9 Ιουλ 2012

Η μάχη της Αμοργού



Της Ελευθερίας Ψυχογιού.

 Στην Αμοργό «Θα τους κόψουμε τα χέρια» εάν τολμήσουν, να εκριζώσουν έστω και μία φίδα ακόμη. Θα γίνουμε βαβάκια και θα τους φάμε !!! Εξοργισμένοι οι κάτοικοι της Αμοργού κυρίως στην περιοχή της Κάτω Μεριάς όπου στα πλαίσια της εκμετάλλευσης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας εταιρία προκειμένου να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό και αιολικό πάρκο αγόρασε δασική έκταση από την κτηματική υπηρεσία και θεωρεί ότι δικαιούται να εκριζώσει όλες τις φίδες (ίσως να είναι από τα αρχαιότερα δέντρα στο Αιγαίο) προστατευόμενα από το νόμο ως σπάνιο είδος κέδρου.

Στην εταιρία χορηγήθηκε άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς καν να γίνει αυτοψία. Με το πρόσχημα της πράσινης ανάπτυξης δεν διστάζουν να συντελέσουν σ’ ένα περιβαλλοντολογικό έγκλημα, σε περιοχές ιδιετέρου φυσικού κάλλους, με σπάνια ήδη χλωρίδας όπως η φίδα (Juniperus phoenicea) και πανίδας.

 Η ορνιθοπανίδα της Αμοργού περιλαμβάνει τουλάχιστον 35 φωλεάζοντα είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και ορισμένα σπάνια και απειλούμενα είδη αρπακτικών, όπως ο σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus), ο πετρίτης (Falco peregrinus) και η αετογερακίνα (Buteo rufinus). 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μαυροπετρίτης (Falco eleonorae), που φωλιάζει κατά αποικίες σε γκρεμούς και δυσπρόσιτες βραχονησίδες. Το γεράκι αυτό, που οι ντόπιοι το λένε «βαρβάκι», περνά τον χειμώνα στη Μαδαγασκάρη και τη Νότια Αφρική. Είναι γνωστόν ότι οι ανεμογεννήτριες ευθύνονται για την εξόντωση των αετών και γερακιών.

 Παρόλα αυτά παρακάμπτοντας κάθε νομοθεσία, εταιρίες με μοναδικό σκοπό το κέρδος ξεπερνούν με την βοήθεια του κράτους κάθε νομική δικλίδα και νομιμοποιούν την καταστροφή του περιβάλλοντος την οποία βαπτίζουν ανάπτυξη για να ακούγεται εύηχα στα αυτιά των κατοίκων. Ερήμην της τοπικής κοινωνίας, με συμπεριφορά αποικιοκρατών θεωρώντας τους κατοίκους υποτελείς ιθαγενείς έρχονται να επιβάλουν τα σχέδια τους αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Το τοπικό συμβούλιο της περιοχής συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση στην οποία αποφασίστηκε να εμποδίσουν με οποιοδήποτε τρόπο τα σχέδια της εταιρίας.

 Άνθρωποι απλοί στην πλειοψηφία τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι σήκωσαν τα ανάστημα τους και είπαν ΟΧΙ, γνωρίζοντας ότι η οικολογία, η αγάπη για το περιβάλλον έχει ως παρανομαστή την έννοια του μέτρου και της ηπιότητας.

 ΟΛΟΙ είμαστε υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Εντούτοις γνωρίζουμε τις καταστροφικές συνέπειες, όταν ως γνώμονα είναι το κέρδος και όχι η έννοια του μέτρου. Στο νησί λειτουργεί ήδη ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο δεν δημιουργεί προβλήματα στην χλωρίδα και την πανίδα του τόπου ούτε και οπτική ρύπανση.

Οι κάτοικοι δεν ανέχονται και δεν θα ανεχτούν καμία επένδυση που με το πρόσχημα της ανάπτυξης θα προσβάλει το περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό και την νοημοσύνη τους. Το ελληνικό κράτος περισσότερο από ποτέ με πρόσχημα την κρίση απαξιώνει την νησιωτική Ελλάδα.




 Ωστόσο όλοι εμείς που γεννηθήκαμε σε κάποιο νησί ζώντας με πολλές ελλείψεις αλλά σε πλήρη αρμονία με την φύση ,την αγαπήσαμε , διδαχτήκαμε απ αυτή και θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο έτσι ώστε να παραμένει αλώβητη από την βαρβαρότητα μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης που επί της ουσίας αποβλέπει στον βιασμό της. 

 Οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Αρκεσίνης Αμοργού που συνήλθαν σε λαϊκή συνέλευση την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2012, κατόπιν πρόσκλησης του Εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας Αρκεσίνης κ. Ελευθέριου Κωβαίου, για να συζητήσουν το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκών, στην ιδιαιτέρου φυσικού κάλους περιοχή Καλοταρίτισσας Αρκεσίνης, μετά από συζήτηση ενέκριναν και υπέγραψαν το ακόλουθο Ψήφισμα: “Εμείς που υπογράψαμε κάτοικοι της Αρκεσίνης και της υπόλοιπης Αμοργού 

Δεν συμφωνούμε με την εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκών πινάκων δτα όρια της Κοινότητας μας, περιοχή Καλοταρίτισσας, για τους εξής λόγους:

 1. Διότι ποτέ δεν μας ζητήθηκε, όπως προβλέπεται από τον Κ.Δ.Κ. , να συζητήσουμε το θέμα της εγκατάστασης των παραπάνω αναφερόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην περιοχή μας. Η μη έκφραση γνώμης της Τοπικής Κοινότητας διά Εκπροσώπου για κάθε δραστηριότητα στην περιοχή , είναι αυτοδικαίως άκυρη.

 2. Διότι η μελέτη που εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές (εάν έχει εγκριθεί) δεν έτυχε της προβλεπόμενης από το Νόμο δημοσιότητας ,προκειμένου να υποβληθούν ενστάσεις από την τοπική κοινωνία και κάθε ενδιαφερόμενο .

 3. Διότι η περιοχή αποτελεί τοποθεσία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και συνδέεται άμεσα με την ευρύτερη περιοχή Γραμβούσας ,όρμου Κολοταρίτισσας, Αγίας Παρασκευής και Παραδεισίων. Η κακοποίηση στην περιοχή θα επηρεάσει δυσμενώς και όλες τις άλλες περιοχές.

 4. Διότι η εγκατάσταση προϋποθέτει την αποψίλωση από τοπικούς θάμνους και ιδιαίτερα τις υπό προστασία φίδες, προσβάλλοντας έτσι τη χλωρίδα της περιοχής.

 5. Διότι η περιοχή αποτελεί κτηνοτροφικό κλήρο και με την εγκατάσταση θα περιοριστεί η περιοχή βόσκησης. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κτηνοτροφία αποτελεί βασική αν όχι κύρια ασχολία των κατοίκων της περιοχής.

 6. Διότι το οικοσύστημα της περιοχής εγκατάστασης φιλοξενεί ζώα και πτηνά σε μόνιμη βάση ,όπως πέρδικες λαγούς κ.α αλλά αποτελεί και ένα από τα κύρια περάσματα αποδημητικών πουλιών.

 7. Διότι νη περιοχή η περιοχή λόγω φυσικού κάλλους φιλοξενεί πλήθος τουριστών ,που συμβάλουν αποφασιστικά στην οικονομία της περιοχής. Η παρουσία ανεμογεννήτρια σε τόση μικρή απόσταση από την ακτή , θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.

 8. Διότι η εγκατάσταση θα γίνει σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Καλοταρίτισσα”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...