23 Απρ 2016

Ψυχρολουσία για τουριστικά έσοδα και αφίξεις

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας......
τους πρώτους δύο μήνες και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν απογοητευτικά: Η "βουτιά" στον αριθμό των επισκεπτών αγγίζει το 11% και των εσόδων το 5,6%, στα 295 εκατ. ευρώ. Μόνο το Φεβρουάριο, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε έλλειμμα 4 εκατ. ευρώ.
Ήδη τα καμπανάκια στον κλάδο των ξενοδόχων και των επιχειρηματιών του τουρισμού έχουν αρχίσει να χτυπάνε, με τους ίδιους να εξαπολύουν βολές κατά της Κυβέρνησης, τόσο για το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ από το 23% στο 24% που θα εντείνει ακόμη περισσότερο τα κρούσματα φοροδιαφυγής εν μέσω της τουριστικής σεζόν όπως υποστηρίζουν, όσο και για την παράλογη υπερφορολόγηση ενός από τους ελάχιστους πλέον τομείς της ελληνικής οικονομίας που εξακολουθεί να αντέχει στην κρίση.
Και μπορεί οι τελευταίες πληροφορίες από το περιβάλλον της αναπλ. υπουργού Τουρισμού Ε. Κουντουρά να λένε πως το σενάριο επιβολής τέλους διανυκτέρευσης ανά αστέρια στις μονάδες φαίνεται να απομακρύνεται, εντούτοις, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, η πρόταση και μόνο να φορολογηθεί εκ νέου το τουριστικό προϊόν αποδεικνύει αφενός την αδυναμία της Κυβέρνησης να συγκεντρώσει έσοδα, αφετέρου την πλήρη της άγνοια για τις επιπτώσεις που θα έχουν για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου ενδεχόμενες αλλαγές στην τιμή του τουριστικού πακέτου. Σύμφωνα με φορείς του τουρισμού, δεν υπάρχει όριο σε όσα ακούγονται για πρόσθετες επιβαρύνσεις, με το κράτος να συνεχίζει να χάνει έσοδα και στόχους.
Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα νέας μελέτης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με σκοπό την καταγραφή και αξιολόγηση του φορολογικού πλαισίου που διέπει τις τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στις ανταγωνίστριες χώρες, η χώρα μας έρχεται τελευταία, τόσο στους φόρους επενδύσεων όσο και στους φόρους λειτουργίας, με την Κύπρο να βρίσκεται στην καλύτερη θέση, την Κροατία δεύτερη, την Τουρκία τρίτη, την Ισπανία τέταρτη και την Ιταλία πέμπτη.
Το συμπέρασμα είναι πως η Ελλάδα απέχει από το ζητούμενο ελαστικό και θελκτικό φορολογικό πλαίσιο της πλειονότητας των ανταγωνιστριών χωρών, ενώ και τα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται δεν έχουν την αναμενόμενη απόδοση. Ενδεικτικά από το διπλασιασμό του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση στο 13% που αποφασίστηκε πέρσι, οι εισπράξεις αυξήθηκαν μόλις κατά 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε καν ένα τοις χιλίοις.

Στελέχη του τουρισμού διατηρούν πάντως την αισιοδοξία τους πως οι επόμενοι μήνες θα είναι θετικοί για τον τομέα των εισπράξεων, συμπληρώνουν εντούτοις πως τελικά η χώρα μας, με όλη αυτήν την αναστάτωση που έχει προκύψει εκ νέου στον τομέα της οικονομίας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τις προσφυγικές ροές, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα από την κάθετη πτώση που καταγράφει η τουριστική κίνηση στην Τουρκία.
Έτσι για ακόμη μια φορά ζητούν από την Κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το 2017 να επανέλθουν οι συντελεστές ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα… διαφορετικά το μέλλον για τον τουρισμό- όπως λένε- θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. 
Πηγή:capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...