Το χαρακτηριστικότερο πιάτο της σερφιώτικης γαστρονομίας είναι η «ρεβιθάδα», η οποία μαγειρεύεται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και αποτελεί το κατεξοχήν «αγιοβασιλιάτικο» πιάτο των Σερφιωτών.
Τα ρεβίθια βράζουν όλη τη νύχτα στο φούρνο, μαζί με σταφίδες από την ποικιλία «πλατύραχο», δάφνη και κυρίως μαζί με το πίσω μέρος από το ψαρονέφρι του χοίρου, μη εξαιρουμένης της ουράς του! Πιάτο μοναδικής νοστιμιάς και πρωτοτυπίας. Από το χοιρινό φτιάχνονται «λούζες» και «λουκάνικα», «τσιγαρίδες» (χοιρινό κρασάτο με πατάτες και αμπελοφάσολα), καθώς και «σύγλινα».
Οι Σερφιώτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα νοστιμότερα σύγλινα γίνονται όχι από το κρέας του χοίρου, αλλά από το στομάχι και τα έντερά του (!) κομμένα σε κομμάτια και καρυκευμένα με μπαχάρι, κύμινο και πιπέρι.
Δοκιμάστε τέλος, τη φάβα σε πανηγύρι, σκεπασταριά, μαραθοτηγανίτες και χταπόδι λιαστό, «τουρλού» (πατατοκολόκυθα με κρέας), αλλά και νόστιμα τοπικά τυριά: το σερφιώτικο, τη μυζήθρα του χαρανιού, την ξυνομυζήθρα, την πιπεράτη και του λάινα.
Πηγή : http://infomust.gr
Τα ρεβίθια βράζουν όλη τη νύχτα στο φούρνο, μαζί με σταφίδες από την ποικιλία «πλατύραχο», δάφνη και κυρίως μαζί με το πίσω μέρος από το ψαρονέφρι του χοίρου, μη εξαιρουμένης της ουράς του! Πιάτο μοναδικής νοστιμιάς και πρωτοτυπίας. Από το χοιρινό φτιάχνονται «λούζες» και «λουκάνικα», «τσιγαρίδες» (χοιρινό κρασάτο με πατάτες και αμπελοφάσολα), καθώς και «σύγλινα».
Οι Σερφιώτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα νοστιμότερα σύγλινα γίνονται όχι από το κρέας του χοίρου, αλλά από το στομάχι και τα έντερά του (!) κομμένα σε κομμάτια και καρυκευμένα με μπαχάρι, κύμινο και πιπέρι.
Δοκιμάστε τέλος, τη φάβα σε πανηγύρι, σκεπασταριά, μαραθοτηγανίτες και χταπόδι λιαστό, «τουρλού» (πατατοκολόκυθα με κρέας), αλλά και νόστιμα τοπικά τυριά: το σερφιώτικο, τη μυζήθρα του χαρανιού, την ξυνομυζήθρα, την πιπεράτη και του λάινα.
Πηγή : http://infomust.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου