8 Μαρ 2017

Αποφασίζουν για εμάς, αλλά χωρίς εμάς…

Με το καράβι θα πηγαίνουμε πια στο ΕΦΚΑ (ΙΚΑ κλπ)... (φωτ. Εν Άνδρω).
(Το θέμα είναι πολύ σοβαρό: με νομοσχέδιο της κυβέρνησης που δόθηκε προς διαβούλευση καταργείται ουσιαστικά το Τμήμα ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) Άνδρου!!! Καταργείται ΕΙΔΙΚΑ στην Άνδρο, ενώ παραμένει και στην Τήνο και στην Μύκονο!!! Και την ώρα που καταργείται μια πολύ σοβαρή δημόσια υπηρεσία ΕΙΔΙΚΑ στην Άνδρο στο κρίσιμο Δημοτικό Συμβούλιο ΔΕΝ παραβρίσκεται πλειάδα δημοτικών συμβούλων και ενώ το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη!!! Τι μπορούν να πουν μετά από αυτό οι απόντες; Τι μπορούν να πουν αυτοί που ασχολούνται επί 3ετία ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ και αδιαφορούν και είναι απόντες σε όλα τα άλλα;
Το "Εν Άνδρω" σε ένα αφιέρωμα δημοσιεύει τρία κείμενα. Ένα της δημοτικής συμβούλου Ειρήνης Πανταζή, ένα αγανακτισμένου αναγνώστη και επιστολή διαμαρτυρίας του επάρχου Άνδρου προς τον αρμόδιο υφυπουργό. Αυτά...
Μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε τι έκανε ο δημαρχος! Ξέρουμε τι δεν έκανε ο ΓΓ του ΥΠΕΣ!! Και περιμένουμε να δούμε αν θα φιλοτιμηθούν να παραβρεθούν κάποτε οι μόνιμα απούσες και απόντες των δημοτικών συμβουλίων!!! Εν Άνδρω).
 (α) Αποφασίζουν για εμάς, αλλά χωρίς εμάς…
Της Ειρήνης Πανταζή - δημοτικής συμβούλου
Απειλητικά σύννεφα πάνω από την Άνδρο!!!...
Την Παρασκευή 3/3/2017 συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο μεταξύ άλλων ενημερώθηκε και για την νέα «ιδέα» του Υπουργείου για το νησί μας. Η πρόθεσή της κυβέρνησης είναι με το νέο οργανόγραμμα που έχει βγει προς διαβούλευση για τον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) να αλλάζει την μέχρι τώρα λειτουργία του γραφείου στο νησί μας λιγοστεύοντας σε μεγάλο βαθμό τις αρμοδιότητές του. Κι αυτό την ίδια στιγμή που λόγω της συνένωσης των ταμείων οι εξυπηρετούμενοι έχουν πολλαπλασιαστεί!
Με ομόφωνο ψήφισμά μας του το Δ.Σ στις 3/3 εξουσιοδοτήσαμε τους αρμοδίους να γίνει ότι είναι δυνατόν για την δημιουργία Αποκεντρωμένου Τμήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και στην Άνδρο (αντίστοιχου με αυτά της Τήνου και της Μύκονου τα οποία προβλέπονται). Το Τμήμα θα στελεχωθεί από τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους. Και την υπαγωγή του τμήματος αυτού στην Διεύθυνση Β΄ Ανατολικής Αττικής.
Προς ενημέρωση των πολιτών μέχρι σήμερα το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης Άνδρου υπάγεται στο Υποκατάστημα της Ραφήνας το ίδιο και οι υπάλληλοι του, στεγασμένο σε χώρο του Δήμου Άνδρου, από τον οποίο πληρώνονται και οι λειτουργικές του δαπάνες.
Με το νέο οργανόγραμμα η διάρθρωση του ΕΦΚΑ θα αλλάξει:
Σήμερα η Ραφήνα είναι υποκατάστημα στο οποίο η Άνδρος υπάγεται ως Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Με το νέο σχέδιο η Ραφήνα γίνεται αποκεντρωμένο Τμήμα που θα υπάγεται στον Αγ. Στέφανο (σελ. 57). Στο αποκεντρωμένο Τμήμα της Ραφήνας που θα υπάγεται στον Άγιο Στέφανο θα υπάγεται η Άνδρος. Αν είναι δυνατόν!!!
Κατά τα άλλα προβλέπεται η δημιουργία διεύθυνσης ασφάλισης με την ονομασία Τοπική Διεύθυνση Ά Κυκλάδων με έδρα την Ερμούπολη Σύρου και Αποκεντρωμένα Τμήματα Κοινωνικής Ασφάλισης Μυκόνου και Τήνου. Το απίστευτο είναι πως δεν προβλέπετε να γίνει Αποκεντρωμένο Τμήμα στην Άνδρο!
Η χωρική αρμοδιότητα της διεύθυνσης αυτής θα είναι Σύρος, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Κέα και Κύθνος (βλέπετε σελ. 60 σχέδιο οργανισμού). Οι εργασίες δηλαδή που τυχόν θα χρειάζεται κάποιος ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ, (όπου ΕΦΚΑ εννοούμε όλα τα ταμεία και όχι μόνο το ΙΚΑ) θα γίνονται από την Διεύθυνση στην Σύρο!!!
Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως δημιουργούνται Τμήματα στην Τήνο και στην Μύκονο, ενώ δεν προβλέπεται Τμήμα και στην Άνδρο. Εδώ θα παρατηρήσω πως με τα σημερινά δεδομένα δεν θα έπρεπε καν να τίθεται θέμα κατάργησης ή μείωσης του γραφείου στο νησί μας.
Επιπλέον προβληματίζομαι ακόμα περισσότερο για όλο τον παραπάνω εξωφρενικό σχεδιασμό καθώς έχουμε συνάδελφο μας στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών ο οποίος και δεν μας ενημέρωσε ποτέ γι’ αυτή την απειλή σε βάρος του νησιού μας!!!
Τέλος πάντων εμείς ως δημοτικοί σύμβουλοι της Άνδρου – που βρεθήκαμε στην κρίσιμη συνεδρίαση στις 3/3 – στηρίξαμε τους υπαλλήλους που δίνουν έναν αγώνα και δεσμευτήκαμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα (γνωριμίες με αρμοδίους, κάθε πρόσβαση στα κέντρα λήψης απόφασης κλπ). Δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι που θα έπρεπε να είναι παρόντες στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση του ΔΣ δεν ήταν…
(β) Στο ίδιο έργο θεατές...
"Νύχτωσε κι ακόμα να φανούν οι βάρβαροι". Φάνηκαν μόνο οι "ξεφτέρηδες" μιας ακυβέρνητης πολιτείας (φωτ. Εν Άνδρω). 
Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε μπροστά στο ίδιο έργο. «Ειδικοί» να σχεδιάζουν για τα νησιά από την… Αθήνα! Ένα ακόμα χτύπημα των διοικητικών υπηρεσιών και από την σημερινή κυβέρνηση. Στο νέο ΕΦΚΑ το γραφείο του ΙΚΑ Άνδρου μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται πως υποβαθμίζεται σε αρμοδιότητες και δυνατότητα εξυπηρέτησης των κατοίκων του νησιού.  Αντιθέτως Τήνος και Μύκονος αναβαθμίζονται!
Αρκεί να θυμηθούμε ότι από το 2013 σχεδιαζόταν το κλείσιμο του ΙΚΑ στην Άνδρο και ο Δήμος τότε αποφάσισε να παραχωρήσει χώρο. Επιπλέον να αναλάβει τα λειτουργικά έξοδα ώστε η σημαντική αυτή υπηρεσία να μείνει στο νησί μας. Σήμερα με το νέο σχέδιο νόμου υποβαθμιζεται.
Να θυμηθούμε πως μετά το κλείσιμο της Εφορίας ο Δήμος πάλι τότε παραχώρησε χώρο και κάλυψε τα λειτουργικά έξοδα ώστε να λειτουργελι και γραφείο Εφορίας στο νησί μας.
Να θυμηθούμε πως έκλεισαν προηγουμένως τα γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Και ότι το Αστυνομικό Τμήμα Χώρας στεγάζεται σε κτίριο ιδιοκτησίας Δήμου (κληροδότημα).
Συχνά ακούμε την επίκληση περί νησιωτικότητας. Που είναι η πρόνοια της κυβέρνησης για τους ανδριώτες που πρέπει να ταξιδέψουν για μια απλή υπόθεση στη Σύρο; Και μάλιστα χωρίς σχεδιασμένα σοβαρά δρομολόγια από το υπουργείο. Προφανώς οι αρμόδιοι που σχεδιάζουν γράφουν τη νησιωτικότητα στα παλιά τους τα παπούτσια.
Πρέπει να γνωρίζουμε πως παλαιότερα ο Δήμος Άνδρου είχε δικηγόρο τον κ. Κατρούγκαλο για να μην κλείσει η Εφορία στο νησί. Το οξύμωρο είναι πως ο ίδιος αυτός ως υπουργός σχεδίασε τον ΕΦΚΑ που καταργεί το ΙΚΑ στην Άνδρο!
Πρόκειται για ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόχειρου και ανεγκέφαλου σχεδιασμού. Περιμένουμε την αντίδραση των φορέων του νησιού και των βουλευτών. Ή, θα το καταπιούμε κι αυτό;
Γιάννης Γ.
 (γ) Επιστολή διαμαρτυρίας επάρχου Άνδρου
Τελικά στον Άγιο Στέφανο ή στην Σύρο θα μας στείλουν οι "ειδικοί" ανεγκέφαλοι του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων;  
ΘΕΜΑ: Δημιουργία Αποκεντρωμένου Τμήματος Κοινωνικής Ασφάλισης στην Άνδρο.
Κύριε Υφυπουργέ,
Πληροφορήθηκα για το νέο οργανόγραμμα που έχει δοθεί προς διαβούλευση για τον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) σύμφωνα με ο οποίο  δημιουργείται Τοπική Διεύθυνση Α Κυκλάδων με έδρα την Ερμούπολη Σύρου και χωρική αρμοδιότητα Σύρο, Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Κέα και Κύθνο. Στην Διεύθυνση αυτή προβλέπεται η δημιουργία δύο Αποκεντρωμένων Τμημάτων Α' Μυκόνου και Β' Τήνου χωρίς να υπάρχει και η δημιουργία Τμήματος στην Άνδρο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι μόνιμοι κάτοικοι της Τήνου είναι 8.636, της Μυκόνου 10.134 και της Άνδρου 9.221. Το νησί μας είναι δεύτερο σε έκταση σε έκταση του Νομού Κυκλάδων μετά την Νάξο και διπλάσιο από την Τήνο και τριπλάσιο από την Μύκονο. Η απόστασή της από την προτεινόμενη Τοπική Διεύθυνση Σύρου ως γνωστόν είναι μεγαλύτερη από της Τήνου και της Μυκόνου. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση απευθείας με την Σύρο είναι μία εως δύο φορές την εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αυθημερόν επιστροφής και εφόσον το επιτρέπει ο καιρός. Με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται στους κατοίκους της Άνδρου να μεταβούν σε άλλο νησί είτε αυτό είναι η Τήνος είτε αυτό είναι η Σύρος για μία απλή συναλλαγή με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (π.χ. την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας, έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας). Το μοντέλο τύπου ΚΕΠ για τα ασφαλιστικά ταμεία το γνωρίζουμε καλά. Οι κάτοικοι της Άνδρου αναγκάζονται να περιμένουν μέρες για την έκδοση μίας απλής βεβαίωσης από το Υποκατάστημα της Ραφήνας απ’όπου υπάγεται σήμερα το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης Άνδρου.
