10 Ιουν 2016

Αισιοδοξία στην αγορά εξοχικής κατοικίας

Με αυξητικούς ρυθμούς κινούνται οι αγορές ακινήτων, για χρήση ως εξοχική κατοικία, σε ξένους επισκέπτες, κυρίως σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, δίνοντας «ζωή», σε μία κατά τ’ άλλα «νεκρή» εγχώρια μεσιτική αγορά.
Έντονο ενδιαφέρον για απόκτηση εξοχικής κατοικίας σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, εκφράζουν οι ξένοι επισκέπτες, από πολλές χώρες, τόσο της Ευρώπης, όσο και του υπόλοιπου κόσμου. Όπως είναι φυσικό, ο κάθε προορισμός, προσελκύει κυρίως αγοραστές, από τις χώρες, απ’ όπου προσελκύει και τους περισσότερους επισκέπτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα νησιά του Ιονίου, όπου περισσότερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από Ιταλούς αγοραστές, δεδομένου, ότι η κύρια τουριστική αγορά, στην οποία απευθύνονται είναι αυτή της Ιταλίας.
Ενδιαφέρον από χώρες εκτός Ε.Ε.
Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής και επικεφαλής μεσιτικού γραφείου, κ. Ελευθέριος Ποταμιάνος, αναλόγως με το ποιες εθνικότητες επισκέπτονται το κάθε νησί ή τον κάθε παραθεριστικό προορισμό, διαμορφώνεται και το αντίστοιχο αγοραστικό κοινό για την εν λόγω αγορά κατοικίας, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι εξαίρεση αποτελούν δύο από τα δημοφιλέστερα νησιά της χώρας, και συγκεκριμένα η Μύκονος και η Σαντορίνη, καθώς εκεί απαντούν πολλές και διαφορετικές εθνικότητες, πάντοτε όμως άνθρωποι μεγάλου εισοδηματικού βεληνεκούς. Όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, στη Μύκονο μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά κατοικιών, ακόμα και άνω του 1 εκατ. ευρώ, παρατηρείται, μεταξύ άλλων, από Ισραηλινούς, Ρώσους, Ινδούς, ακόμα και Τούρκους, ενώ στην περίπτωση της Σαντορίνης, μεγάλο ενδιαφέρον εντοπίζεται, μεταξύ άλλων, από αγοραστές προερχόμενους από Γαλλία ή Κίνα.
Όπως γνωστοποιήθηκε από ανθρώπους της αγοράς ακινήτων, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν κυρίως οι εξοχικές κατοικίες, οι οποίες διαθέτουν άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ενδιαφερομένων, να αναζητά νεόδμητες κατασκευές.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σε Μύκονο και Σαντορίνη, η πτώση των τιμών τα τελευταία χρόνια ναι μεν είναι σημαντική, καθώς εκτιμάται ότι διαμορφώνεται σε 25% κατά μέσο όρο, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με την πτώση της τάξεως του 50% κατά μέσο όρο, που έχει σημειωθεί στις τιμές των εξοχικών κατοικιών στην πλειονότητα των παραθεριστικών περιοχών.
Ωστόσο, παρά το γεγονός, ότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, οι οποίοι αναζητούν ακριβά ακίνητα, κατάγονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν φαίνεται να εκδηλώνεται και αντίστοιχο ενδιαφέρον, όσον αφορά στη χρηση του προγράμματος, σχετικά με την απόκτηση πενταετούς άδειας παραμονής στη χώρα, για το οποίο απαιτούνται επενδύσεις άνω των 250.000 ευρώ.
Ακόμη ένα Κυκλαδονήσι, το οποίο συγκεντρώνει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων, από αγοραστές του εξωτερικού, είναι και αυτό της Πάρου, όπου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, έχουν γίνει ορισμένες αγοραπωλησίες το τελευταίο διάστημα, κυρίως από κατοίκους βορειοευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, αλλά και από Αμερικανούς. Αντίστοιχα στην Κρήτη, στο ανατολικό τμήμα του νησιού οι περισσότερες πράξεις στην αγορά εξοχικής κατοικίας πραγματοποιούνται από Βρετανούς, ενώ στα νότια το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από Γερμανούς αγοραστές. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο νησί, υπάρχουν και περιπτώσεις αγοραστών που κινούνται για την απόκτηση παλιών παραδοσιακών κατοικιών, ακόμα και σε ορεινά χωριά, με στόχο την αναπαλαίωση.
Αισιοδοξία παρά την μείωση
Οι φορείς του κλάδου της αγοραπωλησίας ακινήτων εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις εξοχικών κατοικιών για το 2016, σε αντίθεση με απογοητευτικές επιδόσεις, που σημειώθηκαν τον προηγούμενο χρόνο, ιδιαίτερα λόγω και της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιρού, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους υποψήφιους ξένους αγοραστές να ακυρώνουν ή να αναβάλλουν τις αγορές τους, κάτι που αποτυπώθηκε και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δεδομένου, ότι για το σύνολο του δωδεκάμηνου του 2015, η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων (κυρίως εξοχικών) δεν ξεπέρασε τα 185,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 25,6% σε σχέση με το 2014, οπότε είχαν εισέλθει στη χώρα κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Όπως καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα της «Κ», το πρώτο έτος υποχώρησης από το 2012, μιας και κατά τη διετία 2013-2014 είχε καταγραφεί σημαντική άνοδος στις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόλις υποχώρησε η αβεβαιότητα, ιδίως από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και μετά, παρατηρήθηκε συνεχής αύξηση των εισροών σε μηνιαία βάση. Αναλυτικότερα, παρά το γεγονός, πως τον Αύγουστο του 2015 εισήλθαν μόλις 5 εκατ. ευρώ, τον Δεκέμβριο το αντίστοιχο ποσό αυξήθηκε στα 20,5 εκατ. ευρώ, με την κατάσταση, να εμφανίζεται ελαφρώς βελτιωμένη, όσον αφορά στο φετινό πρώτο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το συγκεκριμένο πρώτο τρίμηνο του 2016, έχουν καταγραφεί κεφάλαια 42 εκατ. ευρώ από το εξωτερικό για την αγορά κατοικίας, μέγεθος που μπορεί να αποτελεί πτώση ύψους 14,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο ρυθμός της πτώσης είναι αισθητά χαμηλότερος συγκριτικά με το σύνολο του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 είχαν εισρεύσει στη χώρα κεφάλαια της τάξεως των 49 εκατ. ευρώ, μέγεθος που αποτελούσε αύξηση 42% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...