30 Μαρ 2017

Μύρισε Κυκλάδες στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Η αρμονία και η λιτότητα, το φως και μπλε του Αιγαίου ενώθηκαν στο λεύκωμα «Κυκλάδες, όπως πετάει ο γλάρος» που παρουσιάστηκε την Τετάρτη το βράδυ στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.
leykoma kyklades 8
Η μαγεία των 24 νησιών χώρεσε μέσα σε ένα λεύκωμα με αεροφωτογραφίες (εκδόσεις Ανάβαση) που δείχνουν τη μοναδικότητα των Κυκλάδων από ψηλά.
«Το βιβλίο αυτό είναι το ένατο στη σειρά των αεροφωτογραφικών λευκωμάτων. Ο εκδοτικός μας οίκος παράγει κυρίως χάρτες πεζοπορικούς και λεπτομερείς. Το πρώτο βιβλίο που κάναμε σε αυτή τη σειρά ήταν για τη Νάξο που ήταν και το πρώτο νησί που επισκέφθηκα χαρτογραφικά και ποδηλατικά και θεώρησα ότι το τοπίο της είναι μοναδικό. 

leykoma kyklades 7
Οι Κυκλάδες όλες έχουν καθεμία κάτι πολύ ξεχωριστό. Είναι ένα αρχιπέλαγος νησιών με τοπία μοναδικά και ποικιλία μοναδική και πιστεύουμε ότι με αυτό το βιβλίο μοιραζόμαστε τα ωραία τοπία που αντικρίσαμε πετώντας πάνω από τις Κυκλάδες» λέει στο naxostimes.gr η συγγραφέας και φωτογράφος, Πηνελόπη Ματσούκα.
leykoma kyklades 1
Στον εναρκτήριο λόγο του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης αναφέρθηκε στη μοναδικότητα των Κυκλάδων, τονίζοντας ότι το λεύκωμα αυτό κάνει τον αναγνώστη να δει τα νησιά με άλλα μάτια. «Πολλά θα μας πάρουν, την ψυχή και τις Κυκλάδες ποτέ» είπε χαρακτηριστικά.
leykoma kyklades 5
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν και δυο βουλευτές Κυκλάδων, ο Νίκος Συρμαλένιος και ο Γιάννης Βρούτσης, οι οποίοι επαίνεσαν τους δημιουργούς του λευκώματος.
«Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας αποτυπώνεται σε αυτές τις σελίδες» είπε ο κ. Συρμαλένιος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να διατηρηθεί και να προστατευθεί η πολιτιστική και γεωφυσική κληρονομιά των Κυκλάδων.
leykoma kyklades 6
«Παρά το γεγονός ότι έχω γυρίσει όλα τα νησιά πολλές φορές, ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα δεν τα αναγνώρισα. Μέσα από αυτό το βιβλίο ξαναγνώρισα τις Κυκλάδες» είπε ο Γιάννης Βρούτσης.
O Δρ Γεωλόγος – Ηφαιστειολόγος, Γιώργος Βουγιουκαλάκης αποκάλεσε τις Κυκλάδες υπαίθρια γεωλογικά μουσεία και τόνισε ότι μέλημα των τοπικών αρχών είναι να αναδείξουν και να προστατεύσουν τη γεωλογική ιστορία του τόπου, που αποτελεί παγκόσμια γεωλογική κληρονομιά.
leykoma kyklades 9
Η αρχιτέκτων-πολεοδόμος, Ράνια Κλουτσινίωτη μίλησε για την ανάγκη προστασίας του αυθεντικού κυκλαδίτικου τοπίου και τόνισε την έξαρση της άναρχης δόμησης στα νησιά. «Τα τοπία μας είναι παράθυρα για το συλλογικό μας παρελθόν και την ιστορία μας και πρέπει να τα προστατέψουμε» είπε χαρακτηριστικά.
leykoma kyklades 11
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι: Χρίστος Ντούμας, Καθηγητής Αρχαιολογίας, Μάγια Τσόκλη, Δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Θανασάκης, Δρ Ιστορικός – Οθωμανολόγος και Νικήτας Νικητάκος, καθηγητής Τμήματος Ναυτιλίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
naxostimes.gr
Κυριακή Μαργαρίτη
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...