23 Ιουλ 2016

Η άλωση της Τροίας στο Αιγαίο

Ο πίθος της Μυκόνου με τις σπαραχτικές σκηνές με θανάτωση παιδιών και αιχμαλωσία γυναικών, αλλά και οι πολεμιστές της Ελεύθερνας, που παραπέμπουν στην ταφή του Πατρόκλου, συναντιούνται σε μια πρωτότυπη ψηφιακή διοργάνωση | 
Ο πίθος της Μυκόνου χρονολογείται το 670 π.Χ. και είναι highlight έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου καθώς φέρει επάνω του το πρώτο αντιπολεμικό μήνυμα της ανθρωπότητας. Ο μεγάλος αμφορέας, που προήλθε από τηνιακό εργαστήριο, θεωρείται το σημαντικότερο έργο της εποχής του. Απεικονίζει την Ιλίου Πέρσιν, δηλαδή την Αλωση της Τροίας και σπαρακτικές σκηνές με τον θάνατο των παιδιών και την αρπαγή των γυναικών.
Με αφορμή αυτό το μοναδικό έργο τέχνης, αλλά και το εύρημα των λίθινων ασπιδούχων πολεμιστών στην Ελεύθερνα της Κρήτης, που επιβεβαιώνει στίχους για την ταφική πυρά του Πατρόκλου και βρίσκεται στο ολοκαίνουργιο αρχαιολογικό της μουσείο, θα διοργανωθεί το 2017 μεγάλη έκθεση με τίτλο και θέμα «Ο Ομηρος στο Αιγαίο».Η διοργάνωση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υπάρχει, όμως, προπομπός της. Η ψηφιακή αρχαιολογική έκθεση «Η Αλωση της Τροίας, ο Πίθος της Μυκόνου και οι ήρωες πολεμιστές της Ελεύθερνας» που συνενώνει τα δύο Αρχαιολογικά Μουσεία των νησιών, όπου φυλάσσονται τα εκθέματα, και εγκαινιάζεται σήμερα στην Πινακοθήκη Μυκόνου (μέχρι 11 Σεπτεμβρίου).
Ο μεγάλος αμφορέας, που χρονολογείται στο β' τέταρτο του 7ου αι. π.Χ., βρέθηκε το 1961 σε ένα πηγάδι μυκονιάτικου σπιτιού. Στο εσωτερικό του φυλάσσονταν ανθρώπινα οστά ενώ το εξωτερικό του είναι διακοσμημένο με μοναδικής ομορφιάς σύνθεση, η οποία χαρακτηρίζεται από τις λεπτομέρειες και την εξαιρετική απόδοση των μορφών. Απεικονίζει για πρώτη φορά στην Ιστορία τον Δούρειο Ιππο και τους δεκατέσσερις Αχαιούς πολεμιστές. Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι τρεις επάλληλες ζώνες με δεκαεννέα σπαρακτικές σκηνές που δείχνουν τη βαρβαρότητα του πολέμου. Αναπαριστούν το ξεκλήρισμα των Τρώων και την αρπαγή των γυναικών τους ως λάφυρα πολέμου. «Σε όλες πρωταγωνιστούν γυναίκες-μάνες, αυτές που βάζουν και οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές να αφηγούνται τις συμφορές της Τροίας σε διάσημες τραγωδίες, όπως είναι οι "Τρωάδες" του Ευριπίδη», λένε οι διοργανωτές.
Η ψηφιακή αρχαιολογική έκθεση περιλαμβάνει οπτικοακουστικές προβολές, που βασίζονται σε πρωτότυπα 3D μοντέλα και ψηφιακή σάρωση του πίθου και των ευρημάτων της Ελεύθερνας, την ταινία «Τρωάδες» του Μιχάλη Κακογιάννη, εποπτικό υλικό και αντίγραφα αρχαίων αγγείων του αγγειογράφου Θωμά Κοτσιγιάννη.
Η διοργάνωση είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες συνέργειες του καλοκαιριού. Παρά τα ισχνά οικονομικά του υπουργείου Πολιτισμού κάποιοι δεν το βάζουν κάτω. Σηκώνουν τα μανίκια και ρίχνονται στη δουλειά. Η διοργάνωση γίνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Μυκόνου.
Τη βραδιά των εγκαινίων (σήμερα) διοργανώνεται εκδήλωση αφιερωμένη στον Ομηρο. Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης θα απαγγείλει αποσπάσματα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και η δρ Μιμίκα Γιαννοπούλου από τις «Τρωάδες». Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Τσάκος και ο συγγραφέας Παναγιώτης Κουσαθανάς θα μιλήσουν για τον Αίαντα Λοκρό. Τέλος, θα προβληθεί η ταινία «Ο Ομηρος στην Κρήτη» του Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα.
Η εκδήλωση θα γίνει στον θερινό κινηματογράφο Cine Manto με τον ωραιότερο κήπο, όχι της Μυκόνου, αλλά του Αιγαίου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Πηγή : http://www.efsyn.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...