«Σάλλα τσίφτη ανέβασε το δείκτη», κραύγαζαν οι "επενδυτές" της περιόδου 1999-2000 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όταν ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς με μαεστρία απολάμβανε τα οφέλη αυτός και η κυβέρνηση Σημίτη, της φούσκας της εποχής. Τότε, έκανε και μια απίστευτη πρόβλεψη σχετικά με τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο.
Κάπου στα μέσα του 2000 όταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου άρχισε να υποχωρεί από τις περίπου 6.500 μονάδες που ήταν το 1999, σε συνέντευξη στο περιοδικό Men, ο Μ. Σάλλας εκτίμησε ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου θα φθάσει στις 7.400 μονάδες την 1η Ιανουαρίου 2001. Αντ' αυτού εκείνη την ημέρα έφθασε στις 3.388 μονάδες. Ηταν μία ευχή που δεν επιτεύχθηκε ποτέ. Και δεν ήταν η πρώτη ούτε η τελευταία ατυχής πρόβλεψη.
Kι όμως, ότι έλεγε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς γινόταν σχεδόν πρωτοσέλιδο από την πλειονότητα των δημοσιογράφων και των εκδοτών, οι οποίοι κατάπιναν αμάσητα τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος.
Ο Μιχάλης Σάλλας πράγματι κατάφερε να πετύχει αδιανόητα πράγματα στον τραπεζικό τομέα, φροντίζοντας πάντα τη σχέση του με την πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης και τους εκδότες και επιχειρηματίες όπως ο Βαρδινογιάννης, ο Αγγελόπουλος, ο Φουρλής, ο Βασιλάκης, ο Λογοθέτης, ο Λαυρεντιάδης και άλλοι, άσχετα εάν με κάποιους από αυτούς χώρισαν οι δρόμοι τους.
Εκτός από τραπεζίτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και οιωνεί εκδότης. Το μεγαλύτερο μέρος του τύπου φιλοξενούσε και φιλοξενεί διαφημίσεις της Τράπεζας Πειραιώς ή και έχει πάρει δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς.
Γι' αυτό και μετά την ειδηση της παραίτησης πολλοί δημοσιογράφοι και εκδότες κλαίνε. Πιστεύουν ότι η νέα διοίκηση θα κόψει τα "πεταμένα" (κατά γενική ομολογία) λεφτά, που η Τράπεζα Πειραιώς ξόδευε για διαφήμιση.
Στην Τράπεζα Πειραιώς εργάζονται διάφοροι δημοσιογράφοι. Η Δώρα Μαυρομάτη, η Ειρήνη Σακελλάρη, η Ελένη Κομίνη και άλλοι και το δεξί χέρι του Μιχάλη Σάλλα, ο Γιάννης Κωτόφολος. Ο τελευταίος συνδυάζει την ιδιότητα του επικεφαλής του γραφείου τύπου του τέως πλέον Προέδρου Μιχάλη Σάλλα με την αρθρογραφία του στην εφημερίδα Καθημερινή. Η αμετροέπειά του έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει την αήμνηστη Αριστέα Μπουγάτσου όταν η Ελεθεροτυπία αποκάλυψε το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Proton και τη διασύνδεση Σάλλα-Ρήγα-Λαυρεντιάδη. Θυμίζουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς και ο Σάλλας πήγαν σε δίκη τους δημοσιογράφους του Reuters, όταν αποκάλυψαν τις κρυφές δουλειές της Τράπεζας Πειραιώς με τα ακίνητα και όχι μόνο.
Ορισμένοι μάλιστα δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να κάνουν τη δουλειά τους και ερευνούσαν διάφορες υποθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς, συνάντησαν προβλήματα από τις ελληνικές αρχές (φορολογικές, δικαστικές κλπ)! Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, οι οποίες συμπτωματικώς εκδηλώνονταν μετά από τέτοιες έρευνες.
Την επικοινωνιακή καμπάνια της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία δεν κατάφερε να περάσει το μήνυμα της αξίας του Σάλλα στην κοινωνία, έχει η εταιρεία «The Newtons Laboratory» του Στέλιο Ζωντού, τον οποίο προσέλαβε και ο Στέργιος Πιτσιόρλας στο ΤΑΙΠΕΔ.
Κράτος εν κράτη
Ο Μιχάλης Σάλλας δεν έφυγε στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του, που για πολλούς ήταν όταν η Τράπεζα Πειραιώς έκανε τη χάρη στην κυβέρνηση και απορρόφησε την Αγροτική Τράπεζα και εν συνεχεία απέσπασε τις δύο κυπριακές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή) από το κυπριακό δημόσιο. H κίνηση να απορροφήσει την Αγροτική Τράπεζα δεν ήταν η καλύτερη ποιοτικά, αλλά ήταν ο μόνος από τους τραπεζίτες που είπε ναι στην απορρόφηση, βγάζοντας την τότε κυβέρνηση από την εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Αυτή η κίνηση έμμελλε να τον εκτοξεύσει στην κορυφή του τραπεζικού Ολύμπου αφού κατάφερε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα. Ομως η ίδια κίνηση και η επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση το 2015 και εφέτος είναι οι αιτίες της πτώσης του.
Ο Μιχάλης Σάλλας το 2012, κατά τη διάρκεια της διόγκωσης της τράπεζάς του μέσα από την απορρόφηση των παραπάνω και μικρότερων τραπεζών, ενίσχυσε την ομάδα διοίκησης. Προσέλαβε τα δύο "κακά" παιδιά του τραπεζικού παιχνιδιού με την έννοια ότι αποτελούν δύο παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα όταν τους έχεις απέναντί σου.
Πράγματι, προσλαμβάνει τον Ανθιμο Θωμόπουλο, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την Εθνική Τράπεζα και τον Νίκο Καραμούζη. Ο τελευταίος ήταν στα αζήτητα. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν τον διατήρησε στη διοίκηση της Eurobank στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, αφού ανήκε στην ομάδα διοίκησης Λάτση. Ο τελευταίος εγκατέλειψε την τράπεζα και δεν έβαλε ούτε ευρώ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίησή της. Ετσι, το ΤΧΣ έδειξε στον Καραμούζη την πόρτα της εξόδου.
Ομως, η αναποτελεσματικότητα της διαχείρισης των πραγμάτων εκ μέρους του Ανθιμου Θωμόπουλου, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, οδήγησε αργά αλλά σταθερά στην επιδείνωση της κατάστασης. Ειδικά, η διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν έγινε αποδοτικά για την τράπεζα, όπως αναφέρουν στελέχη μέσα από την τράπεζα, με αποτέλεσμα το τσουνάμι των μη εξυπηρετούμενων δανείων να γυρίσει μπούμερανγκ στην Τράπεζα Πειραιώς , όταν η οικονομία επέστρεψε σε φάση ύφεσης.
Ο Ανθιμος Θωμόπουλος δεν είχε την εμπειρία να δώσει την δέουσα προσοχή στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και απασχολούσε στην αρχή μόλις 600 άτομα από τους 22.000 εργαζόμενους του ομίλου, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το ανάποδο.
Το πόσο προβληματική ήταν η διαχείριση των κόκκινων δανείων από την τράπεζα φάνηκε στην κατάθεση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς (επιλογή του Μιχάλη Σάλλα), Γιώργου Πουλόπουλου στη Βουλή όταν αποκάλυψε ότι μέχρι και πατέρας τρου κυριάκου Μητσοτάκη χρωστάει δάνειο 300.000 ευρώ από το 2005!!
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει χορηγήσει προς τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης δάνεια 432 εκατ. ευρώ και μαζί με την Εθνική Τράπεζα (έχει χορηγήσει 430 εκατ. ευρώ) έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στον κλάδο. Από τα 432 εκατ. ευρώ τα 172 εκατ. ευρώ είναι χορηγήσεις κυρίως της Αγροτικής Τράπεζας που απορρόφησε.
Από τα 432 εκατ. ευρώ προς τα ΜΜΕ, τα 202 εκατ. ευρώ (ή ποσοστό 47%) παρουσιάζουν οριστική καθυστέρηση και είναι δάνεια που έχουν καταγγελθεί. Γι αυτά τα δάνεια η τράπεζα έχει εξασφαλίσεις 306 εκατ. ευρώ και έχει διενεργήσει προβλέψεις 194 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ αυτών των δανείων και 36 εκατ. ευρώ σε δύο νομικά πρόσωπα για να αγοράσουν τις μετοχές του Πρώτου Θέματος από τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή από τους Θέμο Αναστασιάδη, Τάσο Καραμήτσο (και αρχικά Μάκη Τριανταφυλόπουλο). Οπως είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στη Βουλή, η συγκεκριμένη δανειοδότηση δεν θα δινόταν σήμερα, αφού όταν δόθηκε το Πρώτο Θέμα είχε ζημιές και αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Προς τα πολιτικά κόμματα η Τράπεζα Πειραιώς έχει χορηγήσει δάνεια 240 εκατ. ευρώ απο τα οποία τα 220 εκατ. ευρώ μεταφέρθησαν από την αμαρτωλή Αγροτική Τράπεζα. Το ποσό των 240 εκατ. ευρώ κατανέμεται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 131,4 εκατ. ευρώ, ΠΑΣΟΚ 108,1 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο προς ΚΚΕ (χρηματοδοτική μίσθωση). Το σύνολο των δανείων σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχει καταγγελθεί.
Αν προστεθούν οι τόκοι υπερημερίας - αφού τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνται - τότε το ποσό που η Τράπεζα Περιαιώς απαιτεί από τα κόμματα ανέρχεται σε 358 εκατ. ευρώ: Νέα Δημοκρατία 196 εκατ. ευρώ και ΠΑΣΟΚ 162 εκατ. ευρώ.
Πότε κατήγγειλε η Τράπεζα Πειραιώς τα δάνεια των κομάτων τα οποία δεν εξυπηρετούνται από το 2011 της Νέας Δημοπκρατίας και από το 2012 του ΠΑΣΟΚ; Η απάντηση είναι τον Μάρτιο του 2016.
Δηλαδή ο Μιχάλης Σάλλας και οι ανευθυνο-υπεύθυνοι που διοκούσαν την τράπεζα αιαθάνονταν να είναι κράτος εν κράτη και να κάνουν ότι θέλουν.
Τα γεγονότα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου καθυστέρησε να υλοποιήσει τη νομοθεσία για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων (ο νόμος ψηφίστηκε το 2013 αλλά δεν εφαρμόστηκε) - υπό τις απειλές της τότε αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ που τελικώς και ως κυβέρνηση κατάφερε να μην πληρώνουν ούτε οι επαγγελματίες μπαταχτσήδες - και η επιστροφή στην οικονομία σε ύφεση, με τα πειράμματα Τσίπρα - Βαρουφάκη, έφεραν την τράπεζα μπροστά στη μεγάλη τρύπα του 2015 και στην αμφισβητούμενη από τον SSM (Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός) αύξηση κεφαλαίου. Ηταν η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση για τις τράπεζες και η Τράπεζα Πειραιώς έπρεπε να καλύψει το μεγαλύτερο ποσό. Τότε, μπροστά στο αδιέξοδο, η διοίκηση της τράπεζας έκανε διάφορα μαγικά για να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου, όπως φημολογείται. Τότε αύξησε και το ποσοστό του ο επενδυτής John Paulson, ο οποίος συμμετείχε και στη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση και είχε χάσει αρκετά εκατομμύρια.
Από το σημείο εκείνο άρχισε και η κόντρα του Μιχάλη Σάλλα με τον Ανθιμο Θωμόπουλο, ο οποίος στηριζόταν από τον μέτοχο Paulson. Η κόντρα αυτή κατέληξε στον έλεγχο της αύξησης κεφαλαίου από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και τελικώς στην έξοδο και των δύο από την Τράπεζα Πειραιώς.
Ετσι, έπεσε στον κενό και η διορατικότητά του Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος προσπάθησε από πέρυσι να δημιουργήσει καλές σχέσεις με τον ευρωπαϊκό οικονομικό διευθυντήριο στις Βρυξέλλες και κυρίως στη Γερμανία με συνενετεύξεις και παρεμβάσεις στα κορυφαία γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Εάν δεν μεσολαβούσε η ύφεση στην οικονομία και η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, ο Μιχάλης Σάλλας θα αποχωρούσε από την τράπεζα με το κεφάλι ψηλά και θα συγκροτούσε διοίκηση της αρεσκείας του, η οποία θα κρατούσε κρυφά όλα τα μυστικά και τους μύθους που συνοδεύουν αυτή την τράπεζα, τη διοίκησή της, τους μετόχους της.
Μην ξεχνάμε τις δεκάδες οφσορ εταιρείες που διαχειριζόταν ο φίλος του Μιχάλη Σάλλα, Γιάννης Ρήγας μέσω της εταιρείας Sciens, την οποία απορρόφησε τελικώς η Τράπεζα Πειραιώς. Ο Ρήγας, ο οποίος είχε κάνει και συναλλαγές με εταιρείες του Λαυρεντιάδη, δεν είχε αποκαλύψει σε ερωτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος το 2012 την ταυτότητα των πραγματικών διακιούχων των οφσορ, όπως αναφέρεται στο σχετικό πόρισμα, το οποίο είναι άγνωστο εάν έχουν ερευνήσει ενδελεχώς οι εισαγγελείς. Γιατί αυτά τα πορίσματα πήγαν στην αρχή για το ξέπλυμμα του μαύρου χρήματος...
Πηγή : http://www.thepressproject.gr/
Κάπου στα μέσα του 2000 όταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου άρχισε να υποχωρεί από τις περίπου 6.500 μονάδες που ήταν το 1999, σε συνέντευξη στο περιοδικό Men, ο Μ. Σάλλας εκτίμησε ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου θα φθάσει στις 7.400 μονάδες την 1η Ιανουαρίου 2001. Αντ' αυτού εκείνη την ημέρα έφθασε στις 3.388 μονάδες. Ηταν μία ευχή που δεν επιτεύχθηκε ποτέ. Και δεν ήταν η πρώτη ούτε η τελευταία ατυχής πρόβλεψη.
Kι όμως, ότι έλεγε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς γινόταν σχεδόν πρωτοσέλιδο από την πλειονότητα των δημοσιογράφων και των εκδοτών, οι οποίοι κατάπιναν αμάσητα τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος.
Ο Μιχάλης Σάλλας πράγματι κατάφερε να πετύχει αδιανόητα πράγματα στον τραπεζικό τομέα, φροντίζοντας πάντα τη σχέση του με την πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης και τους εκδότες και επιχειρηματίες όπως ο Βαρδινογιάννης, ο Αγγελόπουλος, ο Φουρλής, ο Βασιλάκης, ο Λογοθέτης, ο Λαυρεντιάδης και άλλοι, άσχετα εάν με κάποιους από αυτούς χώρισαν οι δρόμοι τους.
Εκτός από τραπεζίτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και οιωνεί εκδότης. Το μεγαλύτερο μέρος του τύπου φιλοξενούσε και φιλοξενεί διαφημίσεις της Τράπεζας Πειραιώς ή και έχει πάρει δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς.
