19 Απρ 2016

Ιεροί, προσωπικοί ρεπόρτερ

Είναι μια ειδικότητα που ούτε φανταζόμουν πως υπάρχει. Μπορεί και στην Ελλάδα να έχουμε εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, αλλά διαπιστευμένους ειδικά να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του προκαθήμενου της Εκκλησίας δεν έχουμε.
Ο Μάρκο Ανσλάντο της «Λα Ρεπούμπλικα», ο Τζιάν Ουβίντο της «Κοριέρε ντελα Σέρα», ο Αντρέα Τορνιέλι της «Λα Στάμπα» κι ο Κάρλο Μαρόνι της «Il Sole 24 Ore» κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά.
Εχουν ακολουθήσει τον Φραγκίσκο σε όλα του τα ταξίδια, έχουν καταγράψει όλες του τις κινήσεις και, παρότι φίλοι μεταξύ τους, μπορεί να διαγκωνιστούν για μια αποκλειστική συνέντευξη.
«Δεν βλέπετε τίποτα τώρα, είμαστε μια πολύ μικρή αποστολή», μου λέει ο Μάρκο όταν τον ρωτάω εντυπωσιασμένη για τ ους 56 δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Πάπα στη Λέσβο. «Συνήθως είμαστε 100, αλλά το ταξίδι ανακοινώθηκε και κανονίστηκε μέσα σε μία μόλις εβδομάδα. Ετσι, κάποιοι δεν πρόλαβαν να έρθουν».
Οπως εξηγεί ο Μάρκο, ακόμα και μια πεντάλεπτη συνάντηση με τον Πάπα μπορεί να πάρει εβδομάδες για να κανονιστεί - η οργάνωση των ταξιδιών του κρατάει μήνες.
«Αυτό το ταξίδι όμως ήταν διαφορετικό, ο Πάπας ξεπέρασε τον εαυτό του και προσπέρασε όλους τους κανόνες για την προσωπική του ασφάλεια ώστε να βρεθεί εδώ», συμπληρώνει ο Τζιάν. «Δεν μπήκε στο δικό του αυτοκίνητο και ζήτησε οι πολίτες να μπουν στον χώρο για τους δημοσιογράφους ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να τον δουν από κοντά».
Η σπουδή του Πάπα να έρθει γρήγορα στη Λέσβο φάνηκε και μία μέρα πριν, σε συνέντευξη που έδωσε στη RAI: «Εχουμε ήδη αργήσει», έκανε την αυτοκριτική του ο Φραγκίσκος.
«Είναι διαφορετικός από κάθε προηγούμενο Πάπα», παρατηρεί ο Αντρέα. «Μπορεί οι συνεργάτες του να είναι πολύ αυστηροί, ο ίδιος όμως είναι απολύτως κουλ. Μας χαιρετάει κάθε φορά τον καθένα προσωπικά, είναι προσηνής, αστειεύεται. Οι νέοι τον λατρεύουν: είναι ο πρώτος οικολόγος Πάπας, υπερασπίζεται τους φτωχούς, τον νοιάζουν τα προβλήματα των νέων ειδικά, δεν δίστασε να πει ότι το σεξ είναι δώρο Θεού ή ότι οι διαζευγμένοι πρέπει να μπορούν να ξαναπαντρευτούν».
Τι αποτελέσματα εκτιμάς ότι θα έχει η επίσκεψή του στην Ελλάδα, ρωτήσαμε τον Κάρλο:
«Σε δογματικό επίπεδο και στο θέμα της προσέγγισης των δύο Εκκλησιών δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο. Ούτε ο Πάπας μπορεί να ασκήσει πίεση στους ισχυρούς της Ευρώπης ώστε να αλλάξουν πολιτικές. Αυτό όμως που θα κάνει είναι να προκαλέσει προβληματισμό και συζήτηση για το προσφυγικό στα δισεκατομμύρια των καθολικών ανά τον κόσμο. Το ότι παίρνει μαζί του τους 12 πρόσφυγες είναι μια εξαιρετικά ισχυρή συμβολική κίνηση».
Πηγή : http://www.efsyn.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...