27 Απρ 2016

Ο καπετάν Μαμίδης αποχαιρετά συγκινητικά το «Άγιος Γεώργιος»!

Σημερα μαλλον ηρθε το τελος για το ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ πρώην ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΞΠΡΕΣ 2 , ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ, ΡΟΜΙΛΝΤΑ.
Ενα πλοιο που ταξιδεψε στην Ελλαδα δυο και πλεον δεκαετιες,κερδιζοντας την εμπιστοσυνη των επιβατων με τη σταθεροτητατου στους καιρους.


mamidis_sideris

Θυμαμαι το 2005 Νοεμβριο που μας επιασε ενα 11αρι Γαρμπη επιστρεφοντας απο Δυτικες Κυκλαδες,.Ο καιρος ηταν 8-9 φευγοντας απο τη Μηλο.Στη Σιφνο ο μωλος ξεπλενοταν απ ακρου εις ακρον.Πληρωμα Επιβατες και λιμενικοι εδωσαν τη μαχη τους.Μια μαχη χιλιοπαιγμενη ,αιτια της ανυπαρξιας λιμενικων εγκαταστασεων και τοπικων σκοπιμοτητων.Εξω απο τη Σεριφο νυχτα χαλασε η δεξια μηχανη.Γυρισα το βαπορι κατα τη Συρο να εχω τον καιρο πρυμα.Ανακοινωσα οτι λογω του καιρου πλεω σε αντιμονη.Ομως τοσο ο καιρος οσο και το ταξιδι πιεζε.Η Σεριφος κεπλενοταν στην Νοτια θεση.Υπολογισα οτι μπαινοντας στο βορειο κομματι του λιμανιου ,ο καιρος θα ηταν καταπρυμα στο ρεμετζο.Γυρισα,εβαλλα μουρη .Ολο μου το πληρωμα σε ακραια προσοχη.Ειχα εμπιστοσυνη και στους αξιωματικους και στους ναυτες.Ολα τα παιδια φιλοτιμα.
Στη γεφυρα νεκρα,σιωπη νυχτα.Ο καιρος ηρθε απο πρυμα.Ευτυχως με τη μια μηχανη αυτα τα βαπορια κυβερνουσαν καλα.Ηθελε προσοχη μην μας φυγει δεξια η αριστερα και μην μου παρει δρομο διοτι με την μια μηχανη δυσκολα θα σταματουσε.Αναψαμε τα φωτα της πλωρης .Η ομοχειρια καρφωμενα τα ματια της πανω μου στο αριστερο φτερο.Κανονιζα να περασω ξυστα απ το κεφαλοσκαλο.Στα 100 μετρα απ το μωλο εξω απ το λιμανι φουνταρισα τη δεξια κι αρχισα το αναποδα της δεξιας.Περασαμε το κεφαλι. Ο Υπαρχος .»»»30. να περασει μεσα η πρυμνη. 25,20,15,10, 5 4,3,2,1. Περασαμε.Εδωσα βιλαγια.Ο καταπελτης πανω απ το μωλο.ΝΕΤΑ δεσαμε Καπταιν. «»» Πηρα μποσικα αγκυρας 8 κλειδια στο νερο πανω στον οστριογαρμπη.Με το μολα βιρα η αγκυρα και η πλωρη πανω στον καιρο.Τα κυματα ξεπλεναν το μωλο.Τελειωσαμε φυγαμε Σε λιγο πηρε μπρος και η αριστερη.Αφησαμε αριστερα την σκοτεινη ανατολικη Σεριφο.Εκει στο Στενο Κυθνου Σεριφου φαγαμε κατι πολυ γερες βουτιες.Ο αερας ςπεσε στα 6-7 μποφωρ.Ελπιδες για να πιασουμε Κυθνο.
Ελα λιμεναρχειο το Αγιος Γεωργιος σε 10 λεπτα στο μεσα λιμανι.
Καλη αφιξη.
Μπηκαμε βγηκαμε δυσκολα.Ευτυχως χωρις προβλημα .Εκει στα μισα της διαδρομης ο καιρος στο στο 5-6, μιλησα στους επιβατες απ τα μεγαφωνα. Κυρες και Κυριοι τα χειροτερα περασαν.
Αλλοιμονο εκει στον Σαν Τζωρτζη αποτομοι στροβιλοι αερα κυματα θεριεψανε μεσα στο ασημενιο φεγγαροφως.Το πλοιο αρχισε να παλευει γερα να διπλαριαζει και να βουταει.Εκοψα δρομο.Ζητησα αδεια απο το Τραφικ να περασω αναμεσα Φλεβες και Καβουρι.Δοθηκε.
Μετα τις Φλεβες αδυνατον να παρω πορεια .Το βαπορι διατοιχιστηκε δυο τρεις φορες στις 15-20 μοιρες.Τορριξα μασκα κατα την Αιγινα.Βουτιες Η πλωρη ενας αδιακοπος αφρος.Το βαπορι αντεχε γερα.Το ιδιο και το πληρωμα που ειχα θεσει σ ετοιμοτητα σ ολα τα ποστα.
Κοντα στην Αιγινα απαγκιασαμε.
Ολο δεξιααααα.
agios_gorgios2
Ο τιμονερης πηρε σβουρα μαζι με το τιμονι.Το βαπορι γυρισε .Καρφι για την μπουκα.Ο ανεμος μανιασε 50-55 κομβοι.Μεσανυχτα 3.5 ωρες καθυστερηση. Ρωτησαμε ανεμο στην μπουκα το τραφικ.
Απαντησε ο ιδιος ο λιμεναρχης ο κ. Μπουσιος γνωστος και καλος συνεργατης απ τη Ραφινα
Καπτα Σιδερη πολυ αερας Δυσκολα εκει στα διακοσαρια.Ειμαστε ολοι εδω σας περιμενουμε.Μπορεις να δεσεις στις θεσεις των Μυτιληνιων κατω απ το ρολοι. Ο καιρος εδω εχει γυρισει κουλουριωτικος .Σηκωνει Πετρες.
Ευχαριστω »
«απαντησα στεγνα για τα τοσο ενθαρρυντικα.
Μπηκαμε με ολο τον δρομο με τον ανεμο απο 260 στους 50 κομβους .Πηγαμε στη λιμενολεκανη .Γυρισαμε την πλωρη στη μπουκα.Ο ανεμος καταπλωρα.Πολυ προσεκτικα πρυμνιοπλαγιοδετησαμε κατω απ το ρολοι.
Ασφαλης προσδεση μ ενα ηρωικο πληρωμα και στωικους επιβατες.Βλεποντας σε σημερα να γερνεις αλλα «»»» πολυ σκληρος για να πεθανεις «»»
το μυαλο γυρισε 10 χρονια πισω,σε μια ανωνυμη ιστορια που εζησα πανω σου σαν Πλοιαρχος,oπως και οι αλλοι πλοιαρχοι που περασαν απο πανω σου .
Οσους θυμαμαι. Νικος Ραφτοπουλος, Δημητρης Παουρης,Λευτερης Καρυστινος ,και τελευταιος ο Βασιλης Γεροντακης.
Αειμνηστοι ο Κυριακος απ τη Σαμο,ο Ανδρεας ο Καπακης με τελευταιο τον αγαπημενο μου Νικο Σαρδη που ηταν αυτος που υπηρετησε περισσοτερο σ αυτο το πλοιο κι ειχε γινει συμβολο ,με την πιπα και το κασκεττο.
agios_georgios3
Ολοι οσοι παλεψαμε και τραφηκαμε στο σκαρι σου,θα εχουμε απο μια ιστορια σαν την δικη μου να διηγηθουμε,οπως στις κηδειες προσφιλων.
Διοτι σημερα ηταν η κηδεια του πλοιου,αν το καταλαβατε
Απλα απο μενει η διαδικασια της ταφης ,σε καποιο διαλυτηριο.
Σημερα που ο κουλουριωτικος πουνεντες φυσαει παλι νε 40 45 κομβους
Απ την σελιδα μου εκ μερους ολων οσοι σε θυμουνται υπερηφανο πλοιο σε ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩ.
Πηγή : http://cyclades24.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...