17 Απρ 2016

«Πώς θα περιθάλψουμε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους και πρόσφυγες;»

Σε συνέντευξη Τύπου, οι γιατροί ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ τόνισαν χθες ότι Πρωτοβάθμια Υγεία χωρίς προσλήψεις και χρηματοδότηση στα πολυϊατρεία πολύ απλά... δεν γίνεται | INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ  
 Η απαξιωμένη, αφημένη να καταρρεύσει από την κυβέρνηση -που ενεργεί σε πλήρη αντίθεση με τις προ διετίας διακηρύξεις της ως αξιωματικής αντιπολίτευσης- Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) καλείται τώρα να σηκώσει το βάρος 2,5 εκατ. ανασφάλιστων και χιλιάδων προσφύγων, σ' ένα πλαίσιο, όπου και οι ασφαλισμένοι πολίτες ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται, οδηγούμενοι στον ιδιωτικό τομέα ή στην εγκατάλειψη της υγείας τους.
Τα παραπάνω κατέδειξε χθες η Ομοσπονδία γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, ενώ κατήγγειλε εκ νέου τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και χρηματοδότηση στα πολυϊατρεία. Οι γιατροί επανέλαβαν ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αποτέλεσμα των πολιτικών υποβάθμισής της που εφαρμόστηκαν κατά τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τον νόμο 4238 του Αδ. Γεωργιάδη, οι οποίες δεν αναχαιτίστηκαν ποτέ.
«Σ' αυτήν την κατάσταση καλούνται να σηκώσουν και το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών. Μάλιστα, στο επόμενο χρονικό διάστημα οι ανάγκες αναμένεται να οξυνθούν, καθώς θα υπάρξει ανάγκη για φροντίδα των χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο κόσμος αλλάζει, οι ανάγκες γιγαντώνονται και η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», επισήμανε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Παναγιώτης Ψυχάρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ).
Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι την εφαρμογή του νόμου 4238/2014 υπηρετούσαν 5.500 γιατροί στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Από αυτούς 3.000 απολύθηκαν, ενώ 300 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Το 40% των μονάδων έκλεισαν και από 350 τότε, σήμερα λειτουργούν 220.
Σήμερα εργάζονται 2.200 γιατροί στα πολυϊατρεία. Οι μισοί με ασφαλιστικά-δικαστικά μέτρα. «Οι υπόλοιποι, περίπου 3.000 γιατροί, εδώ και 15 μήνες περιμένουν τη δικαίωση από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.», ανέφερε ο Παν. Ψυχάρης. Η απαξίωση των εργαστηρίων των μονάδων, πρόσθεσε, «αναγκάζει τους ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικούς ομίλους υγείας, με συνέπεια να πληρώνουν οι ίδιοι και ο ΕΟΠΥΥ να είναι ο μόνιμος τροφοδότης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων».
Η επισφαλής εργασία επιστημόνων με μέσο όρο ηλικίας 60 ετών δεν τιμά ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., ούτε προοιωνίζεται τη λειτουργική σταθερότητα του συστήματος, ανέφεραν οι εκπρόσωποι των γιατρών ΠΕΔΥ. Επιπλέον, σημείωσαν, η πρόσφατη υπουργική απόφαση για αποσπάσεις-μετακινήσεις γιατρών του ΠΕΔΥ, παρακάμπτοντας υπηρεσιακά συμβούλια, παραβιάζει κάθε καλώς εννοούμενη προστασία των υγειονομικών υπαλλήλων από καταχρηστικές ασκήσεις εξουσίας της διοίκησης, λειτουργεί ως αντικίνητρο και επιδεινώνει την ήδη επισφαλή εργασιακή σχέση.
«Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται ένα διαφορετικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας (ιατρεία γειτονιάς), που αναφέρεται σε ανάγκες της δεκαετίας του '40 και του '50 με προγράμματα ΕΣΠΑ», είπε ο Παν. Ψυχάρης.
Οι εκπρόσωποι των γιατρών στάθηκαν και στη μεγάλη καθυστέρηση της μισθολογικής και βαθμολογικής εξομοίωσης των γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η οποία έχει μεν νομοθετηθεί (νόμος 4368/2016), ωστόσο δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, όπως είπαν.
Στο τραγικό αυτό πλαίσιο -ανέφεραν οι γιατροί- έρχεται σε λίγους μήνες και η αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας ανά ειδικότητα γιατρών και ανά περιφέρεια (3ο Μνημόνιο - Ν.4336/2015). «Ενα σύστημα που έχει αφεθεί στο έλεος της μιζέριας δεν περιμένουμε να αξιολογηθεί θετικά. Το ενδεχόμενο αρνητικής αξιολόγησης θα σημάνει την πλήρη εκχώρηση της Υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», σημείωσε ο Παν. Ψυχάρης.
■ Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας είναι η αύξηση της χρηματοδότησης, ο σχεδιασμός του συστήματος Υγείας με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των εργατικών συνδικάτων, το τέλος των πολιτικών που οδηγούν σε νεοφιλελευθεροποίηση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος.
Πηγή : http://www.efsyn.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...