Ειρήνη Προμπονά
“Staycation” είναι η φάση που περνάς όταν δεν σου φτάνουν τα λεφτά για να πας διακοπές κάπου. Πιθανόν δεν σου φτάνουν ούτε για να βγάλεις τον μήνα, αλλά δεν το λέμε “φτωχοcation” γιατί είμαστε μοντέρνοι, άνθρωποι του καιρού μας όχι τίποτα μπασκλασαρίες ή μπατιράκια. Βέβαια, αν είσαι νησιώτης και μάλιστα Κυκλαδίτης, ξέρετε απ’ αυτούς που μακαρίζετε κυρίως εσείς οι Αθηναίοι πως είναι τυχεροί “που ζούνε στον παράδεισο” και άλλα τέτοια συμπαθητικά, μπορεί και να σε βρει καμία ανακοίνωση τύπου “Τς τς τς…ενα, δυο τεστ…τεσσστ, φου φου….παρακαλείστε όπως ελαττώσετε τις μετακινήσεις σας, γιατί βγαίνουν στο λιμάνι τα τουριστάκια τα ζουρμπουλούδικα και η μέρα θα είναι δύσκολη, ευχαριστούμε για την κατανόηση, over!”
Το είπε κι ο Πορτοσάλτε δίνοντας λύση “χτυπώντας” την καρδιά του προβλήματος του υπερτουρισμού:
«Τα μπάνια του λαού δεν μπορούν να γίνονται μόνο από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 30 Αυγούστου. Αυτό προσπαθώ να πω καιρό τώρα. Έτσι όπως πάμε, αν θέλουμε ο τουρισμός να μας φέρνει 20+ δισ. ευρώ στον τόπο, είναι γεγονός ότι εμείς, οι κάτοικοι αυτού του τόπου, θα υποχωρούμε έναντι των τουριστών. Διότι δεν χωράμε».Τόσον καιρό ήθελε να το πει και δεν θέλαμε να το ακούσουμε. Απλά και ξεκάθαρα: Δεν χωράμε κύριοι! Το δίλημμα “Ή αυτοί ή εμείς” πλέον δεν υφίσταται: “Αυτοί”. Εμείς θα κυκλοφορούμε μόνο την χαμηλή περίοδο! Τώρα που το ξανασκέφτομαι, γιατί να κυκλοφορούμε μόνο στη low season? Να μην κυκλοφορούμε καθόλου από το Πάσχα μέχρι τον Οκτώβρη-τουλάχιστον- οι ντόπιοι, μόνο οι έχοντες εργασία στον τουρισμό, οι υπόλοιποι τηλεργασία στο σπίτι!Παράδειγμα:
Είσαι αγρότης-κτηνοτρόφος και θες να πας στο χωράφι για το μποστάνι, τα πρόβατα κλπ;,
Καλά δεν ντρέπεσαι, τον τουρίστα δεν το σκέφτεσαι;
Να πας άπαξ, να μείνεις στο χωράφι και να μην κουνηθείς από εκεί. Γιατί να γυρίσεις σπίτι; Κάνε “τουρισμό” εμπειρίας! Μένεις στο χωράφι, ξοδεύεις λιγότερα καύσιμα, άρα μειώνεις το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάνεις οικονομία, περνάς ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου κι έχεις χρόνο να σκεφτείς ή καλύτερα να μην σκεφτείς, όταν σκέφτεται κανείς μόνο προβλήματα αντιμετωπίζει, μην σκέφτεσαι καθόλου.
Κι έπειτα είναι και το άλλο που δεν έχουμε σκεφτεί σοβαρά. Τα ζευγάρια συσφίγγουν τις σχέσεις τους με αυτή την απομάκρυνση. Άλλο πράγμα να βλέπεις τον άλλο κάθε μέρα, άλλο να σου λείψει 5 μήνες. Τον νοσταλγείς! Και πάνω στην νοσταλγία, μπορεί να λυθεί κούτσα-κούτσα και το δημογραφικό που ταλανίζει τη χώρα μας! Τώρα αν υπάρχουν παιδιά, ε να μάθουν από μικρά να εξυπηρετούνται μόνα τους, η ατομική ευθύνη είναι η σπουδαιότερη αξία στη χώρα μας. Προτέρημα μεγάλο, καθώς όπου υπάρχει ατομική ευθύνη δεν χρειάζεται να αναζητείς ευθύνες. Δική σου είναι η ευθύνη ο,τι κι αν συμβεί. Την αναλαμβάνεις και τέλος.
Αμ το άλλο;
Έχεις ελεύθερο χρόνο το Σαββατοκύριακο και ζεις σε νησί. Τί να το κάνεις το Σαββατοκύριακο; Να βγεις έξω να μην μπορεί ο τουρίστας να πιεί το Άπερολ Σπριτζ του με την ησυχία του; Εδώ επεμβαίνει το υπουργείο Απασχόλησης. Σου κάνει από πενθήμερη την απασχόληση 7ήμερη και λύθηκε το πρόβλημα! Και με τηλεργασία απ’ το σπίτι, να είσαι αραχτός στην αιρκοντισιονάρα σου, να βγάλει κάνα φράγκο και ο πάροχος ενέργειας που δεν ξέρει τι ξημερώνει στις μεγαβατώρες του. Να πας τώρα να μπλοκαριστείς στον δρόμο για την Οία…ξεπερασμένα πράγματα.
Αν χαλάμε την ομαλή τουριστική ροή, παιδιά, να μαντριστούμε στα σπίτια και να μας ρίχνετε τρόφιμα με το ελικόπτερο, η απόλυτη λύση για τον υπερτουρισμό!Ούτε στην παραλία για μπάνιο, ούτε πουθενά, να μας φτιάξουν ψηφιακές εφαρμογές να κάνουμε μακροβούτια από το σπίτι σε όποια παραλία μας κάνει κέφι! Έτσι και οικονομία γίνεται και μας μένουν τα δις του τουρισμού, αφού θα καλύψουν τουρίστες τον χώρο που πιάνουμε τζάμπα εμείς! Περισσότεροι τουρίστες, περισσότερα δισεκατομμύρια. Τον χειμώνα θα χαιρόμαστε νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, κρατικά σπα, ποτάρες σε ρουφ γκάρντεν χαζεύοντας τις αστραπές, όλα τα δις για πάρτη μας, μόνο και μόνο γιατί αφήσαμε το καλοκαίρι στους τουρίστες και μεις κάτσαμε σπίτι για να χωρέσουνε οι άνθρωποι. Αυτό θα πει φιλοξενία!
Ας αυτοθυσιαστούμε και ‘μεις μια φορά, τί μας ζητήσανε μωρέ;
Σαντορίνη: Ελαττώστε τις μετακινήσεις, έρχονται τα κρουαζιερόπλοια!
Είναι δυνατόν τοπικοί αξιωματούχοι τουριστικού νησιού να καλούν τους μόνιμους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις του γιατί “η ημέρα είναι δύσκολη αφού φτάνουν πολλοί τουρίστες από κρουαζιερόπλοια”; γράφει ο Νίκος Γιαννόπουλος στο NEWS24/7
Και συνεχίζει: “Πριν βιαστείτε να απαντήσετε “όχι δεν μπορεί να έχει γίνει αυτό”, να σας πληροφορήσουμε ότι όντως συνέβη. Και αφορά ίσως το πιο τουριστικό ελληνικό νησί, τη Σαντορίνη.Ακολούθησε διαδικτυακό πανδαιμόνιο. Χιλιάδες χρήστες των social media διαμαρτθυρήθηκαν ειδικά για το τελευταίο σκέλος με το οποίο οι μόνιμοι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.
Κοινή συνισταμένη των διαμαρτυριών ήταν ότι δεν είναι δυνατόν οι μόνιμοι κάτοικοι να προσαρμόζουν τη ζωή τους και την καθημερινότητά τους στα γούστα και τις ανάγκες των τουριστών, το αυτονόητο δηλαδή!Σκεφτείτε, όπως και να έχει, το εξής: Ενα νησί, όπως η Σαντορίνη με μόνιμο πληθυσμό 15.231 άτομα (τα στοιχεία της απογραφής του 2021) είναι αναγκασμένη να υποδεχθεί σ’ ένα 24ώρο 17.000 επισκέπτες χώρια τους τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχεία και δωμάτια!
Το νησί δηλαδή έχει ξεπεράσει ήδη τις δυνατότητές των υποδομών του. Θυμηθείτε, παράλληλα, και αυτό. Γιατροί και εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται τρομερά να βρουν σπίτι στη Σαντορίνη γιατί η πλειοψηφία των ακινήτων αξιοποιείται για τουριστικούς σκοπούς.
Και το τελικό ερώτημα είναι το εξής: Πόσο μπορούν να αντέξουν τα νησιά και οι άνθρωποί τους υπηρετώντας αυτό το μοντέλο “ανάπτυξης”; Πόσο βιώσιμο είναι αυτό;” αναρωτιέται ο Νίκος Γιαννόπουλος.
—
Κάτι δεν πάει καθόλου καλά σ’ αυτή τη χώρα….αλλά είμαι σίγουρη πως χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς καμία στρατηγική αντιμετώπιση και χωρίς καμία βιώσιμη λύση θα τα καταφέρουμε μια χαρά, όπως πάντα άλλωστε! Θα πάμε…κι όπου βγει!
Τί, όχι;
Πηγή : https://cycladesopen.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου