28 Μαρ 2017

Σκληρή απάντηση Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Τήνου προς την ΕΣΕΕ

Σκληρή απάντηση δίνει το διοικητικό συμβούλιο του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου προς τη διοίκηση της ΕΣΕΕ, με αφορμή έγγραφο που απέστειλε η συνομοσπονδία προς τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και το δήμαρχο Τήνου με το οποίο γνωμοδοτεί σχετικά με το θέμα λειτουργίας αγοράς τροφίμων και σε σχέση με τις ενστάσεις που έχει υποβάλει ο σύλλογος. Το Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου μέμφει τη διοίκηση της ΕΣΕΕ γιατί αγνόησε το σύλλογο-μέλος της και τα 300 μέλη του, πριν καταθέσει την άποψή συνομοσπονδίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη στάση της, απαξιωτική...Αναλυτικά, το Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου, αναφέρει στην επιστολή του προς την ΕΣΕΕ: 

"ΘΕΜΑ : Λειτουργία αγοράς τροφίμων στην Τήνο
ΣΧΕΤ. : Έγγραφο Ε.Σ.Ε.Ε. με Αρ. Πρωτ. Φ1.1.6370/01.03.2017

Κύριοι
Τα μέλη του Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου, λαμβάνοντας το παραπάνω σχετικό έγγραφο της Ε.Σ.Ε.Ε. που μας κοινοποιήθηκε, επισημαίνουμε τα εξής :

1. Πριν απευθυνθείτε στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκο Γεώργιο και στο Δήμαρχο Τήνου κ. Ορφανό Σίμο, ΕΙΧΑΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ πρώτα να καλέσατε το μέλος σας, δηλαδή τον Εμποροεπαγγελματικό & Βιοτεχνικό Σύλλογο Τήνου για να σας ενημερώσει για την υπόθεση, τις θέσεις του, τις προθέσεις του και τις ενέργειές του, να καταθέσετε και εσείς τις απόψεις σας και στη συνέχεια να γνωμοδοτήσετε, αφού τόσο πολύ το επιθυμούσατε, για τη συγκεκριμένη περίπτωση και να μας το κοινοποιήσετε.

2. Οι αγώνες του Συλλόγου μας για την ανάπτυξη και την ευημερία της Τήνου είναι διαρκείς, συνεχείς και αποδεδειγμένοι τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και ευρύτερα. Αυτό δεν σας αφήνει κανένα περιθώριο και δεν σας δίνει κανένα δικαίωμα να θεωρείτε το Σύλλογό μας και τα σχεδόν 300 μέλη του μη σκεπτόμενα και με φοβικά σύνδρομα. Επίσης, η λειτουργία τριών (3) σούπερ μάρκετ εντός της πόλεως της Τήνου και ενός (1) εκτός πόλεως σας δείχνουν ένα Σύλλογο με φοβικά σύνδρομα προς τις επιχειρήσεις αυτού του είδους;

3. Η «διαμάχη» στην οποία αναφέρεστε αφορά σε συγκεκριμένες παραμέτρους της εγκατάστασης και της λειτουργίας «σούπερ μάρκετ», όπως εσείς το αναφέρετε στο έγγραφό σας, στην πόλη της Τήνου και όχι στο να δραστηριοποιηθεί γενικά μία μεγάλη επιχείρηση στο νησί μας.
Σας γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι οι λόγοι των ενστάσεών μας έχουν να κάνουν καταρχήν με θέματα δόμησης και υλικών δόμησης, τα οποία κατά τη γνώμη μας είναι αντίθετα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Τήνου, για την οποία είμαστε υπερήφανοι και διατεθειμένοι να την υπερασπιστούμε. Για το λόγο αυτό και για πολλούς άλλους η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΣΥΠΟΘΑ και η απόφαση για το αν η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι μέσα στα «πλαίσια της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομιμότητας», όπως πολύ σωστά αναφέρετε στο σχετικό έγγραφό σας, δεν έχει εκδοθεί ακόμα.

4. Οι κυριότερες ενστάσεις έχουν να κάνουν με το μέγεθος του «σούπερ μάρκετ», όπως το αποκαλείτε. Ένα «σούπερ μάρκετ» ή μία αγορά τροφίμων (όπως αναφέρεται στην άδεια δόμησης της συγκεκριμένης εγκατάστασης) 950,40 τ.μ. δεν νομίζετε ότι είναι ένα υπερμέγεθος για την πόλη της Τήνου ;
Συμφωνούμε με την άποψη της Ε.Σ.Ε.Ε. ότι η εγκατάσταση επιχειρήσεων βοηθούν στην ανάπτυξη της τοπικής αγοράς. Όταν όμως αυτές οι επιχειρήσεις βοηθούν πραγματικά και όχι όταν την ξεπερνούν και την ισοπεδώνουν, προσφέροντας κάποιον αριθμό θέσεων εργασίας και κλείνοντας δεκάδες επιχειρήσεις, αφήνοντας άνεργους και καταστραμμένους τους επαγγελματίες και τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτούς. Η λειτουργία τέτοιων αναλογικά μεγαθήριων είναι ισοπεδωτική για την τοπική αγορά και σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει αντιστοίχηση με τις θέσεις εργασίας που θα προσφέρει.
Επίσης, έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία αν, οι επιπτώσεις και το κόστος που θα επιφέρει η λειτουργία του στην τοπική αγορά, θα προέρχονται από μία πολυεθνική ή από έναν ελληνικό συνεταιρισμό ; Λέτε αυτό να απασχολεί τον εμπορικό κόσμο του νησιού μας και τις οικογένειές τους; Οι καταστροφικές συνέπειες θα πονέσουν λιγότερο ;

5. Όσο αφορά στο Ν 4442/2016 με τον οποίο δεν αφήνονται πολλά περιθώρια για την μη εγκατάσταση ανάλογων επιχειρήσεων, αντιπαρερχόμαστε με το Ν 4150/2013, που αφορά στην περιβόητη νησιωτικότητα που με τόσο σθένος υπερασπιζόμαστε όλοι στα λόγια, ανάμεσα σε αυτούς και η Ε.Σ.Ε.Ε., στην πράξη όμως σχεδόν κανείς.
Αν οι ανησυχίες ενός εμπορικού κόσμου που βάλλεται από παντού ζώντας την ισοπέδωση και την καταστροφή και η μόνη του άμυνα είναι να παλέψει για την ανατροπή αυτών με όποιο νόμιμο μέσο διαθέτει, θεωρούνται «φοβικά σύνδρομα», η δική σας στάση απέναντι σε εμπορικούς συλλόγους – μέλη σας που παλεύουν για την επιβίωση των τόπων τους θεωρείται το λιγότερο απαξιωτική. Όσο για την άποψή σας, φυσικά και είναι σεβαστή, σίγουρα όμως όχι σύμφωνη με των εμπορικών συλλόγων κυρίως των νησιών, τους οποίους και εκπροσωπείτε."

Newsroom Cyclades Voice

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Πηγή : http://www.cycladesvoice.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...