17 Ιουλ 2024

Σύρος SMOTIES: Για την ήπια παρέμβαση στο Σαν Μιχάλη με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του κοινόχρηστου χώρου

Βασίλης Καραμαλέγκος
 

Το Δελτίο Τύπου των διδακτόρων που υλοποίησαν τη δράση: Το Σάββατο 22 Ιουνίου, στις 18:00 στο Σαν Μιχάλη, έλαβε χώρα η εκδήλωση παρουσίασης των εργασιών του υπό-εξέλιξη ευρωπαϊκού έργου SMOTIES – Δημιουργικά έργα σε μικρά και απομακρυσμένα μέρη. Tο έργο υλοποιεί ομάδα υποψήφιων διδακτόρων του εργαστηρίου Πολύπλοκων Συστημάτων και Σχεδίασης Υπηρεσιών (Complex Systems & Service Design Lab) του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ). Στα πλαίσια της εκδήλωσης επιδιώξαμε να επαναπροσδιορίσουμε τον κοινόχρηστο δημόσιο χώρο και να μάθουμε για την τοπική κοινότητα (ανθρώπινη και μη) με την οποία τον μοιραζόμαστε. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια συνοπτική περιγραφή του έργου, και της συμμετοχικής σχεδιαστικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε για να ληφθούν αποφάσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών υλοποίησης του από την Ελένη Χαρούπια, την Κυπρούλα Μπαρτζώκα και τον Πάρι Ξυνταριανό Τσιροπινά. 

Έπειτα, η Θεοδώρα Χαμαϊδή, υποψήφια διδακτόρισσα στο ΤΜΣΠΣ του εργαστηρίου Διαδραστικών Συστημάτων, μας μίλησε για τη σημασία της συμπερίληψής των έμβιων όντων ενός οικοσυστήματος (πέρα από την αποκλειστική εστίαση στον άνθρωπο) στον σχεδιασμό μας, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την ύπαρξή τους, αλλά και τις ανάγκες και τις συμπεριφορές τους, καθώς και την ανάγκη τους να ζήσουν στο περιβάλλον που επιλέγουν. Ιδιαίτερα όταν ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει την άμεση παρέμβασή μας στο περιβάλλον της υπαίθρου, το οποίο έχουμε ορίσει ως όριο στο οποίο μπορεί να υπάρξει και να εξελιχθεί η φύση ελεύθερα. 

Επιπλέον, μας εξήγησε τη σημασία των επικονιαστών στη φύση και την αγροτική παραγωγή, πώς αυτοί κινδυνεύουν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και πώς μπορούμε να στηρίξουμε την ύπαρξή τους ως απλοί πολίτες. Μέσα από δράσεις που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τα έντομα και να ξεπεράσουμε τον φόβο μας για αυτά, ο οποίος προκύπτει από την άγνοια και τη μειωμένη επαφή μας μαζί τους, θα μπορέσουμε να νιώσουμε ξανά άνετα με τη συνύπαρξή μας. 

Έτσι, δεν θα προσπαθούμε να τα απομονώσουμε ή να τα απομακρύνουμε από τα περιβάλλοντα στα οποία ζούμε κι εμείς. Μετά τις εισηγήσεις, τα παρευρισκόμενα άτομα καλέστηκαν να κάνουν μια μικρή βόλτα γύρω από τη στάση προς αναζήτηση και αναγνώριση φυτών, εντόμων ή πουλιών που μπορεί να έβρισκαν στο δρόμο τους. 

Σκανάροντας το QR που θα βρίσκεται επάνω στη στάση, οι επισκέπτες μπορούν να καταγράψουν τι είδαν στη βόλτα τους, και να μάθουν τα ονόματα των ειδών χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί η Απάνω Μεριά. 

Σκοπός της φόρμας αυτής είναι περισσότερο η εξοικείωση με τη βιοποικιλότητα της περιοχής, και η κατανόηση πως είμαστε μέρος ενός πολύπλοκου συνόλου το οποίο επηρεάζουμε και μας επηρεάζει. Επιστρέφοντας από την μικρή αυτή βόλτα, ξεκινήσαμε το εργαστήριο εκπαιδευτικής χειροτεχνίας & DIY συμμετοχικού σχεδιασμού με την Kavilia Cooperativa (Αλέκος Κυριανάκης και Λιλιάνα Αρεταίου). Τα άτομα που συμμετείχαν χρησιμοποίησαν απλά εργαλεία (πριόνι, δράπανο, σφυρί, κατσαβίδι) και βασικές τεχνικές (κόψιμο, τρύπημα, κόλλημα) για να φτιάξουν μικρές ξύλινες κατασκευές με έμπνευση την φύση της Απάνω Μεριάς (φυτά, ζώα, πουλιά). 

 Τέλος, οι συμμετέχουσες/οντες συνέχισαν τη συζήτηση στο χώρο του Οινοποιείου Χατζάκη, που μέχρι τώρα βρίσκεται δίπλα μας κατα τη διαρκεια των κατασκευαστικών εργασιών. Ευχαριστούμε πολύ το Νίκο, τη Νικολέτα αλλά και την υπόλοιπη κοινότητα για την άμεση ή/και έμμεση στήριξη. 

Πηγή : https://www.logotypos.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...