26 Μαρ 2017

Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου πέτυχε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό!

Μια σημαντική επιτυχία που πρόκειται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που παρουσιάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πέτυχε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, που επεδίωξε την αλλαγή του χρηματοδοτικού status της Περιφέρειας, κατόρθωσε συγκεκριμένα με τη συνδρομή συνεργατών του στο γραφείο στις Βρυξέλλες, που λειτουργεί η Περιφέρεια, να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση μελετών για την υλοποίηση έργων που αφορούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος και εν συνεχεία την χρηματοδότησή τους, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Πρόκειται για μια νέα μορφή χρηματοδότησης, χωρίς την εμπλοκή της κυβέρνησης, απευθείας προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κατ’ εξαίρεση, που κατ’ ελάχιστο θα προσθέσει στον προϋπολογισμό της πόρους άνω των 25 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα παρότι το σημερινό καθεστώς χρηματοδότησης προβλέπει ότι οι Περιφέρειες θα πρέπει να χρηματοδοτούν με ίδιους πόρους ή με κρατική επιχορήγηση μελέτες για την υλοποίηση έργων και εν συνεχεία αφού τις ωριμάσουν να τις αποστέλλουν προς έγκριση για την χρηματοδότησηή τους με πόρους του ΕΣΠΑ, ο περιφερειάρχης πέτυχε να αναληφθεί δέσμευση αρμοδίως ότι και οι μελέτες θα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Πέραν τούτου έχει προγραμματίσει την λήψη απόφασης, στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για την ανάθεση έναντι ποσού 60.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία της συνολικής πρότασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση μελετών, που αφορούν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον και σκοπεύει άμεσα να υποβάλει συνολική μελέτη για την αντικατάσταση του συνόλου του ηλεκτροφωτισμού του εθνικού οδικού δικτύου όλων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου!!
Πέραν των ανωτέρω μετά από μια σειρά από συναντήσεις του περιφερειάρχη με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα είναι πολύ κοντά η επίτευξη συμφωνίας για την έναρξη μιας σειράς έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα με την σύμπραξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα (ΣΔΙΤ).
Πιο συγκεκριμένα φέρεται να προωθείται προς χρηματοδότηση η κατασκευή σχολικών μονάδων από ιδιώτες και η μίσθωσή τους από το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα σε σχολικές αίθουσες στο Νότιο Αιγαίο.
Ανάλογες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναληφθούν για την υλοποίηση σημαντικών έργων και στην Ρόδο με προγραμματικές συμβάσεις που θα υπογραφούν και με τον Δήμο Ρόδου.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Χατζημάρκος έχει ήδη αποσπάσει δέσμευση του πρωθυπουργού για την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στα νησιά και την επανενεργοποίηση του Ειδικού Προγράμματος.
Προβλέπεται μέσω του Συγχρηματοδοτούμενου ΠΔΕ επιχορήγηση ύψους 30 εκατ. ευρω και μέσω του Εθνικού ΠΔΕ επιχορήγηση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...