29 Μαρ 2017

Νίκος Συρμαλένιος: «Για πρώτη φορά, γίνεται ουσιαστική δουλειά για τα νησιωτικότητα»

«Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, γίνεται σήμερα ουσιαστική δουλειά για τη νησιωτικότητα και για τα μικρά νησιά. Περνάμε σιγά - σιγά σε πράξεις, σε δράσεις» δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής.
Όπως είπε, σε μερικούς τομείς, όπως η υγεία, «τα βήματα είναι ταχύτερα, παρόλο που δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα», ενώ για το επίμαχο θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Συρμαλένιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η απώλεια του είναι προσωρινή, αφού και ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής έχει θέσει την επαναφορά των ειδικών απαλλαγών στα οικονομικά ζητήματα των νησιών και ιδιαίτερα των μικρών νησιών. «Είναι δικό μας χρέος να ζητήσουμε από τους δανειστές μας να υπάρξουν συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα, ιδιαίτερα για τα νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους» επισήμανε σχετικά.
Ο βουλευτής Κυκλάδων έκανε, επίσης, αναφορά στο θέμα της υποστελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών, ζητώντας να τεθεί «μετ’ επιτάσεως» στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η δυνατότητα πρόσληψης στις νησιωτικές περιοχές υπαλλήλων ΠΕ και ΤΕ, κατ’ εξαίρεση του κανόνα που ισχύει λόγων μνημονίων. Επίσης, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ΕΕΤΑ σε συνεργασία με την ΜΟΔ, συμβάλλοντας στον βαθμό της ωρίμανσης μελετών για τη χρηματοδότηση των μικρών νησιών από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Για το ακτοπλοϊκό, ο κ. Συρμαλένιος επανέλαβε ότι «πρέπει να προχωρήσει τάχιστα η χάραξη του ελάχιστου δρομολογιακού δικτύου, το οποίο θα είναι και συνδυασμένων μεταφορών» (π.χ. με την ένταξη και του υδροπλάνου στα μέσα μεταφοράς), ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση σε όλες τις περιοχές, ειδικά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Μάλιστα, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει προώθηση της διάταξης για προγραμματική συμφωνία του υπουργείου Ναυτιλίας, στο επικείμενο νομοσχέδιο, με τους Δήμους κάτω από 5.000 κατοίκους για χρήση ακτοπλοϊκών μέσων.
«Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις πρέπει επιτέλους να καταργηθούν, διότι δημιουργούν τεράστια εμπόδια και στους δήμους και σε άλλες δράσεις» ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο βουλευτής Κυκλάδων και πρόσθεσε: «Η αποκεντρωμένη διοίκηση, όπως λειτουργεί, δεν υπάγεται σε κανέναν Υπουργό, κανένας δεν μπορεί να τους πει τίποτα και περιμένουν τόσες υπηρεσίες τη γνωμοδότηση και την έγκριση από κάποιους “αόρατους” δημόσιους υπαλλήλους και υπηρεσίες που τελικά, δεν ελέγχονται από κανέναν».
Τέλος, όπως ανακοίνωσε, στις 5 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση για τα αγροτικά θέματα, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την ενασχόληση νέων ανθρώπων στα νησιά με αυτόν, η οποία προετοιμάζεται με πρωτοβουλία και της Ομοσπονδίας Συλλόγου Μικρών Κυκλάδων, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και υπό την αιγίδα της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών.
Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...