Συντάκτης:
Κάθετα αντίθετοι με τις διατάξεις που αναφέρονται στο yachting και συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, που ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής έθεσε σε δημόσια διαβούλευση στις 16 Φεβρουαρίου -ολοκληρώνεται σήμερα- δηλώνουν οι ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής. Κάνουν λόγο για «χτύπημα» στον κλάδο τους και ζητούν να αποσυρθούν αμέσως οι συγκεκριμένες διατάξεις.
Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Ανευ Πληρώματος και η Ενωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού ύστερα από κοινή τους συνεδρίαση κατέληξαν ότι το νομοσχέδιο στην ουσία τροποποιεί ή καταργεί βασικά άρθρα του νόμου 4256/14, ο οποίος ψηφίστηκε έπειτα από επίμονη και μακροχρόνια προσπάθεια των αρμόδιων φορέων του θαλάσσιου τουρισμού.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο Ενώσεις επισημαίνουν ότι η εφαρμογή των νέων άρθρων που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο θα έχει, μεταξύ άλλων, άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της γραφειοκρατίας, την παράλογη αύξηση του τέλους πλόων, ώς και την επιβολή νέων παραβόλων για την ανανέωση των επαγγελματικών αδειών, πράγμα που κυριολεκτικά βάζει ταφόπλακα στη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου σκαφών.
Ακόμα, οι εκπρόσωποι των σωματείων υπογραμμίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη το υπουργείο να λάβει σοβαρά υπόψη ότι οι επιχειρήσεις του θαλάσσιου τουρισμού δεν μπορούν πλέον να είναι ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά και ότι η εφαρμογή του σχεδίου νόμου θα πλήξει την άνθηση του κλάδου, θα υπάρξει φυγή των σκαφών από το ελληνικό νηολόγιο, με ταυτόχρονη απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και έξοδο από τον κλάδο μεγάλου αριθμού επαγγελματιών που απασχολούνται στον χώρο των σκαφών αναψυχής (yachting) και συναφών επαγγελμάτων.
Το άρθρο 75 του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι «πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας άνω των 12 επιβατών επιτρέπεται να εκναυλώνονται μόνον όταν υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα» αποτελεί το σημείο αιχμής για τους ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής.
Τονίζεται ότι μέχρι σήμερα με ρύθμιση που είχε θεσπιστεί το 2014, προκαλώντας τότε την αντίδραση ακόμα και της Ενωσης Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ), για σκάφη μέχρι 24 μέτρα δεν απαιτούνταν πλοίαρχος και πλήρωμα.
Σημειώνεται ότι τις δικές τους αντιδράσεις για το άρθρο 75 καταγράφουν τα ναυτεργατικά σωματεία, οι οποίες είναι αντίθετες από αυτές των Ενώσεων του yachting, καθώς υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση αυτή, πέρα από τις συνέπειες που θα δημιουργήσει με την αύξηση της ανεργίας και τις επιπτώσεις στα ασφαλιστικά τους ταμεία, θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο την ασφάλεια αυτών των σκαφών και των επιβαινόντων.
Από την πλευρά του το υπουργείο Ναυτιλίας εκτιμά ότι με τις συγκεκριμένες διατάξεις επιχειρείται να μπει τάξη στον χώρο του yachting.
Πηγή : http://www.efsyn.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου