14 Ιουλ 2024

Save Naxos Water: Συζήτηση από μηδενική βάση για τα τιμολόγια του νερού ζητούν οι κάτοικοι


ειρήνη προμπονά 
Συνάντηση για το νερό πραγματοποίησε την Παρασκευή 12 ιουλίου η Ανοιχτή Συνέλευση Μονιατών Νάξου επιλέγοντας συμβολικά ως τόπο την περιοχή Πηγάδι, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό.

Ήδη από τα μέσα της εβδομάδας παντού στη Νάξο έβλεπες αναρτημένο αφίσα που προσκαλούσε του κατοίκους του νησιού να συμμετάσχουν στη συνέλευση για το νερό, το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό που δεν είναι εμπόρευμαΤο κάλεσμα ήταν παναξιακό και συγκέντρωσε περισσότερα από 100 άτομα όλων των ηλικιών στο ορεινό χωριό της Νάξου. Η ανησυχία των κατοίκων έκδηλη, όχι μόνο όσον αφορά τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, αλλά συνολικά για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο νησί, που όπως τονίστηκε στην συνέλευση, δεν αντιμετωπίζεται με την επιβολή χαρατσιών, ένα μέτρο το οποίο οι κάτοικοι θεωρούν καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, που επιπλέον δεν λύνει το πρόβλημα της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης.


 Οι κάτοικοι είναι υπέρ των βιώσιμων λύσεων και της ολιστικής προσέγγισης με σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, εξορθολογισμό της κατανάλωσης και εξοικονόμησης.Οι πρόσφατες αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα τιμολόγια του νερού από τον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους στα ορεινά, καθώς θεωρούν πως δεν γίνεται να πληρώσουν όλοι το ίδιο – και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024– καθώς δεν συμμετέχουν όλοι το ίδιο στην σπατάλη του, όπως λένε. Η Νάξος έχει νερό για να φροντίσει τους κατοίκους, τους μόνιμους κατοίκους και τον πρωτογενή τομέα, όμως το νερό διατίθεται πλέον στην βαριά βιομηχανία του μαζικού τουρισμού στερώντας το πολύτιμο αγαθό «από τους μπαξέδες και τις βρύσες μας» λένε οι κάτοικοι

.


Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απέρριψε το αίτημα των κατοίκων να πάρει πίσω ο δήμος τις υπέρογκες αυξήσεις στο τιμολόγιο του νερού, αυξήσεις που σύντομα θα δουν στον λογαριασμό τους οι κάτοικοι, όποτε αυτός εκδοθεί.Χθες αποφασίστηκαν δράσεις και κινητοποιήσεις από τους κατοίκους στο άμεσο μέλλον. Πλέον η ανοιχτή συνέλευση και τα καλέσματά της θα έχουν παναξιακό χαρακτήρα με συμμετοχή και κατοίκων των Μικρών Κυκλάδων, βγαίνοντας έτσι από τα όρια της Μονής.


Ζητούν να μην ισχύσει η απόφαση του δήμου για αυξήσεις στο νερό έως και 600% και η συζήτηση να ξεκινήσει από μηδενική βάση με σαφή διαχωρισμό ορεινής και πεδινής Νάξου καθώς η κατανάλωση νερού για τις τουριστικές εγκαταστάσεις των ανεπτυγμένων περιοχών, δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατανάλωση των ορεινών και ημιορεινώνΗ συνέλευση αποφάσισε να οργανώσει την Τρίτη 16 Ιουλίου, στις 18:30, μαζική κινητοποίηση στην πλατεία Μανδηλαρά στην παραλία της Χώρας και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας προς το δημαρχείο όπου στις 19:30 συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν διοργανώνοντας ομιλίες και εκδηλώσεις σχετικές με το νερό.


Στη συνέλευση μίλησαν 20 άτομα μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρώην δήμαρχος του δήμου Δρυμαλίας-προ Καλλικράτη-Νίκος Βασιλάκης, αλλά και ο πατήρ Γεώργιος Προμπονάς από το Φιλότι, καθώς και πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων πρώην και νυν. Από τις δημοτικές παρατάξεις παρευρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι από την ελάσσονα και μείζονα μειοψηφία. Κανείς από την δημοτική αρχή δεν παρευρέθηκε στην συνέλευση.


Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ανοιχτή Συνέλευση αναφέρει:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, 12 Ιουλίου, το ανοιχτό κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης Μονιατών Νάξου, προς τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, το οποίο είχε στόχο την ενημέρωση του κόσμου σχετικά το πρόβλημα της λειψυδρίας και την έλλειψη πρόνοιας από τις Αρχές, καθώς και τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις. χωριών.Πλήθος ομιλητών από όλο το νησί τοποθετήθηκαν τόσο πάνω στο ζήτημα των αυξήσεων στα τέλη του νερού, όσο και γενικότερα πάνω στα θέματα που προκύπτουν και δυσκολεύουν την ζωή μας λόγω της γενικότερης κακοδιαχείρισης των πόρων του τόπου μας.


Το σύνολο των ομιλητών πρότεινε δυναμικές κινητοποιήσεις, υπήρξε ισχυρό αίτημα για διεύρυνση της κίνησης και για αποφυγή οποιασδήποτε κομματικής χροιάς.Τέλος η ανοιχτή συνέλευση των Μονιατών Νάξου ολοκλήρωσε τον συγκεκριμένο σκοπό  της με την δημιουργία και σύσταση συντονιστικής επιτροπής της ΚΙΝΗΣΗΣ για το νερό της Νάξου .


Φωτογραφίες: Κατερίνα Μουστάκη/Cyclades Open

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...