12 Ιουλ 2024

Save Naxos Water: Συνάντηση σήμερα (12/07) στη Μονή με επίκεντρο το νερό


Η ώρα των αποφάσεων έφτασε. Ποιες θα είναι οι δράσεις από τα μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Μονιατών Νάξου σχετικά με τη λειψυδρία; Τα βήματα που θα ακολουθήσουν κατά των “απαράδεκτων αυξήσεων” – όπως σημειώνουν – στο νερό από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων;

Απόψε θα γνωρίζουμε… Η πρόσκληση είναι ξεκάθαρη: “Καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται στο Πηγάδι της Μονής την Παρασκευή 12 Ιουλίου, ώρα 19:30, ώστε να προχωρήσουμε σε έναν συντονισμό των δράσεών μας”

Αναλυτικά… 

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα

Απαράδεκτες αυξήσεις στο νερό από 2 εως 6 φορές πάνω.


Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε να πληρώσουμε εμείς για τη χρόνια κακοδιαχείριση, την απαράδεκτη σπατάλη που προκύπτει από την προώθηση του υπερτουρισμού και την εμπορευματοποίηση του νερού.

Λειψυδρία… ή σπατάλη;

Μας λένε ότι το πρόβλημα είναι η λειψυδρία. Είναι όμως; Η Νάξος, ακόμα και σε περιόδους παρατεταμένης ανομβρίας όπως αυτή που διανύουμε, έχει νερό. Έχει νερό για τους κάτοικους της, για τα φυτά της και τα ζώα της, για τον πρωτογενή τομέα που στηρίζει τη ζωή του νησιού. Για όλα αυτά που θαυμάζουν όλοι οι ξένοι επισκέπτες μας και με τον καθημερινό αγώνα και ιδρώτα μας συντηρούμε επειδή αγαπάμε αυτόν τον τόπο για αυτό που είναι κι όχι για το πόσες πισίνες έχει.

Ακόμη, με λίγη παραπάνω πρόληψη και σωστό σχεδιασμό, αυτός ο τόπος έχει νερό να φροντίσει και όσους επισκέπτες έρχονται να τον σεβαστούν, να τον θαυμάσουν και να ξεκουραστούν σε αυτόν χωρίς να τον καταστρέφουν. Όμως δεν έχει νερό για μια βιομηχανία μαζικού υπερτουρισμού όπου και η τελευταία σταγόνα στραγγίζεται από τους μπαξέδες και τις βρύσες μας και καταλήγει να είναι μορφή διασκέδασης, για όσους φυσικά έχουν αρκετά λεφτά να πληρώσουν για αυτήν.Τι έγινε τώρα;

Έτσι ο Δήμος αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες την επιβολή παράλογων αυξήσεων με αναδρομική ισχύ. Καλούμαστε όλα τα νοικοκυριά της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, οι μικρές επιχειρήσεις και τα χωριά που έχουν αυτονομία και επάρκεια σε νερό να πληρώσουμε τις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας.

Αρνούμαστε να δεχτούμε τις παράλογες αυξήσεις.

Οι καινούργιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη θα φανούν άμεσα στους λογαριασμούς του ρεύματος αλλά αυτές του νερού θα φανούν με τους λογαριασμούς που πιθανόν να μας έρθουν… του χρόνου! Μέχρι τότε η ζημιά μας και τα κέρδη τους θα είναι αρκετά μεγάλα αφού οι αυξήσεις υπολογίζονται αναδρομικά από την αρχή του 2024!


Μια πρώτη κίνηση

Η ομόφωνη απόφαση από την Γενική Συνέλευση Κατοίκων της Μονής στην οποία παρευρέθησαν πρόεδροι και από άλλα χωριά καθώς και τρεις Αντιδήμαρχοι, ήταν να παρθούν πίσω τα μέτρα και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους κατοίκους του νησιού μέχρι να δικαιωθούμε.

Καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται στο Πηγάδι της Μονής την Παρασκευή 12 Ιουλίου, ώρα 19:30, ώστε να προχωρήσουμε σε έναν συντονισμό των δράσεών μας.

Πηγή : https://naxospress.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...