Μέχρι σήμερα στην Τήνο και στην Μύκονο λειτουργούν Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης όπως και στην Άνδρο.  Το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης Άνδρου υπάγεται στο Υποκατάστημα της Ραφήνας το ίδιο και οι υπάλληλοι του, στεγασμένο σε χώρο του Δήμου Άνδρου, από τον οποίο πληρώνονται και οι λειτουργικές του δαπάνες που σημαίνει ότι η δημιουργία Τμήματος στην Άνδρο δεν δημιουργεί επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.    
Το Γραφείο αυτό δημιουργήθηκε έπειτα από το κλείσιμο του Παραρτήματος Άνδρου πριν από περίπου 3 χρόνια. Τότε υπηρετούσαν 5 άτομα και αναμενόταν άλλα δύο άτομα από προκήρυξη του ΙΚΑ. Οι υπάλληλοι εντάχθηκαν στο δυναμικό της Ραφήνας απ’ όπου η Διευθύντρια τοποθέτησε μόνο τους τέσσερεις υπαλλήλους στην Άνδρο, αργότερα ο ένας μετατάχθηκε στο Δήμο Άνδρου. Θα πρέπει να τονίσω ότι οι σημερινοί υπάλληλοι λειτουργούν το γραφείο με άριστο τρόπο παρέχοντας τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, και όχι μόνο, για θέματα ασφάλισης, συνταξιοδότησης, ΚΕΠΑ καθώς και προς τους εργοδότες επιχειρήσεων και οικοδομών.  Σίγουρα με την ενοποίηση όλων των ταμείων οι ευθύνες και οι εργασίες θα αυξηθούν όμως δεν πιστεύω ότι ο λόγος που δεν δημιουργείται Τμήμα στην Άνδρο είναι επειδή υπηρετούν μόνο τρία άτομα; Δεν μπορεί να τιμωρείται ένα ολόκληρο νησί για το λόγο αυτό. Σίγουρα στις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες στα νησιά μας υπάρχουν ανάγκες για περισσότερο προσωπικό δεν είναι όμως λόγος για υποβάθμιση των αρμοδιοτήτων των παρεχόμενων υπηρεσιών. Κάτι που σύμφωνα με τις νέες αρμοδιότητες που θα έχουν τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης  θα γίνει.
Οι αρμοδιότητες που θα έχει ένα μελλοντικό Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης, αν δημιουργηθεί ένα στην Άνδρο, είναι ελάχιστες για ένα τέτοιο νησί. Το μοντέλο τύπου ΚΕΠ για το μοναδικό ασφαλιστικό ταμείο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ένα τόσο μεγάλο νησί. Θα πρέπει οι υπάλληλοι που υπηρετούν στα νησιά να έχουν την δυνατότητα να εκτελούν αρμοδιότητες που να εξυπηρετούν γρήγορα και αποτελεσματικά τους ασφαλισμένους και συνάμα να μην επιβαρύνουν τους συναδέλφους τους που υπηρετούν στις μεγάλες διευθύνσεις για απλές εργασίες.
Κύριε Υφυπουργέ, ζητάμε την δημιουργία Αποκεντρωμένο Τμήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και στην Άνδρο λαμβάνοντας υπόψη την νησιωτικότητα καθώς και τον αριθμό των πολιτών που εξυπηρετεί.
Πίνακας Αποδεκτών
  • ·Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αν. Πετρόπουλο 
  • ·Πρόεδρο του ΕΦΚΑ  κ. Αθαν. Μπακαλέξη
  • ·Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο
  • Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργο Λεονταρίτη
Πηγή : http://enandro.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...