Γι' αυτό και μετά την ειδηση της παραίτησης πολλοί δημοσιογράφοι και εκδότες κλαίνε. Πιστεύουν ότι η νέα διοίκηση θα κόψει τα "πεταμένα" (κατά γενική ομολογία) λεφτά, που η Τράπεζα Πειραιώς ξόδευε για διαφήμιση.
Στην Τράπεζα Πειραιώς εργάζονται διάφοροι δημοσιογράφοι. Η Δώρα Μαυρομάτη, η Ειρήνη Σακελλάρη, η Ελένη Κομίνη και άλλοι και το δεξί χέρι του Μιχάλη Σάλλα, ο Γιάννης Κωτόφολος. Ο τελευταίος συνδυάζει την ιδιότητα του επικεφαλής του γραφείου τύπου του τέως πλέον Προέδρου Μιχάλη Σάλλα με την αρθρογραφία του στην εφημερίδα Καθημερινή. Η αμετροέπειά του έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει την αήμνηστη Αριστέα Μπουγάτσου όταν η Ελεθεροτυπία αποκάλυψε το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Proton και τη διασύνδεση Σάλλα-Ρήγα-Λαυρεντιάδη. Θυμίζουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς και ο Σάλλας πήγαν σε δίκη τους δημοσιογράφους του Reuters, όταν αποκάλυψαν τις κρυφές δουλειές της Τράπεζας Πειραιώς με τα ακίνητα και όχι μόνο.
Ορισμένοι μάλιστα δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να κάνουν τη δουλειά τους και ερευνούσαν διάφορες υποθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς, συνάντησαν προβλήματα από τις ελληνικές αρχές (φορολογικές, δικαστικές κλπ)! Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, οι οποίες συμπτωματικώς εκδηλώνονταν μετά από τέτοιες έρευνες.
Την επικοινωνιακή καμπάνια της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία δεν κατάφερε να περάσει το μήνυμα της αξίας του Σάλλα στην κοινωνία, έχει η εταιρεία «The Newtons Laboratory» του Στέλιο Ζωντού, τον οποίο προσέλαβε και ο Στέργιος Πιτσιόρλας στο ΤΑΙΠΕΔ.
Κράτος εν κράτη
Ο Μιχάλης Σάλλας δεν έφυγε στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του, που για πολλούς ήταν όταν η Τράπεζα Πειραιώς έκανε τη χάρη στην κυβέρνηση και απορρόφησε την Αγροτική Τράπεζα και εν συνεχεία απέσπασε τις δύο κυπριακές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή) από το κυπριακό δημόσιο. H κίνηση να απορροφήσει την Αγροτική Τράπεζα δεν ήταν η καλύτερη ποιοτικά, αλλά ήταν ο μόνος από τους τραπεζίτες που είπε ναι στην απορρόφηση, βγάζοντας την τότε κυβέρνηση από την εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Αυτή η κίνηση έμμελλε να τον εκτοξεύσει στην κορυφή του τραπεζικού Ολύμπου αφού κατάφερε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα. Ομως η ίδια κίνηση και η επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση το 2015 και εφέτος είναι οι αιτίες της πτώσης του.
Ο Μιχάλης Σάλλας το 2012, κατά τη διάρκεια της διόγκωσης της τράπεζάς του μέσα από την απορρόφηση των παραπάνω και μικρότερων τραπεζών, ενίσχυσε την ομάδα διοίκησης. Προσέλαβε τα δύο "κακά" παιδιά του τραπεζικού παιχνιδιού με την έννοια ότι αποτελούν δύο παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα όταν τους έχεις απέναντί σου.
Πράγματι, προσλαμβάνει τον Ανθιμο Θωμόπουλο, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την Εθνική Τράπεζα και τον Νίκο Καραμούζη. Ο τελευταίος ήταν στα αζήτητα. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν τον διατήρησε στη διοίκηση της Eurobank στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, αφού ανήκε στην ομάδα διοίκησης Λάτση. Ο τελευταίος εγκατέλειψε την τράπεζα και δεν έβαλε ούτε ευρώ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίησή της. Ετσι, το ΤΧΣ έδειξε στον Καραμούζη την πόρτα της εξόδου.
Ομως, η αναποτελεσματικότητα της διαχείρισης των πραγμάτων εκ μέρους του Ανθιμου Θωμόπουλου, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, οδήγησε αργά αλλά σταθερά στην επιδείνωση της κατάστασης. Ειδικά, η διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν έγινε αποδοτικά για την τράπεζα, όπως αναφέρουν στελέχη μέσα από την τράπεζα, με αποτέλεσμα το τσουνάμι των μη εξυπηρετούμενων δανείων να γυρίσει μπούμερανγκ στην Τράπεζα Πειραιώς , όταν η οικονομία επέστρεψε σε φάση ύφεσης.
Ο Ανθιμος Θωμόπουλος δεν είχε την εμπειρία να δώσει την δέουσα προσοχή στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και απασχολούσε στην αρχή μόλις 600 άτομα από τους 22.000 εργαζόμενους του ομίλου, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το ανάποδο.
Το πόσο προβληματική ήταν η διαχείριση των κόκκινων δανείων από την τράπεζα φάνηκε στην κατάθεση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς (επιλογή του Μιχάλη Σάλλα), Γιώργου Πουλόπουλου στη Βουλή όταν αποκάλυψε ότι μέχρι και πατέρας τρου κυριάκου Μητσοτάκη χρωστάει δάνειο 300.000 ευρώ από το 2005!!
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει χορηγήσει προς τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης δάνεια 432 εκατ. ευρώ και μαζί με την Εθνική Τράπεζα (έχει χορηγήσει 430 εκατ. ευρώ) έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στον κλάδο. Από τα 432 εκατ. ευρώ τα 172 εκατ. ευρώ είναι χορηγήσεις κυρίως της Αγροτικής Τράπεζας που απορρόφησε.
Από τα 432 εκατ. ευρώ προς τα ΜΜΕ, τα 202 εκατ. ευρώ (ή ποσοστό 47%) παρουσιάζουν οριστική καθυστέρηση και είναι δάνεια που έχουν καταγγελθεί. Γι αυτά τα δάνεια η τράπεζα έχει εξασφαλίσεις 306 εκατ. ευρώ και έχει διενεργήσει προβλέψεις 194 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ αυτών των δανείων και 36 εκατ. ευρώ σε δύο νομικά πρόσωπα για να αγοράσουν τις μετοχές του Πρώτου Θέματος από τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή από τους Θέμο Αναστασιάδη, Τάσο Καραμήτσο (και αρχικά Μάκη Τριανταφυλόπουλο). Οπως είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στη Βουλή, η συγκεκριμένη δανειοδότηση δεν θα δινόταν σήμερα, αφού όταν δόθηκε το Πρώτο Θέμα είχε ζημιές και αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Προς τα πολιτικά κόμματα η Τράπεζα Πειραιώς έχει χορηγήσει δάνεια 240 εκατ. ευρώ απο τα οποία τα 220 εκατ. ευρώ μεταφέρθησαν από την αμαρτωλή Αγροτική Τράπεζα. Το ποσό των 240 εκατ. ευρώ κατανέμεται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 131,4 εκατ. ευρώ, ΠΑΣΟΚ 108,1 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο προς ΚΚΕ (χρηματοδοτική μίσθωση). Το σύνολο των δανείων σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχει καταγγελθεί.
Αν προστεθούν οι τόκοι υπερημερίας - αφού τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνται - τότε το ποσό που η Τράπεζα Περιαιώς απαιτεί από τα κόμματα ανέρχεται σε 358 εκατ. ευρώ: Νέα Δημοκρατία 196 εκατ. ευρώ και ΠΑΣΟΚ 162 εκατ. ευρώ.
Πότε κατήγγειλε η Τράπεζα Πειραιώς τα δάνεια των κομάτων τα οποία δεν εξυπηρετούνται από το 2011 της Νέας Δημοπκρατίας και από το 2012 του ΠΑΣΟΚ; Η απάντηση είναι τον Μάρτιο του 2016.
Δηλαδή ο Μιχάλης Σάλλας και οι ανευθυνο-υπεύθυνοι που διοκούσαν την τράπεζα αιαθάνονταν να είναι κράτος εν κράτη και να κάνουν ότι θέλουν.
Τα γεγονότα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου καθυστέρησε να υλοποιήσει τη νομοθεσία για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων (ο νόμος ψηφίστηκε το 2013 αλλά δεν εφαρμόστηκε) - υπό τις απειλές της τότε αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ που τελικώς και ως κυβέρνηση κατάφερε να μην πληρώνουν ούτε οι επαγγελματίες μπαταχτσήδες - και η επιστροφή στην οικονομία σε ύφεση, με τα πειράμματα Τσίπρα - Βαρουφάκη, έφεραν την τράπεζα μπροστά στη μεγάλη τρύπα του 2015 και στην αμφισβητούμενη από τον SSM (Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός) αύξηση κεφαλαίου. Ηταν η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση για τις τράπεζες και η Τράπεζα Πειραιώς έπρεπε να καλύψει το μεγαλύτερο ποσό. Τότε, μπροστά στο αδιέξοδο, η διοίκηση της τράπεζας έκανε διάφορα μαγικά για να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου, όπως φημολογείται. Τότε αύξησε και το ποσοστό του ο επενδυτής John Paulson, ο οποίος συμμετείχε και στη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση και είχε χάσει αρκετά εκατομμύρια.
Από το σημείο εκείνο άρχισε και η κόντρα του Μιχάλη Σάλλα με τον Ανθιμο Θωμόπουλο, ο οποίος στηριζόταν από τον μέτοχο Paulson. Η κόντρα αυτή κατέληξε στον έλεγχο της αύξησης κεφαλαίου από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και τελικώς στην έξοδο και των δύο από την Τράπεζα Πειραιώς.
Ετσι, έπεσε στον κενό και η διορατικότητά του Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος προσπάθησε από πέρυσι να δημιουργήσει καλές σχέσεις με τον ευρωπαϊκό οικονομικό διευθυντήριο στις Βρυξέλλες και κυρίως στη Γερμανία με συνενετεύξεις και παρεμβάσεις στα κορυφαία γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Εάν δεν μεσολαβούσε η ύφεση στην οικονομία και η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, ο Μιχάλης Σάλλας θα αποχωρούσε από την τράπεζα με το κεφάλι ψηλά και θα συγκροτούσε διοίκηση της αρεσκείας του, η οποία θα κρατούσε κρυφά όλα τα μυστικά και τους μύθους που συνοδεύουν αυτή την τράπεζα, τη διοίκησή της, τους μετόχους της.
Μην ξεχνάμε τις δεκάδες οφσορ εταιρείες που διαχειριζόταν ο φίλος του Μιχάλη Σάλλα, Γιάννης Ρήγας μέσω της εταιρείας Sciens, την οποία απορρόφησε τελικώς η Τράπεζα Πειραιώς. Ο Ρήγας, ο οποίος είχε κάνει και συναλλαγές με εταιρείες του Λαυρεντιάδη, δεν είχε αποκαλύψει σε ερωτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος το 2012 την ταυτότητα των πραγματικών διακιούχων των οφσορ, όπως αναφέρεται στο σχετικό πόρισμα, το οποίο είναι άγνωστο εάν έχουν ερευνήσει ενδελεχώς οι εισαγγελείς. Γιατί αυτά τα πορίσματα πήγαν στην αρχή για το ξέπλυμμα του μαύρου χρήματος...
Πηγή : http://www.thepressproject.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου