31 Μαρ 2017

Το σχέδιο για την ανάπτυξη πεζοπορικού τουρισμού στην Τήνο

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση για το σχέδιο ανάπτυξης του πεζοπορικού τουρισμού στο νησί της Τήνου. Ο Δήμος Τήνου, έχει ήδη προβεί στην αποτύπωση και τον καθαρισμό των μονοπατιών του νησιού (υπάρχουσες διαδρομές). Για την αξιοποίηση τους στην κατεύθυνση του πεζοπορικού τουρισμού, σύμφωνα με τη Στρατηγική Προώθησης και Προβολής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού όλες οι δράσεις προώθησης και προβολής οφείλουν να υποστηρίζουν δημιουργία ζήτησης για ολοκληρωμένα θεματικά οδοιπορικά – εμπειρίες.
Το προτεινόμενο «Σχέδιο Ανάπτυξης Πεζοπορικού Τουρισμού» θα περιλαμβάνει προτάσεις για την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού με βάσει ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές για την προσέλκυση στην Τήνο επισκεπτών – πεζοπόρων και προβολή της στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, το «Σχέδιο Ανάπτυξης Πεζοπορικού Τουρισμού» θα περιλαμβάνει:


Σχεδιασμός του Δικτύου και ψηφιοποίηση του.
1. Τη δημιουργία δικτύου πεζοπορικού τουρισμού των υφιστάμενων μονοπατιών του Δήμου Τήνου και των νέων διαδρομών με βάση ευρωπαϊκά και διεθνή κριτήρια – πρακτικές πεζοπορίας, για την προσέλκυση επισκεπτών-πεζοπόρων του εξωτερικού (συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών που αφορούν στην ευρωπαϊκή πιστοποίηση), καθώς και
2. Την παραγωγή ψηφιακών αρχείων μετά από λεπτομερή καταγραφή σε ηλεκτρονική μορφή του δικτύου κατόπιν επίσκεψης και πεζοπορίας των μονοπατιών για τη δημιουργία πεζοπορικής εφαρμογής (application).
Στα ψηφιακά αρχεία θα σημειώνονται όλα τα τεχνικά στοιχεία (αρίθμηση / ονομασία διαδρομών, συνολικό μήκος, βαθμός δυσκολίας, χρόνος πεζοπορίας, υψομετρική καμπύλη).
Σχεδιασμός Σήμανσης
α) Το σχεδιασμό της απαιτούμενης σήμανσης του δικτύου με αναφορά στα σημεία τοποθέτησης, τη μορφή των πινακίδων, τα στοιχεία πληροφόρησης των πινακίδων κατεύθυνσης (προορισμός, χρόνος, απόσταση, κατεύθυνση βέλους).
Η εργασία περιλαμβάνει την πεζοπορία εκείνων των μονοπατιών που θα συμπεριληφθούν στο ολοκληρωμένο δίκτυο πεζοπορικού τουρισμού στο νησί από ειδικούς, με κατάλληλο εξοπλισμό για την καταγραφή των σημείων σήμανσης.
Η εργασία για τις δύο ομάδες περιέχει την πεζοπορία προτεινόμενων μονοπατιών στο νησί με κατάλληλο εξοπλισμό για την ηλεκτρονική καταγραφή τους. Η συνολική εργασία 2 ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εξόδων διαμονής και μετακίνησης απαιτεί τουλάχιστον 20 μέρες στο πεδίο.
Προβολή και προώθηση του δικτύου.
– πρόταση προβολής και προώθησης του προτεινόμενου δικτύου σε βάθος πενταετίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με τις συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες στις οποίες θα προβεί την επόμενη πενταετία ο Δήμος Τήνου για την προώθηση και προβολή του δικτύου πεζοπορικού τουρισμού
– Σχεδιασμός λογότυπου, εταιρικής ταυτότητας και σχεδιασμός διαφημιστικού εντύπου
– Δημιουργία αυτοτελούς ιστοσελίδας και σελίδων στα κοινωνικά μέσα (ελληνικά, αγγλικά).
Όλα αυτά θα γίνουν από επαγγελματία του είδους και βέβαια σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με τις υποδείξεις της καινούργιας νομοθεσίας που επιβάλει συνεχή και ενδελεχή έλεγχο για κάθε ενέργεια και για κάθε παρέμβαση στο δίκτυο από τη Διεύθυνση Δασών.
Απόρροια της στοχευμένης και επαγγελματικής αυτής δράσης είναι ότι τo δίκτυο των μονοπατιών θα αναβαθμιστεί, θα αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και θα ξεκινήσει εξωστρεφείς δράσεις προβολής, αυτό θα απαιτήσει και συνεχείς δράσεις συντήρησης, για τα επόμενα χρόνια, γιατί το έργο αυτό θα είναι ζωντανό και εξελισσόμενο και θα απαιτήσει «την υιοθέτησή» του από την τοπική κοινωνία, γιατί η δράση αυτή να είναι μέσα από τους Τηνιακούς και για τους Τηνιακούς που θα πρέπει να τα αγαπήσουν να τα προστατέψουν και να είναι ακοίμητοι φρουροί σε οποιαδήποτε επιδρομή καταπατητών ή απερίσκεπτων «επιδρομέων» μιας και είναι και αυτά η παράδοση και ο Πολιτισμός μας. Εκτός από τις δράσεις προβολής θα γίνουν ημερίδες που σκοπό θα έχουν την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας αλλά και τη δραστηριοποίηση των επαγγελματιών, ιδιαίτερα για τους τρόπους συμπεριφοράς προς τους πεζοπόρους.
Πηγή : http://cycladesplus.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...