26 Απρ 2016

Μ. Τρίτη: Χταπόδι στιφάδο με αγκινάρες και κρασί,Σερφιωτικο

Υλικά (για 4 – 6 άτομα)
  • 1 μεγάλο χταπόδι περίπου
  • 2 κιλά, καθαρισμένο (κόβουμε τα πλοκάμια σε κομμάτια περίπου 4 εκ.)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml ,  κρασί ροζε΄Σερφιωτικο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 20 κόκκοι πιπεριού, ολόκληροι
  • 20 κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
  • 8 αγκινάρες, καθαρισμένες*, κομμένες στη μέση
  • 1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 2 κουτ. σούπας  το πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμυδάκι
Διαδικασία
Βάζουμε το χταπόδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το κρασί, το μισό λάδι, τα πιπέρια και τις δάφνες. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά (μετράμε από τη στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός).
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τα κρεμμυδάκια και μαγειρεύουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για αλλα 20 – 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει το χταπόδι καταπώς μας αρέσει (προσοχή: αν χρειαστεί βγάζουμε τα λαχανικά για να μη λιώσουν).
Αν θέλουμε, δένουμε τη σάλτσα βράζοντάς την, αφού βγάλουμε τα στέρεα υλικά. Διαφορετικά, τραβάμε με μια κουτάλα τα παραπανίσια υγρά (αφήνοντας λίγο ζουμάκι) – τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ένα πιλάφι ή γιουβέτσι.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά και το υπόλοιπο λάδι. Σείουμε την κατσαρόλα και σερβίρουμε.
Τι πίνουμε: κρασί,Σερφιωτικο
* Πώς καθαρίζουμε τις αγκινάρες
1. Βγάζουμε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα από τις αγκινάρες. Κρατάμε μόνο όσα είναι πολύ τρυφερά.
2. Κόβουμε το κοτσάνι τους, το καθαρίζουμε από τις εξωτερικές ίνες και το βάζουμε σε μπολ με λεμονόνερο, για να μη μαυρίσει.
3. Kόβουμε και πετάμε τις άκρες από τα φύλλα της κάθε αγκινάρας, μέχρι το σημείο εκείνο -περίπου στη μέση του μήκους τους- που φαίνονται τρυφερά.
4. Με ένα κουτάλι βγάζουμε τον μαλλιαρό πυρήνα. Τις βουτάμε στο λεμονόνερο, να μη μαυρίσουν. Αν τα φύλλα δεν είναι τρυφερά, τα βγάζουμε όλα, να μείνουν οι καρδιές.
Πηγή : ακρογιαλι


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...