24 Απρ 2016

Οι Βώλακεs της Σερίφου

Στην Σέριφο παντού υπάρχουν περίεργοι σχηματισμοί από βράχια πράγμα που εξάπτει την ανθρώπινη φαντασία που προσπαθεί στα βράχια να αναγνωρίσει μορφές. Οι μύθοι της Σερίφου με ήρωα τον Περσέα που έφερε την το κεφάλι της Μέδουσας  στο νησί, βοηθάνε στο να αναζητάμε αναγνωρίσιμες πετρωμένες μορφές σε διάφορα μέρη στην Σέριφο. Στην βουνοπλαγιά όμως ακριβώς πάνω από το Καλό Αμπέλι υπάρχουν πανέμορφοι γεωλογικοί σχηματισμοί.


Το τοπίο μοιάζει βομβαρδισμένο από διάσπαρτα βράχια. Είναι ένα τοπίο που μοιάζει να είναι μικρογραφία της περιοχής του Βώλακα της Τήνου. Η διάβρωση αιώνων από τον αέρα και το νερό, αλλά και από τις λειχήνες που έχουν τα περισσότερα πάνω τους, έχει δώσει στα βράχια που άντεξαν περίεργα σχήματα και όμορφα χρώματα. Κάποια μοιάζουν με τεράστια απολιθωμένα αυγά, ενώ κάποια άλλα σαν τμήματα κάποιου κυκλώπειου τοίχους. Το σίγουρο είναι ότι αξίζουν την επίσκεψη σας. Έχουν εξαιρετικό φωτογραφικό ενδιαφέρον, αλλά ίσως και επιστημονικό. Περπατήστε ανάμεσα τους, αγγίξτε τα, ίσως σας μεταφέρουν λίγη από την ζεστασιά που μαζεύουν από τον Ελληνικό ήλιο. 
,

 η λέξη βώλος –που συνδέεται με το ρήμα βάλλω– είχε αρχική σημασία «το σπάσιμο της γης σε κομμάτια με χτυπήματα». Η λέξη "βωλοδέρνω" σήμαινε σημασιολογικά: «εργάζομαι στη γη, σπάζω τους χωμάτινους βώλους οργωμένου χωραφιού». [ο.π. σελ. 400] «Ο τύπος σβώλος, είναι νεώτερος, αποσπασμένος από φράσεις όπως "τους βώλους" όπου το τελικό -ς θεωρήθηκε ότι ανήκει στο ακολουθούν όνομα».Με βάση τον σχηματισμό των λέξεων στην αρχαία ελληνική: «§ 391. Στη βάση των υποκοριστικών σε -ᾰκ- όπως βῶλαξ "βώλος γης" (κατά Πίνδαρο, ἐρι-βῶλαξ "με μεγάλους βώλους" Όμ.) από το βῶλος, λίθαξ =λίθινος (Όμ.), κομμάτι βράχου (ελληνιστ. ποιητές), από το λίθος», οι χαρακτηρισμοί από "ᾰκ" μετατρέπονται σε "ξ": «βῶλαξ, νέᾰξ (από το νέος), πλούτᾰξ (από το πλούτος) κλπ».













Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...