Ειρήνη Σωτηροπούλου
Πριν από έναν μήνα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τη Σίφνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της έλλειψης νερού. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό για ένα Κυκλαδονήσι στη μέση της σεζόν; Bρεθήκαμε επί του πεδίου για να καταγράψουμε τις συνέπειες – που ήταν μάλλον ανεπαίσθητες.
Στις δύο το μεσημέρι, καθώς ο αμείλικτος ήλιος ξεροψήνει το κυκλαδίτικο τοπίο, στο δημοφιλές για τους ντόπιους καφενείο «Πραγκό» βασιλεύει ησυχία. Στρατηγικά τοποθετημένο πάνω στον κεντρικό δρόμο που ενώνει την Απολλωνία με τον Αρτεμώνα ώστε να απολαμβάνουν οι θαμώνες τη μαγευτική θέα προς το Κάτω Πετάλι, όπως πολλά καταστήματα στη Σίφνο το «Πραγκό» είναι χτισμένο σύριζα στο οδόστρωμα χωρίς πρόβλεψη για τη διέλευση πεζών, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για μια καθημερινή κυκλοφοριακή περιπέτεια. Στον δρόμο κυκλοφορούν πεζοί, αυτοκίνητα, μηχανάκια, γουρούνες, βανάκια, ηλεκτρικά ποδήλατα, λεωφορεία ΚΤΕΛ και νταλίκες, ενώ τον ουρανό διασχίζει και το περιστασιακό ελικόπτερο της τοπικής νεόκοπης επιχείρησης ιδιωτικών αερομεταφορών, ένα κάπως οξύμωρο λανσάρισμα σε ένα νησί το οποίο –για γραφειοκρατικούς λόγους– δεν μπορεί να κάνει αεροδιακομιδές ασθενών στα νοσοκομεία της Σύρου και του Πειραιά.
Μια μικρή ομάδα στο διπλανό τραπέζι συζητούν στα αγγλικά με αμερικανική προφορά, πετώντας διάσπαρτες λέξεις και φράσεις στα ελληνικά, για το που μπορούν να πάνε για μπάνιο: «Μιας και δεν έχουμε χρόνο, μπορούμε να πάμε στην πισίνα πάνω από το σπίτι μας για μια γρήγορη βουτιά», λέει μια κυρία. «Προτιμώ τη θάλασσα, μπορείς να κολυμπάς πιο μακριά», απαντάει ένας άντρας. «Και η πισίνα με θαλασσινό νερό είναι», λέει η κυρία.
Στα καλντερίμια συναντώ συχνά νερό να τρέχει, εμφανώς από το πλύσιμο αυλών και ταρατσών, ενώ το μάτι μου πέφτει σε ουκ ολίγους καλοποτισμένους κήπους, καταπράσινες οάσεις που σπάνε την καλοκαιρινή κυκλαδίτικη ξεραΐλα.Ένα πλυντήριο αυτοκινήτων είναι σε πλήρη λειτουργία, καθώς τα εκατοντάδες ενοικιαζόμενα που κυκλοφορούν στο νησί πλένονται μετά από κάθε χρήσηΠουθενά στο νησί δεν υπάρχει κάποια αφίσα η ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ανακήρυξε ο Δήμος Σίφνου στις 20 Ιουνίου.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια: κάτοικοι της Καταβατής, η οποία μαζί με τα Εξάμπελα υπέφερε για πολλές μέρες τον Ιούνιο από διακοπή νερού εξαιτίας βλάβης στη μία από τις δύο αφαλατώσεις του Πλατύ Γιαλού, παραπονιούνται ότι έπρεπε να πλένονται με μπουκάλια. Μια εκνευρισμένη κάτοικος του Αρτεμώνα μου δείχνει τη βρύση στην κουζίνα της για να δω πόσο λίγο νερό τρέχει στο «τέρμα» της.Ο αντιδήμαρχος Ύδρευσης Μανώλης Φουτουλάκης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις στις αρχές του χρόνου, μου αφηγείται την Οδύσσεια που μπορεί να προκαλέσει μια βλάβη σε αφαλάτωση σε ένα νησί όπως η Σίφνος. Ο Δήμος έπρεπε να παραγγείλει το ανταλλακτικό από το εξωτερικό με κούριερ, το οποίο ξεπερνούσε τις επιτρεπόμενες διαστάσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση.
Εν τω μεταξύ η αντλία είχε επιδιορθωθεί πρόχειρα για να δουλέψει λίγες μέρες μέχρι την άφιξη του ανταλλακτικού. «Ευτυχώς που ήταν Ιούνιος και την παλέψαμε, γιατί άμα ήταν Αύγουστος…» λέει γελώντας. Έρχομαι σε επαφή με μια διαχειρίστρια τουριστικών καταλυμάτων καθώς άκουσα ότι δυσαρεστημένοι τουρίστες έφυγαν από τα δωμάτια της λόγω των διακοπών νερού. Με διαβεβαιώνει πως αυτό δεν ισχύει, ο αντιδήμαρχος έκανε εξαιρετική δουλειά και η ίδια δεν αντιμετώπισε πρόβλημα γιατί έχει στέρνες. Με παίρνει επανειλημμένα τηλέφωνα προσπαθώντας να διασφαλίσει πως το όνομα της επιχείρησής της δεν θα αναφερθεί σε σχέση με την έλλειψη νερού.
Διαβάστε την συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου