21 Ιουλ 2024

’Κραυγή αγωνίας των μελισσοκόμων’’ ηχητικό


Σε απόγνωση βρίσκονται οι μελισσοκόμοι της χώρας, όπως είπε στο Ράδιο 98,4 ο πρόεδρός τους Κωστής Λεονταράκης, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδο καύσωνα, η σκόνη, η ανομβρία και η έλλειψη τροφής “σκοτώνουν” χιλιάδες μελίσσια.

«Αφανίζεται ο πληθυσμός των μελισσών εξαιτίας της ζέστης και της ξηρασίας» διαμηνύει σε όλους τους τόνους προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Κωστής Λεονταράκης. 

Οι μελισσοκόμοι ζητούν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, καθώς χωρίς οικονομική ενίσχυση δε θα μπορούν να αγοράζουν τροφή για τα μελίσσια, όπως και την επίσπευση αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ, από τις πρόνοιες του οποίου απουσιάζει ο κλάδος τους. Σε απόγνωση βρίσκονται οι μελισσοκόμοι της χώρας, όπως λέει στο Ράδιο 98,4 ο πρόεδρός τους Κωστής Λεονταράκης, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδο καύσωνα, η σκόνη, η ανομβρία και η έλλειψη τροφής “σκοτώνουν” χιλιάδες μελίσσια. 

«Στην αναζήτησή τους για νερό καίγονται τα φτερά τους και πεθαίνουν αφού δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κυψέλη. Η τροφή τους είναι ελάχιστη έξω στη φύση, γιατί το θυμάρι σε ποσοστό 80-85% έχει ξεραθεί πριν ανοίξει λόγω της ανομβρίας και τα πεύκα είτε έχουν καεί, είτε δεν υπάρχουν παντού», όπως τονίζει. 
Δυσεύρετα και πανάκριβα 

Έτσι οι μέλισσες ταΐζονται από τους παραγωγούς για να επιζήσουν με ζαχαρόπαστα, γύρη για όσους πρόλαβαν και συνέλεξαν με ειδικούς μηχανισμούς και με το προϊόν, εκτός από δυσεύρετο, να είναι και πανάκριβο. Τα παραπάνω προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα με έμφαση στις νησιωτικές περιοχές, όπως λέει ο Κωστής Λεονταράκης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στις ηπειρωτικές είναι καλύτερη η κατάσταση εξαιτίας των πληγών που έχουν ανοίξει τα φυσικά καιρικά φαινόμενα και οι πυρκαγιές.«Τα νησιά έχουν μόνο θυμάρι που ξεραίνεται πολύ γρήγορα κι όπου υπήρχαν πεύκα, όπως στη Ρόδο, αυτά κάηκαν. Η Κρήτη έχει πλούσια βιοποικιλότητα ναι μεν, αλλά και “καυτές” καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια. Η Κρήτη δίνει και το 10% της εγχώριας παραγωγής μελιού. Στη Θεσσαλία, όπου μετέφεραν τα μελίσσια για επικονίαση οι παραγωγοί απ’ όλη την Ελλάδα, έχει καταστραφεί μετά τις πλημμύρες»

.Στο 60% οι απώλειες 

Σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι “τρέχει” η προσπάθεια καταγραφής των δυσκολιών επιβίωσης των μελισσών, του χαμένου ζωικού κεφαλαίου μέχρι στιγμής, που γίνεται από την Περιφέρεια-Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τους μελισσοκόμους, των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, των πόρων που απαιτούνται για τη διάσωση του ζωικού κεφαλαίου, ώστε τα παραπάνω να κατατεθούν στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. 

«Κινούμαστε στη βάση της καταγραφής των προβλημάτων που κατατέθηκαν στο υπουργείο για τη σωτηρία ελαιολάδου και ελαιοπαραγωγών», λέει ο Κωστής Λεονταράκης. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισημαίνει ότι τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν πως ο “τρυγητός” δύσκολα θα γίνει φέτος, κι αυτό μεταφράζεται σε θάνατο της μελισσοκομίας, καθώς στο σύνολό τους οι παραγωγοί μπήκαν στη νέα σεζόν με οικονομικές απώλειες στο 60% του εισοδήματός τους πέρυσι. 

Η Ομοσπονδία ζητά να έχει άμεσα συνάντηση με τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον Κώστα Τσιάρα. Ζητά ενίσχυση, καθώς το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο, όπως επίσης και την επίσπευση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ, που ξεκίνησε από τον προηγούμενο υπουργό γιατί ο κλάδος του παραμένει εκτός των προνομίων που περιλαμβάνονται για τους λοιπούς παραγωγούς. «Το να μην τρυγήσουμε φέτος σημαίνει το τέλος μας», επισημαίνει. 

“Μπλόκο” στο κάπνισμα των μελισσών “Μπλόκο” στο κάπνισμα των μελισσών κατά την αντιπυρική περίοδο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε δασικές ή αγροτικές εκτάσεις, βάζει με διάταξή της η Πυροσβεστική. Όπως ενημερώνει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, «κατά την αντιπυρική περίοδο 2024 και προς αποφυγή πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις, παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Χανίων να εφαρμόζουν τα οριζόμενα στην αρ. 9/2024 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 2387/22-04-2024, τεύχος Β’), και ειδικότερα τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 11 αυτής, που ορίζει: 

- Άρθρο 11 Κάπνισμα μελισσών 

1. Χρονική περίοδος από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου 

1.1. Απαγορεύσεις - Μη επιτρεπόμενες ενέργειες 
Απαγορεύεται το κάπνισμα μελισσών σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού). 

1.2. Επιτρεπόμενες υπό όρους ενέργειες 
Επιτρέπεται το κάπνισμα σε νομίμως εγκατεστημένες κυψέλες μελισσών (μελισσοκομεία) σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 1 (χαμηλή), 2 (μέση) ή 3 (υψηλή) εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθοι όροι, προϋποθέσεις, προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας: 

1.2.1. Όροι - Προϋποθέσεις

1. Οι ιδιοκτήτες των μελισσοκομείων να είναι εγγεγραμμένοι στο μελισσοκομικό μητρώο. 
2. Η διενέργεια του καπνίσματος σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 1 (χαμηλή) ή 2 (μέση), πραγματοποιείται ανεξαρτήτως ωραρίου, ενώ σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3 (υψηλή), πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες μέχρι την 11η πρωινή. 
3. Η διενέργεια καπνίσματος μελισσών με τη χρήση ηλεκτρονικού ατμοποιητή πραγματοποιείται σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 1 (χαμηλή), 2 (μέση) ή 3 (υψηλή), ανεξαρτήτως ωραρίου.

1.2.2. Προληπτικά και λοιπά μέτρα πυροπροστασίας 

1. Αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών σε απόσταση τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων γύρω από τις κυψέλες. 
2. Ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και θάμνους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων. 
3. Απαγόρευση της εγκατάστασης κυψελών επάνω σε ελαστικά αυτοκινήτων. 
4. Αποφυγή επαφής της συσκευής καπνίσματος (καπνιστήρι) με παρεδάφια βλάστηση. Συνιστάται η επένδυση της βάσης του καπνιστηρίου με θερμομονωτικό υλικό. 
5. Σε εμφανές σημείο των κυψελών υφίσταται πινακίδα, στην οποία αναγράφεται ο αριθμός του μελισσοκομικού μητρώου και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη. 
6. Διατήρηση ικανής ποσότητας νερού ανάλογα με τον αριθμό των κυψελών, δοχείο μεταφοράς νερού, ποτίστρες νερού ή γεωργικός ψεκαστήρας, πυροσβεστήρας νερού ή βάσεως αφρού, εργαλεία όπως πτυοσκάπανα και ύπαρξη εδαφικού υλικού για χωματοκάλυψη/ επιχωμάτωση εστιών καύσης. 

2. Χρονική περίοδος από 1η Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου του επόμενου έτους 

Επιτρέπεται η διενέργεια καπνίσματος μελισσών εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας της Παρ. 1.2.2. του παρόντος άρθρου». 

 
Πηγή : https://www.neakriti.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...