28 Φεβ 2017

Νέοι... δρόμοι για να έρθουν τουρίστες

Πεζοπορία στο μονοπάτι 8 του δικτύου Μονοπατιών της Σίφνου «Sifnos Trails»
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στις οποίες συγκαταλέγεται ο πεζοπορικός τουρισμός, κερδίζουν παγκοσμίως έδαφος, όπως και στη χώρα μας.
Ωστόσο, για να έρθουν οι πεζοπόροι τουρίστες χρειάζεται να υπάρχουν διαθέσιμες διαδρομές, κάτι που απαιτεί οργάνωση και γνώσεις. Αυτό το κενό φιλοδοξεί να καλύψει η ΚοινΣΕπ Μονοπάτια της Ελλάδας (Paths of Greece), μια ομάδα ανθρώπων που έχουν στόχο την ανάπτυξη αυτού του είδους των προορισμών ώστε η χώρα μας να εκμεταλλευτεί αυτή τη νέα τάση στον τουρισμό.
Τα μέλη της ΚοινΣΕπ είναι «μονοπατολόγοι», ασχολούνται δηλαδή με την ανάπτυξη περιπατητικών διαδρομών ως τουριστικής επένδυσης.
«Ο όρος “μονοπατολόγοι” δεν υπάρχει επισήμως ως ιδιότητα. Τον εφηύραμε με τα άλλα μέλη της ομάδας χαριτολογώντας. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2010 στα Κύθηρα.
»Αγάπησα το νησί μέσα από τα άγνωστα και ανεξερεύνητα μονοπάτια του. Ούτε σήμανση υπήρχε ούτε πληροφορίες ούτε είχαν καθαριστεί. Επέμενα να τα περπατήσω και ανακάλυψα θησαυρούς: γεφύρια, καταρράκτες.
»Ηθελα να μεταδώσω αυτό το συναίσθημα και σε άλλους. Ετσι ήρθα σε επαφή με το Κυθηραϊκό Ιδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης και βρέθηκε χρηματοδότηση για να φτιάξουμε το πρώτο δίκτυο μονοπατιών», μας λέει ο Φοίβος Τσαραβόπουλος, ιδρυτής του Paths of Greece.
Πεζοπορία
Σηματοδότηση στη Σέριφο | 
Οι μεταπτυχιακές σπουδές στη διαχείριση περιβάλλοντος και φυσικών πόρων τον βοήθησαν να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον συγκεκριμένο κλάδο που δεν έχει ιδιαίτερη ανάπτυξη στη χώρα μας, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.
Οπως υποστηρίζει, η κατασκευή μονοπατιών αποτελεί μια χαμηλού κόστους επένδυση με οφέλη σε πολλούς τομείς, όπως η τοπική οικονομία, το περιβάλλον, η κοινωνία και ο πολιτισμός.
«Διαφορετικό μονοπάτι θα σχεδιάσουμε για τους ντόπιους και τους εγχώριους τουρίστες και διαφορετικό για τους ξένους. Εχει άλλες απαιτήσεις.
»Τα μονοπάτια προσελκύουν ποιοτικό τουρισμό που αφήνει χρήματα σε έναν τόπο, ενώ και οι ντόπιοι αρχίζουν να ενδιαφέρονται για την πεζοπορία ως σπορ και θέλουν να γνωρίζουν τα “βήματα των παππούδων τους”, καθώς αρκετά μονοπάτια βρίσκονται εκεί για πολλές γενιές και χρειάζονται σήμανση και συντήρηση», μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαραβόπουλος.
Πεζοπορία

Οπου τους καλούν

Διαδικασία τοποθέτησης πινακίδων στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς | 
Οι άνθρωποι του Paths of Greece επισκέπτονται διάφορες περιοχές κατόπιν πρόσκλησης των τοπικών κοινωνιών και δημοτικών αρχών στην προσπάθεια να μελετήσουν τη γεωγραφία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ώστε να τους κάνουν προτάσεις για την ανάπτυξη περιπατητικών διαδρομών.
Το 2012 έφτιαξαν το πρώτο μονοπάτι με κωδικούς QR στην Ελλάδα (οι συγκεκριμένοι κωδικοί «σκανάρονται» από το κινητό και παρέχουν πληροφορίες) και στη Σίφνο έφτιαξαν κάτι αντίστοιχο που δεν απαιτεί την πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι το κινητό των πεζοπόρων θα έχει σήμα στη διάρκεια της διαδρομής.
Με τη διεθνή τεχνογνωσία που διαθέτουν (συμμετέχουν στο World Trails Network), πέρα από τον σχεδιασμό ασχολούνται και με την επαναφορά παλιών ή αρχαίων μονοπατιών που περιέχουν στοιχεία της φύσης και του πολιτισμού.
Εκτός από τη σηματοδότηση και τον καθαρισμό των μονοπατιών, αναλαμβάνουν ακόμη μια σειρά δράσεων όπως η κατασκευή ιστοσελίδων, εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, χαρτών και φυλλαδίων, η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις θεματικού τουρισμού κ.ά.
Μέχρι σήμερα η ομάδα έχει σηματοδοτήσει πάνω από 350 χιλιόμετρα μονοπατιών σε όλη την Ελλάδα (Κύθηρα, Πάτμος, Σίφνος, Σέριφος, