Ο ελληνικός φυσικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές.
Μετά από χρόνια αγώνα για την προώθηση της αξιοποίησης του ελληνικού ζεόλιθου, δόθηκε επίσημα η άδεια εκμετάλλευσης του λατομείου του βιομηχανικού ορυκτού, σε δημόσια έκταση 83,4273 στρεμμάτων, στη θέση Κόκκαλο Πετρωτών, του δήμου Ορεστιάδας του νομού Έβρου, στην Εταιρεία Όλυμπος Α.Ε.
Του Νίκου Λυγερού
Η ενέργεια έγινε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 20/02/2017 κι έχει κωδικό: ΔΜΕΒΟ-Β/Φ6.11.7/171440/315. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι περνάμε όχι μόνο σε άλλη φάση για τον ζεόλιθο, αλλά σε άλλον κύκλο. Διότι θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας που θα λειτουργεί λατομείο ζεόλιθου.
Κι αυτό αποτελεί καινοτομία από μόνο του. Είναι, όμως, μόνο η αρχή, διότι μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών και επιμονής, ένα ελληνικό όραμα γίνεται επιτέλους μια ιστορική πραγματικότητα. Η άδεια έρευνας είχε δοθεί τον Αύγουστο του 2014 και μετά από πολλές καθυστερήσεις και περιπέτειες ήρθε η ώρα της άδειας εκμετάλλευσης.
Έτσι, μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν στην περιοχή θα αρχίσει η επίσημη εξόρυξη του ζεόλιθου, όχι πια μόνο για έρευνα, αλλά για εκμετάλλευση. Έτσι, η Θράκη θα ζήσει μια νέα αρχή σε αυτό τον τομέα που δεν τολμούσε καν να το φανταστεί πριν μερικά χρόνια, διότι οι συνθήκες ήταν αντίξοες για λόγους καθαρά γραφειοκρατικούς σε συνδυασμό με την απουσία γνώσεων για τις επιστημονικές και τεχνικές ιδιότητες του ζεόλιθου.
Τώρα, όμως, αρχίζει μια νέα πραγματικότητα και το μέλλον της Ελλάδας θα έχει ζεόλιθο. Ας ασχοληθούμε, λοιπόν, όλοι μαζί μ' αυτήν την καινοτομία για να δούμε επί του πρακτέου πώς αλλάζει τα ελληνικά δεδομένα, διότι είναι μια μορφή προετοιμασίας γι' αυτό που θα γίνει και με την ελληνική ΑΟΖ.
Πηγή : http://www.neakriti.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου