Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών κατέγραψαν οι πρώτοι έξι μήνες του 2016, οι οποίοι σύμφωνα με τη NASA ήταν οι πιο ζεστοί από το 1880, όταν ξεκίνησε η καταγραφή.
Η περίοδος μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 ήταν η πιο ζεστή που έζησε ο πλανήτης Γη, με παγκόσμια αύξηση κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου.
Ταυτόχρονα, άνοδο της θερμοκρασίας καταγράφεται και στην Αρκτική. «Οι πρώτοι έξι μήνες του έτους κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική ήταν κατά τους τελευταίους έξι μήνες ακόμη πιο ακραία» δήλωσε ανώτερος επιστήμονας της NASA.
Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου και του Ινστιτούτου Max Planck της Γερμανίας κατέδειξε ότι «η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα αυξηθεί σε βαθμό που θα απειληθεί η ανθρώπινη κατοικησιμότητα».
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, μέχρι τα μέσα του αιώνα, κατά τη διάρκεια των θερμότερων περιόδων, οι θερμοκρασίες δεν θα πέσουν κάτω από τους 30 βαθμούς τη νύχτα και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσαν να φτάσουν τους 46 βαθμούς Κελσίου.
Μέχρι το τέλος του αιώνα, η θερμοκρασία το μεσημέρι, για τις ζεστές μέρες, θα μπορούσε ακόμη και να αγγίξει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με ακόμη ένα εύρημα, οι καύσωνες θα μπορούσαν να συμβούν δέκα φορές συχνότερα.
Η Γροιλανδία λιώνει με επιτάχυνση!
Εχει διαπιστωθεί ότι ένας από τους μεγαλύτερους «πνεύμονες» πάγων του πλανήτη, η Γροιλανδία, αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες σοβαρό πρόβλημα συρρίκνωσης των παγετώνων της οι οποίοι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικολογική ισορροπία της Γης. Τα τελευταία νέα όμως είναι εξαιρετικά δυσάρεστα και δυσοίωνα αφού δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρωτοφανής απώλεια πάγων.
Τα δεδομένα της αποστολής Cryosat που παρατηρεί και χαρτογραφεί τους πάγους της Γης (κυρίως Γροιλανδίας και Ανταρκτικής) δείχνουν ότι την τριετία 2011-2014 η Γροιλανδία έχασε ένα τρισ. τόνους πάγου!
Για να χαθούν ένα τρισ. τόνοι πάγων στην Γροιλανδία στο πρόσφατο παρελθόν χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια γεγονός που δείχνει την δραματική αύξηση του ρυθμού απώλειας των πάγων εκεί. Τα ευρήματα των νέων παρατηρήσεων στη Γροιλανδία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» και δείχνουν ότι το λιώσιμο των πάγων εκεί από το 2011 και μετά οδηγεί σε ετήσια αύξηση των επιπέδων των υδάτων της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 75 χιλιοστά ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο των προηγούμενων δεκαετιών.
Το 2012 που η Γροιλανδία βίωσε το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων 120 ετών όπως ήταν επόμενο σημειώθηκε και η μεγαλύτερη απώλεια πάγων. Η κατάσταση στην Γροιλανδία θα έπρεπε να σημάνει παγκόσμιο συναγερμό αφού οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών φαίνεται ότι θα εμφανιστούν πολύ νωρίτερα από όσο εκτιμούν οι ειδικοί όμως οι πολιτικές ηγεσίες του πλανήτη δεν φαίνονται διατεθειμένες να λάβουν ουσιαστικές και δραστικές αποφάσεις.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου