30 Ιουλ 2016

“Σηματολόγιον”, ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο στη Σίκινο

Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες της Χώρας στη Σίκινο! Εδώ και πολύ λίγες μέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο βιβλιοπωλείο του νησιού κάτω από τον τίτλο “σηματολόγιον”. Το μικρό νησί των δυτικών Κυκλάδων με την ξεχωριστή ομορφιά αποκτά για πρώτη φορά το δικό του χώρο βιβλίου. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους επισκέπτες να ταξιδέψουν στις σελίδες προσεκτικά επιλεγμένων λογοτεχνικών τίτλων μέσα σε ένα ήσυχο, καλαίσθητο και φιλικό περιβάλλον.
Συναντήσαμε τον υπεύθυνο του βιβλιοπωλείου, κ. Στέλιο Ρογκάκο και είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε μαζί του και να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.
-Κύριε Ρογκάκο, πείτε μας λίγα λόγια για την απόφασή σας να έρθετε στη Σίκινο και ν' ανοίξετε το βιβλιοπωλείο.
Ερχόμουν για διακοπές τα τελευταία δύο χρόνια και μου άρεσε πάρα πολύ το νησί. Η αγάπη μου για το βιβλίο με οδήγησε στην απόφαση ν' ανοίξω αυτό το βιβλιοπωλείο εδώ, σ' έναν τόπο που επίσης αγαπώ πάρα πολύ.
-Το όνομα του βιβλιοπωλείου πώς προέκυψε;
Υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι κάτω ακριβώς από το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής που είναι αφιέρωμα του Οδυσσέα Ελύτη. Σκέφτηκα να διαλέξω έναν τίτλο από τις ποιητικές συλλογές του μεγάλου μας ποιητή κι έτσι κατέληξα στο “σηματολόγιον”, που συνδέεται με τη θάλασσα και με το ναυτικό…
-Παρατηρήσαμε ότι έχετε κάνει εξαιρετική επιλογή στους τίτλους των βιβλίων που διατίθενται στο βιβλιοπωλείο. Θα θέλατε να μας πείτε ποιο ήταν το σκεπτικό σας και πώς οδηγηθήκατε στις συγκεκριμένες επιλογές;
Υποθέτω πως έχει να κάνει με το σκεπτικό ενός φιλαναγνώστη που επισκέπτεται τακτικά κάποια βιβλιοπωλεία κι ενώ έχει στο μυαλό του κάποια τελευταία κυκλοφορία που θα ήθελε ν' αποκτήσει, ταυτόχρονα επιθυμεί ν' ανακαλύψει και κάτι που δεν περιμένει. Για τον λόγο αυτό επέλεξα να υπάρχει κι ένας συγκεκριμένος αριθμός δυσεύρετων και σπάνιων βιβλίων που θα μπορούσε κανείς να προμηθευτεί. Όσο αναφορά τις τρέχουσες κυκλοφορίες εστίασα κυρίως στα “ποιοτικά” βιβλία τόσο σε σχέση με την εκδοτική δουλειά που έχει γίνει, όσο και σε σχέση με το περιεχόμενο.
SHMATOLOGION-SIKINOS-2-VIEWTAG
-Οι ποιητικές συλλογές του Οδυσσέα Ελύτη προβάλλονται σε ξεχωριστή θέση μέσα στο χώρο. Θα πρέπει να σας αρέσει πολύ.
Ο Ελύτης και γενικότερα η ελληνική ποίηση θα έλεγα. Ο εκδοτικός οίκος που τον εκπροσωπεί έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Δεν είναι τυχαίο που και οι δύο νομπελίστες ποιητές μας στεγάζονται στον ίδιο εκδοτικό οίκο (ΙΚΑΡΟΣ) κι αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.Υπάρχουν φυσικά πολύ προσεγμένες εκδόσεις και σε νεότερους τίτλους που μ' ενθουσιάζουν το ίδιο. Αν μπορούσα να πείσω έστω κι έναν άνθρωπο ν' αποκτήσει κάποιον από αυτούς τους τίτλους, θα ήμουν ευτυχής.
-Υπάρχουν ακόμα αρκετά βιβλία με μεταφράσεις Ελλήνων ποιητών. Εδώ πια, να υποθέσω, απευθύνεστε στους επισκέπτες από άλλες χώρες.
Ακριβώς! Το νησί επισκέπτονται συχνά πολλοί ξένοι. Στις συζητήσεις που κάνω μαζί τους δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναφέρω τον Καβάφη, τον Σεφέρη, τον Ελύτη. Σκέφτομαι πως, όταν είσαι επισκέπτης από μία ξένη χώρα στην Ελλάδα, σ' ένα πανέμορφο νησί, είναι μια σπουδαία ευκαιρία να διαβάσεις στη γλώσσα σου Καβάφη, Παπαδιαμάντη, Βιζυηνό. Υπάρχουν εξαιρετικές μεταφράσεις παλαιοτέρων αλλά και σύγχρονων Ελλήνων πεζογραφών και ποιητών από πολύ καλούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, όπως π.χ. είναι οι εκδόσεις ΑΙΩΡΑ.
-Το βιβλιοπωλείο σας διακρίνεται για την υψηλή αισθητική του. Είναι ένας χώρος ιδιαίτερα φροντισμένος. Είναι κάτι που το πετύχατε μόνος σας ή δεχθήκατε κάποια βοήθεια;Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Υπήρξε μια πολύ στενή συνεργασία με την ιδιοκτήτρια του καταστήματος, κυρία Μαλαματένια Τσεβά και τη μητέρα της, κυρία Νάνση Λούση, που με βοήθησαν πολύ στη διαμόρφωση του χώρου.
-Γνωρίζετε τι ήταν πριν το κατάστημα αυτό; Ποια ήταν η χρήση του;
(γέλια) Το βιβλιοπωλείο μας ήταν πριν…κρεοπωλείο !!!
-Ποια πιστεύετε πως είναι η καλύτερη επιλογή βιβλίου για τις διακοπές;
Νομίζω πως η καλύτερη επιλογή για τις διακοπές είναι μια καλή συλλογή διηγημάτων. Ολοκληρώνοντας ένα διήγημα, μπορεί κανείς εύκολα να περάσει στο επόμενο, χωρίς να νιώθει δέσμευση. Το μυθιστόρημα, ακόμα κι αν δεν έχει μεγάλη έκταση, σου δημιουργεί μια υποχρέωση συνέχειας, κάτι που το διήγημα δεν στο επιβάλλει. Από την άποψη αυτή έχω κάνει, νομίζω, μια πολύ καλή επιλογή τόσο Ελλήνων όσο και ξένων πεζογράφων, που διακρίθηκαν στο διήγημα και πιστεύω θα ήταν μια πολύ καλή συντροφιά στις διακοπές.
-Κι αν μιλούσαμε για τα βιβλία του Ελύτη; Ποιο θα προτείνατε;
Από τη μια σκέφτομαι το “σηματολόγιον”, που είναι και το όνομα που βιβλιοπωλείου, από την άλλη το “συν τοις άλλοις”, που περιέχει όλες του τις συνεντεύξεις και είναι ένα πολύ κατατοπιστικό βιβλίο. Μετατοπίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από τον ποιητή Ελύτη στον άνθρωπο Ελύτη κι αυτό έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν μπορώ όμως να μην προτείνω το “Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας”!…Θα ήθελα πραγματικά να προωθηθεί η συγκεκριμένη συλλογή!
-Βρισκόμαστε στη Σίκινο, ένα από τα λιγότερο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων. Τι έχει αυτό το νησί που το κάνει τόσο διαφορετικό για σας;
Θα σας απαντήσω με μια λέξη: ΑΠΛΟΤΗΤΑ! Δεν υπάρχει τίποτα επιτηδευμένο, μια πλήρης αρμονία τοπίου και μιας, ας μου επιτραπεί να το πω, εσωτερικής γαλήνης.
SHMATOLOGION-SIKINOS-3-VIEWTAG
-Ποια είναι η φιλοδοξία σας ανοίγοντας αυτό το βιβλιοπωλείο;
Φιλοδοξία μου είναι τα βιβλία που θα πουληθούν από το βιβλιοπωλείο, έχουν δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα και το Αιγαίο, να ταυτιστούν στη συνείδηση του ταξιδιώτη με το νησί αυτό! Να θυμάται ότι το διάβασε εδώ! Αυτό και μόνο μου αρκεί!
ΥΓ: Υπάρχει κι ένα “μικρό μυστικό” στο βιβλιοπωλείο “σηματολόγιον”, που μόνο σε πολύ επιλεγμένους επισκέπτες αποκαλύπτεται! Στην πρώτη σας επίσκεψη στο νησί, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον ιδιοκτήτη του!
Αλκιβιάδης Κούσης
Πηγή : http://www.viewtag.gr/

to synoro blog

1 σχόλια:


  1. Σε οικονομικές δυσκολίες; Θέλετε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση; Αυτή η εταιρεία δανείων ιδρύθηκε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει τους φτωχούς και τους ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες της ζωής. Εάν θέλετε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο, επικοινωνήστε μαζί μας με τα παρακάτω στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: inforamzanloan@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...