30 Ιουλ 2016

Αποκλεισμός των ατόμων με κινητικά προβλήματα από τις παραλίες της Σερίφου

Αποκλεισμός των ατόμων με κινητικά προβλήματα από τις παραλίες της Σερίφου
Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται και φέτος τα ΑμεΑ του νησιού μας αλλά και οι επισκέπτες -παραθεριστές ΑμεΑ . Παρά τις προτροπές μας  το καλοκαίρι του 2016 βρίσκει τα άτομα με κινητικά προβλήματα να μην έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, διότι δεν υπάρχουν  ράμπες   .«Βρισκόμαστε στα μέσα της καλοκαιρινής περιόδου και δυστυχώς δεν έχουμε απολαύσει τη θάλασσα, η οποία για εμάς δεν είναι μόνο απόλαυση, αλλά και τρόπος θεραπείας, ο καλύτερος μάλιστα όπως όλοι οι ειδικοί συνιστούν».
Παράπονο βγαίνει από τα χείλη του  φίλου και συντοπίτη μας Θανάση  ο οποίος ήρθε πριν δέκα ίσως και παραπάνω χρόνια στο νησί με την οικογένεια του για διακοπές αγάπησε το νησί και το επέλεξε όπως και αρκετοί άλλοι Αγιογράφος στο επάγγελμα όλοι στο νησί τον γνωρίζουν αφού είχε αναλάβει και το εισπρακτικό τμήμα της εφημερίδας της Σερίφου για μια πενταετία 
Αγόρασε ένα κτήμα στο λιβάδι ,κατόρθωσε παρά την κρίση να φτιάξει ένα δωμάτιο για να μπορέσει να προσφέρει στην οικογένεια του λίγες μέρες ξεκούρασης αλλά και στον ίδιο ένα προορισμό ζωής  αφού από τις κουβέντες μας κατάλαβα ότι η Σέριφος είναι  πλέον κομμάτι της ζωής του Μεγάλη ταλαιπωρία για την οικογένεια η πρόσβαση στην παραλία και το μπάνιο για την κόρη τους που είναι αμέα 
«Ελπίζουμε του χρόνου το καλοκαίρι να βρεθεί επιτέλους κάποιο κονδύλι για την κατασκευή  ραμπών προς τη θάλασσα, αφού η τεχνογνωσία υπάρχει, αρκεί να την αναζητήσουν».
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι μας  ότι η Σέριφος και ειδικά το λιμάνι που έχει τις υποδομές δωμάτια και μαγαζιά εστιατόρια κλπ θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης για τους Αμέα  όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως είναι μια επένδυση χαμηλού κόστους που ταιριάζει απόλυτα στο τουριστικό προϊόν του νησιού μας  Πάντως αρκετά ξενοδοχεία και δωμάτια έκαναν προσπάθειες να τηρήσουν  τις προδιαγραφές Αμεα  στο νησί ο΄πως το Πουντί  η Αμφιτρίτη και άλλα ....αλλά άμα δεν έχει πρόσβαση στην παραλία σαν Αμεα δεν γίνετε δουλειά .Θέλει αναβαθμίσεις στις συνολικές υποδομές του νησιού αλλά και τον κατάλληλο εξοπλισμό  για να υποδεχθεί τουρισμό Αμεα  το νησί

Ο σχεδιασμός τουριστικής πολιτικής στην χώρα μας δεν έχει διαχρονικά συμπεριλάβει ως κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των τουριστών με αναπηρία. Πρόκειται περί στρατηγικού λάθους, όπως αποδεικνύουν τα σχετικά στοιχεία και ευρήματα με την διεθνή τουριστική αγορά των ΑμεΑ.

Το μέγεθος της διεθνούς τουριστικής αγοράς των ΑμεΑ είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος άλλων αγορών (θρησκευτικός, συνεδριακός, οικολογικός, αγροτουρισμός κ.α.) προς τις οποίες έχουν στραφεί επί χρόνια οι σχεδιασμοί τουριστικής πολιτικής για την προσέλκυση νέων πελατών.
Με στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Forum για την Αναπηρία (European Disability Forum), υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι με κάποιας μορφής αναπηρία στην Ευρώπη. Αν ληφθεί μάλιστα υπόψη ο ταχέως αναπτυσσόμενος πληθυσμός ηλικίας άνω των 65 και το γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία σπάνια ταξιδεύουν μόνα τους, τότε αυτή η αγορά σχεδόν τριπλασιάζεται.
Τα πιο αξιόπιστα στοιχεία μας προσφέρονται από αναλυτική μελέτη του γερμανικού υπουργείου οικονομικών που είχε ως θέμα την δυναμική, τις προδιαγραφές και τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης τουριστικής αγοράς. 

Τα τεκμήρια της μελέτης “κραυγάζουν” υπέρ της αναγκαιότητας να επενδυθεί νους και χρήμα υπέρ της προσέλκυσης της τουριστικής αγοράς των ΑμεΑ, ιδιαίτερα από χώρες όπως η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το τουριστικό προϊόν.

Συζητώντας  πριν καιρό και κάνοντας κριτική σε πολιτικές του δήμου που στηρίζουν σε λάθος δρόμο την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας  με δημοτικούς συμβούλους που ενώ έχουν λύσει την οικονομική τους επιβίωση  δεν έχουν τίποτα καινούριο και προσοδοφόρο να προτείνουν όσον αφορά το νησί 
,Αυτό αφορά το δημοτικό συμβούλιο το να κάνεις ένα μεγάλο έργο σαν το τουριστικό καταφύγιο στο λιμάνι του νησιού  και να παραμεμελεις  τις ράμπες για Αμέα προφανώς δεν έχεις μελετήσει μιλάω σε επίπεδο Δήμου την επένδυση συνολικά σαν αναπτυξιακό μοχλό ανάπτυξης του νησιού 

Εναγωνίως αναρωτιούνται άπαντες πως θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος στο νησί αλλά αδυνατούν να προτείνουν σοβαρές  λύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα Με αθλητικές και συναυλιακές φωτοτοβολίδες δεν λύνεται το πρόβλημα της επιμήκυνσις κύριοι  άσε που κοστίζει  

Μέσω της αναβάθμισης του τουριστικού προιόντος που αφορά τους Αμεα μέσω  αυτού του προγράμματος θα επιμηκυνθεί και η τουριστική περίοδος στο νησί μας διότι
 η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων με αναπηρία επιλέγει για τις διακοπές της την περίοδο της χαμηλής τουριστικής κίνησης (Μάιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος)
  • Το 26% επιδεικνύει απόλυτη προσήλωση στον τουριστικό προορισμό που έχει ικανοποιήσει προηγούμενα τις προσδοκίες του, δηλαδή τον επισκέπτεται ανελλιπώς.
  • Περίπου ένας στους δύο (48%) δηλώνει την διάθεση, ανάγκη αλλά και οικονομική δυνατότητα για ακόμα περισσότερα ταξίδια αναψυχής απ’ όσα ανά έτος πραγματοποιεί, εξηγώντας ότι δεν το πράττει διότι είναι πολύ λίγοι οι αληθώς προσβάσιμοι τουριστικοί προορισμοί. Αποκαλυπτική είναι και η απάντηση που αφορά την προεργασία επιλογής τουριστικού προορισμού.
  • Το 71% των ΑμεΑ αποδίδουν κυρίαρχη σημασία στα της οργάνωσης του ταξιδιού (προετοιμασίες, έγκαιρη κράτηση, πληροφόρηση επί συγκεκριμένων λεπτομερειών, προγραμματισμός δραστηριοτήτων στον τόπο αναψυχής), πιθανά οργανωτικού τύπου προβλήματα πλήρως τους αποθαρρύνουν.
  • Αντίστοιχα υψηλό ποσοστό (7 στους 10), όταν μελετά το ενδεχόμενο νέου/άγνωστου προορισμού, δεν εμπιστεύεται για πληροφορίες τους παροχείς τουριστικών υπηρεσιών παρά μόνο άλλα ΑμεΑ που έχουν ήδη επισκεφτεί τον προορισμό.  
  •  Δυστυχώς στην Ελλάδα οι ελλείψεις παρουσιάζονται στον ίδιο βαθμό σε όλα τα στάδια:
    • από την οργάνωση του ταξιδιού μέχρι την
    • επικοινωνία με τους επαγγελματίες, την
    • προσβασιμότητα των υποδομών και υπηρεσιών, την
    • αξιόπιστη πληροφόρηση, την πληροφόρηση σε
    • προσβάσιμες μορφές κ.λπ.

    Βάσει των παραπάνω , ένας σοβαρός σχεδιασμός διείσδυσης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην τουριστική αγορά των ΑμεΑ και ευρύτερα των εμποδιζομένων ατόμων που θα μπορούσε να αντέξει στον χρόνο και να αποδώσει διαρκώς πολλαπλασιαζόμενα αποτελέσματα, θα έπρεπε σχηματικά να ξεδιπλώνεται σε 4 επίπεδα.
    • Συγκεκριμένα : Αληθινή καταγραφή των υφισταμένων υποδομών και ελλειμμάτων (πρώτο επίπεδο).
    • Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις – στο σύνολο των κρίκων που συνθέτουν την αλυσίδα προσβασιμότητας – πιλοτικού χαρακτήρα, σε καίριους τουριστικούς προορισμούς(δεύτερο επίπεδο).
    • Πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών του τουρισμού σε θέματα ικανοποίησης των αναγκών του επισκέπτη με αναπηρία (τρίτο επίπεδο).
    • Και τέλος (τέταρτο επίπεδο), οργανωμένη προβολή του προσβάσιμου τουριστικού προϊόντος, δημιουργία διεθνούς δικτύου προβολής, στρατηγική διείσδυσής του σε μόνιμη βάση στην διεθνή τουριστική αγορά.

    Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια πλήρη αναπτυξιακή στρατηγική. Έχει ως βάση τις απαράβατες για το αναπηρικό κίνημα αρχές της καθολικής συμμετοχής και την έμπρακτη εφαρμογή της φιλοσοφίας – τεχνογνωσίας υπό τον τεχνοκρατικό κωδικό “ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” που έχει αναπτυχθεί σε κάμποσες προηγμένες χώρες εδώ και δύο δεκαετίες με εξαιρετικά αποτελέσματα.
    Η στρατηγική αυτή δεν αφορά μόνο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ , αλλά παράλληλα υποστηρίζει την κερδοφορία των επαγγελματιών στον χώρο του τουρισμού αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν στο σύνολό του

    Ανοικτή επιστολή προς Περιφερειάρχη και Δημάρχους Κυκλάδων Του κυρίου Μανιού βουλευτή του Σύριζα στο νομό Κυκλάδων 

    Επιστολή αυτή σκοπό έχει να αναδείξει την ανάγκη για την δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία ή άλλες κινητικές δυσκολίες στις θάλασσες των Νησιών μας. Ταυτόχρονα οι υποδομές αυτές μπορούν να κάνουν τα Νησιά μας μοναδικό προορισμό για τον παγκόσμιο τουρισμό των ΑμεΑ, με εξειδικευμένες παροχές υπηρεσιών που προσθέτουν στα ήδη πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
    Το Άρθρο 21 παράγραφος 6 του Συντάγματος ορίζει ότι «τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα που θα εξασφαλίζουν την αυτονομία τους, την προεπαγγελματική τους εκπαίδευση, την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, καθώς και την ένταξή τους στην ευρύτερη κοινωνική οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας».
    Η μη μόνιμη συναρμολογούμενη διάταξη SEATRAC για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στο υδάτινο περιβάλλον, βασιζόμενη στην τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί με τη συμμετοχή και της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών και η οποία έχει κατοχυρωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε Ελλάδα και διεθνώς, αποτελεί την μοναδική τέτοιου είδους υποδομή σε παγκόσμια κλίμακα και συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας δεδομένης και της απουσίας αντίστοιχων υποδομών στις χώρες του εξωτερικού. Διασφαλίζει προσβασιμότητα με αξιοπρέπεια σε άτομα με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένους, εγκυμονούσες, χρονίως πάσχοντες και γενικά εμποδιζόμενα άτομα.
    Στόχος μου είναι η ανάπτυξη ενός δημόσιου διαλόγου των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, και της Εθνικής Αντιπροσωπείας, για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με ταυτόχρονη ρεαλιστική αναπτυξιακή διάσταση.
    Σημειώνω ότι,
    το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΜΕΑ) και ότι έχουν ήδη σταλεί σε όλες τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Προγραμμάτων, συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στη δημιουργία τουριστικού προσβάσιμου προορισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας με  πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020,
    η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του προγράμματός «Προσβάσιμος Τουρισμός-Τουρισμός για όλους» με ιδίους πόρους και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος «Interreg Ελλάδα-Ιταλία» έχουν ήδη προχωρήσει σε υλοποίηση άνω των 35 ολοκληρωμένων συστημάτων αυτόνομης πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες τους.
    Σε ότι με αφορά, παραμένω στη διάθεση σας όπως πάντα, για να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις και ευελπιστώ και στη δική σας ανταπόκριση και ενημέρωση για ενέργειες που έχουν ήδη γίνει ή πρόκειται να γίνουν σχετικά, στο πνεύμα πάντα της γόνιμης συνεργασίας με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.
    Σας καλώ να δώσουμε στον τόπο μας την ευκαιρία για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, ευαισθησία και ανοιχτό νου, όπως αρμόζει στους νησιώτες.
    Ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά τα οφέλη πολλά 






Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...