσει τον πρώτο τόμο της διλογίας της Μαίρης Κόντζογλου και ξεκίνησε το δεύτερο. 'Οσα είναι στις σελίδες μέσα τα έζησε από παιδί.
ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΤΑΞΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ, ΜΑΖΕΨΑΝ ΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΙΓΑΝ ΓΙΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ.
Η ζωή της είναι ταυτισμένη με τα μεταλλεία.
Ο πατέρας της στο σωματείο, Ο ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟς ΣΤΑ 25 ΤΟΥ ΜΟΛΙΣ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑΝ, ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΑΡΙΑ.
ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΒΕΡΓΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΚΑΘΕ ΧΑΡΑΜΑ, 'ΔΙΑΛΟΓΗ' ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΑΝ.
ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΞΥΠΝΟΥΣΑΝ ΟΛΟΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΚΟΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΑΝ ΔΥΟΜΙΣΗ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ.
Η γιαγιά Άννα ακόμη έχει κρεμασμένο το φανάρι με την ασετιλίνη που έμπαινε ο άνδρας της στις σκοτεινές στοές με τον θάνατο να παραμονεύει.
Μάζεψα πολλές μαρτυρίες από εργαζόμενους στα μεταλλεία που τότε ήτανε παιδιά, από γυναίκες εργατών που όλοι θυμούνται έναν τραυματισμό, ένα θάνατο και πολύ εκμετάλλευση".
Χρόνια πολλά!
Γιατι τοσο πορωση με την εταιρια ?το νησι ταχει λυσει ολα τα προβληματα και ασχολειται τοσο πολυ με την εταιρια? Λεω
ΑπάντησηΔιαγραφή