Δεν θα πηγαίνουμε στα σούπερ μάρκετ να κάνουμε τους επαίτες. Έχουμε αξιοπρέπεια
Ακόμη και τα περίπτερα έχουν τεφτέρι και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως
Κανένας δεν έχει πάρει, ούτε το ’23 ούτε το ’24 ένα ευρώ από το μεταφορικό ισοδύναμο
Αν δεν είχα τα παιδιά μου θα πείναγα
Οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής για τους καταναλωτές καλπάζουν βδομάδα με τη βδομάδα, οδηγώντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε αδιέξοδο.
Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν καθημερινά την αυξανόμενη επιβάρυνση του κόστους ζωής, καθώς οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν διαρκώς, ωθώντας τους αφενός σε περιορισμένες αγορές, και αφετέρου αυξάνουν τον φόβο τους ως προς την οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί.
Προβληματισμένοι οι καταναλωτές
«Δύσκολα τα φέρνουμε πέρα. Μειώνουμε τις ποσότητες και αγοράζουμε πλέον μόνο τα απαραίτητα προϊόντα, στην πλειονότητά τους ιδιωτικής ετικέτας» δηλώνει στην εφημερίδα ο Π.Δ. εμφανώς προβληματισμένος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα λεγόμενα του Β.Α.: «Υπάρχει μεγάλη ακρίβεια» λέει, σημειώνοντας πως μετά βίας καταφέρνει και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις τις εντοπίζει στα γαλακτοκομικά, ενώ υπό την ιδιότητά του ως εργαζόμενος σε κατάστημα εστίασης, εκτιμά ότι οι τιμές στις καφετέριες το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν: «Οι τιμές κάθε λίγο ανεβαίνουν και οι επιχειρηματίες δεν μπορούν πλέον να τις απορροφήσουν» τονίζει.Αν δεν είχα τα παιδιά μου θα πεινούσα
«Οι τιμές είναι απλησίαστες» λέει ο Ε.Ρ. και συνεχίζει: «Πανάκριβα είναι όλα. Αγοράζω πλέον τα μισά προϊόντα απ’ όσα έχω ανάγκη, για να τα βγάλω πέρα».
Τη λέξη «χάλια» επιλέγει η Π.Α. για να περιγράψει τη ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, υπογραμμίζοντας πως αν δεν είχε τα παιδιά της θα πείναγε. Στο ερώτημα αν έχει τη δυνατότητα να πάει με κάποιους φίλους σε κάποια καφετέρια ή εστιατόριο, η απάντησή της κοφτή: «Αυτό είναι όνειρο απατηλό» λέει. Όσο για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, τις παρομοιάζει με ασανσέρ: «Τη μια μέρα είναι πέντε και την άλλη 15. Την επομένη 25 και στη συνέχεια 30» λέει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως έχει προτιμότερο να μην αγοράσει κάποιο προϊόν καθόλου, παρά να ωθηθεί σε ιδιωτική ετικέτα. Όσον αφορά το «καλάθι της νοικοκυράς» εμφανίζεται κάθετα αντίθετη: «Να βάλουν τα πράγματα στις τιμές που ήτανε και να πηγαίνουμε αξιοπρεπώς να ψωνίζουμε. Δεν θα πηγαίνουμε στα σούπερ μάρκετ να κάνουμε τους επαίτες. Έχουμε αξιοπρέπεια» τονίζει. Η σύνταξή της είναι στα 600 ευρώ: «Με αυτά τα λεφτά περνάς ένα μήνα;» ρωτά, σπεύδοντας να προσθέσει: «Μόνο τα φάρμακα που πήρα την περασμένη Παρασκευή έχουν 350 ευρώ».
Λιγότερο φαγητό για να βγει ο μήνας
Απαισιόδοξος εμφανίζεται και ο Τ.Μ. «Συνεχώς ανεβαίνουν οι τιμές, κι ο χορός καλά κρατεί. Ψωνίζω πια μόνο τα απαραίτητα και δυο φορές το μήνα. 15 και τέλος. Μετά τέρμα τα λεφτά…. Δεν φτάνουνε. Τηλέφωνα, νερά φάρμακα… και πρέπει να δώσω κι ένα χαρτζιλίκι στο γιό μου». τονίζει.
Τέλος ο Ν.Π. δηλώνει ότι θα πρέπει να τρώμε λιγότερο πλέον για να περάσουμε το μήνα: «Η ακρίβεια έχει πλήξει πολύ τον κόσμο» λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνονται ούτε οι παραγωγοί, ούτε τα σούπερ μάρκετ. Γι’ αυτό ευθύνονται οι μεγαλύτεροι, τους οποίους δεν μπόρεσε η κυβέρνηση να τιθασεύσει. Με κάποια αποσπασματικά μέτρα που πήρε δεν κινδυνεύουν».
Βολές για μεταφορικό ισοδύναμο και ΦΠΑ
«Ακρίβεια υπάρχει δεν το συζητάω» δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου Βαγγέλης Αλεξανδρίδης στην εφημερίδα, προσθέτοντας: «Είναι πανελλαδική και στα νησιά είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί εμείς έχουμε τις μεταφορές και μεταφορικό ισοδύναμο δεν υπάρχει. Είναι το μεγάλο παραμύθι των αιρετών αυτό. Κανένας δεν έχει πάρει, ούτε το ’23 ούτε το ’24 ένα ευρώ από τομεταφορικό ισοδύναμο».
Συνεχίζοντας λέει ότι η έκπτωση του μεταφορικού ισοδύναμου για τους επιβάτες θα πρέπει να γίνεται άμεσα στο γκισέ του πρακτορείου που κόβει, ενώ όσον αφορά το εμπόριο, εκτίμησή του είναι ότι θα πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από δύο συντελεστές ΦΠΑ χαμηλού βεληνεκούς, των απολύτως απαραίτητων ειδών στο 5-6% και τα υπόλοιπα 13-15% αντί του 24% που είναι σήμερα» τονίζει.Στο ερώτημα κατά πόσον ίδιος γίνεται αποδέκτης παραπόνων για τις συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων διατροφής, απαντά καταφατικά: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ο κόσμος στρέφεται σε ιδιωτικές ετικέτες προϊόντων, τα οποία είναι πολύ φθηνότερα από τα επώνυμα. Στρέφεται σε μια όσο γίνεται οικονομικότερη κατάσταση, γιατί ο μισθός φθάνει μέχρι τις 15-18 του μήνα. Παραπάνω δεν πάει» υπογραμμίζει.
πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου Βαγγέλης Αλεξανδρίδης
«Επέστρεψε» το τεφτέρι
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του τα τεφτέρια έχουν επιστρέψει πλέον για τα καλά στα μικρά καταστήματα: «Δεν υπάρχει σήμερα μικρό κατάστημα που δεν έχει τεφτέρι. Ακόμη και τα περίπτερα έχουν και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως» λέει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως σε πολλά μικρά σούπερ μάρκετ έχουν μειωθεί οι κωδικοί και οι ποσότητες των επώνυμων προϊόντων προκειμένου να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου