10 Ιουν 2016

Για αυθαίρετες ενέργειες του Δήμου Σίφνου, στις διαδικασίες διοργάνωσης των εορταστικών εκδηλώσεων για την Παναγία Χρυσοπηγή, κατηγορεί ο Σύνδεσμος Σιφνίων

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου, απέστειλε ο Σύνδεσμος Σιφνίων, σχετικά με τη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων, για την πολιούχο του νησιού, Παναγίας Χρυσοπηγής.
Για αυθαίρετες κινήσεις, όσον αφορά στις προετοιμασίες για τον εορτασμό της Παναγίας Χρυσοπηγής, πολιούχου της Σίφνου, κατηγορεί ο Σύνδεσμος Σιφνίων τη δημοτική αρχή, με επιστολή της προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Κωνσταντίνο Σούλη, ο οποίος είχε και την ευθύνη της αλληλογραφίες του Δήμου με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, σχετικά με τις διαδικασίες προετοιμασίας, με την οποία επιστολή εκφράζουν τη βούλησή τους να αποποιηθούν τις όποιες διοργανωτικές ευθύνες.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σίφνου, κ. Ανδρέας Μπαμπούνης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, τονίζει, πως πρόκειται για μία απόφαση του Συνδέσμου η οποία γίνεται σεβαστή, ενώ επισημαίνει, πως φέτος, όλες οι καθιερωμένες διαδικασίες τηρήθηκαν κανονικά, κάτι που δε δικαιολογεί την αντίδραση του Συνδέσμου, η οποία ωστόσο, οφείλει να γίνει δεκτή.
«Καταφέρατε να στερηθεί το νησί μία σημαντική εκδήλωση»
Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Συνδέσμου Σιφνίων, «ο εορτασμός της Πανηγύρεως της Πολιούχου Παναγίας της νήσου μας διενεργείται από κοινού από τον Σύνδεσμο Σιφνίων, την Τοπική Εκκλησία Σίφνου και τον Δήμο Σίφνου με καθαρά διακριτούς ρόλους. Η σειρά που αναγράψαμε τους διοργανωτές προηγουμένως δεν είναι τυχαία. Έχει προκύψει από την σειρά των εμπλεκομένων στον μεγαλόπρεπο αυτόν εορτασμό. Ο Σύνδεσμος Σιφνίων με ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου του το 1964 καθιέρωσε την εορτή αυτή να εορτάζεται ως η επίσημη εορτή της Πολιούχου της Σίφνου με Βασιλικό Διάταγμα, αντίγραφο του οποίου σας έχει δωρίσει ο Σύνδεσμος και κοσμεί τα γραφεία του Δήμου Σίφνου».
«Έκτοτε», σύμφωνα με το Σύνδεσμο, «εορτάζεται ανελλιπώς με συνδιοργανωτές τους τρείς αυτούς θεσμούς της Σίφνου, με την Τοπική Εκκλησία να αναλαμβάνει το θρησκευτικό τελετουργικό και την έλευση και φιλοξενία του επιχωρίου Επισκόπου μαζί με άλλους Συνεπισκόπους του για να λαμπρύνουν την μεγάλη θρησκευτική τελετή, ο Δήμος Σίφνου αναλαμβάνει τον καθαρισμό , την ευπρέπεια των δημοσίων χώρων, την ευταξία σε συνεργασία με τις Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές και την φιλοξενία των προσκεκλημένων υψηλών δημοσίων προσώπων  και ο Σύνδεσμος Σιφνίων όλες τις ενέργειες και τις δαπάνες για την έλευση και την φιλοξενία των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λιμενικού Σώματος που αριθμεί είκοσι τουλάχιστον άτομα και οι οποίοι, με ενέργειες πάντα και μόνον του Συνδέσμου Σιφνίων έρχονται ανελλιπώς για 27 συνεχή έτη. Οι δε τρείς ανωτέρω συνδιοργανωτές, από κοινού επωμίζονται και το κόστος του πανηγυρικού γεύματος που έπεται της Λειτουργίας ανήμερα του εορτασμού. Μάλιστα την τελευταία τριετία, ο Σύνδεσμος Σιφνίων κατάφερε με τις ενέργειες του και μέσω των Δωρητών του, να πραγματοποιήσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λιμενικού δύο συναυλίες στον χώρο του Ηρώου, οι οποίες κατά γενική ομολογία ενθουσίασαν τόσο τους ντόπιους κατοίκους όσο και τους ξένους παρευρισκομένους».
Φτάνοντας στο σημείο, όπου έγκειται η διαμαρτυρία τους, σημειώνεται, ότι φέτος, «χωρίς καμία συνεννόηση ούτε κυρίως με τον Σύνδεσμο ούτε με την Τοπική Εκκλησία, προβήκατε ως Δήμος σε αυθαίρετες ενέργειες και αποστείλατε αίτημα στο Λιμενικό Σώμα παράλληλα με τον Σύνδεσμο Σιφνίων, ο οποίος το είχε γνωστοποιήσει τόσο στον επιχώριο Επίσκοπο όσο και στον Δήμο Σίφνου, και ζητούσατε να έλθει η Φιλαρμονική Ορχήστρα στην Σίφνο για 2 μόνο ημέρες (8/9 Ιουνίου) αντί για 3 ημέρες που είχαμε ζητήσει εμείς  για να τιμήσει τον εορτασμό της Πολιούχου μας και να πραγματοποιήσει την συναυλία. Παράλληλα δε και χωρίς να έχετε κάποιο επίσημο έγγραφο στα χέρια σας από το Λιμενικό Σώμα επικοινωνήσατε με τον επικεφαλής του Αγήματος για να κανονίσετε τα της φιλοξενίας τους (εισιτήρια, ξενοδοχείο κλπ). Όλη αυτή η εμπλοκή σας, κατάφερε να μπερδέψει τις Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, να μην έχει εκδοθεί ακόμη και σήμερα η καθιερωμένη διαταγή μετακινήσεως της Φιλαρμονικής, να σας ενημερώσουν προφορικά από το Λ.Σ όπως ισχυρίζεσθε (λες και ο Στρατός και τα Σώματα Ασφαλείας λειτουργούν άνευ επισήμου Διαταγής) να κανονίσετε τα διαχειριστικά θέματα, να καταφέρετε να ακυρωθεί η συναυλία του Συνδέσμου Σιφνίων, να απογοητευθούν τα στελέχη της Μουσικής του Λ.Σ που είχαν ήδη προετοιμασθεί για την συναυλία αυτή και να στερηθεί το νησί από μία πολιτιστική εκδήλωση που μόνο καλό θα έκανε στην εικόνα της Σίφνου».
Κατά συνέπεια των παραπάνω ο Σύνδεσμος καταλήγει, πως «εμείς δεν θα σας ακολουθήσομε σε αυτόν τον κατήφορο και ούτε όμως θα συμμετάσχομε στις “πανηγυρικές” εκδηλώσεις που εμείς πρώτοι διοργανώσαμε και για 50 έτη ευλαβικά ακολουθούμε. Απολαύστε τις μόνοι σας όπως μόνοι σας τις προετοιμάσατε και με τον τρόπο που τις προετοιμάσατε. Εμείς δεν δεχόμαστε να είμαστε οι φτωχοί συγγενείς κανενός. Είμαστε 120 έτη στην πρωτοπορία της Σίφνου τόσο εντός όσο και εκτός αυτής και δεν έχομε την ανάγκη ελεημοσύνης κανενός και πολύ περισσότερο καθοδηγήσεως. Θα προσέλθωμε ως απλοί προσκυνητές και θα προσκυνήσωμε την Χάριν της και μόνον, όπως οφείλωμε να πράξωμε», συμπληρώνοντας ότι προέβησαν και στον καθαρισμό του προαύλιου χώρου του Λαογραφικού Μουσείου, όπου υπάρχει η αναθηματική Στήλη των Σιφνίων Ηρώων.
«Έπραξα, σεβόμενος την επιθυμία του Δεσπότη»
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σίφνου, κ. Ανδρέας Μπαμπούνης, δήλωσε, πως «όλα πάνε κατ’ ευχήν και είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να γιορτάσουμε τη Μεγαλόχαρη, να υποδεχτούμε τους επισκέπτες, τους Αρχιερείς, που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους, εκ των οποίων 5 Αρχιερείς και 5 Μητροπολίτες, πέραν του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας, κ.κ. Δωρόθεου Β’».
Όσον αφορά στην επιστολή του Συνδέσμου Σιφνίων, ο κ. Μπαμπούνης επεσήμανε, ότι «για δικούς του λόγους, ο Σύνδεσμος αποφάσισε φέτος να μη συμμετάσχει στις εκδηλώσεις ως διοργανωτής», ενώ τόνισε πως «είναι σεβαστή η απόφασή του, εμείς προχωράμε κανονικά. Δεν έχει γίνει κάτι από τη δική μας την πλευρά, ούτε από την τοπική Εκκλησία». «Φέτος, η μόνη διαφορά ήταν, ότι με πήρε προσωπικά τηλέφωνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, κ. Δωρόθεος και μου ζήτησε να μεσολαβήσω, προκειμένου να έρθει η μπάντα του Λιμενικού και αυτό έπραξα, ως όφειλα, σεβόμενος την επιθυμία του Δεσπότη μας. Κάναμε από τον Δήμο Σίφνου τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να έρθει η μπάντα και μάλιστα, αυτό έγινε ένα μήνα πριν», υποστήριξε ο κ. Μπαμπούνης, σχολιάζοντας, πως «αν για κάποιο λόγο παρεξηγήθηκε ο Σύνδεσμος, αυτό είναι ανεξήγητο για μας. Από κει και πέρα, όμως είναι σεβαστή η στάση τους», μην προχωρώντας σε οποιοδήποτε άλλο σχολιασμό, καθώς αυτό θα ήταν «πέρα και πάνω από το πνεύμα της εορτής»Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...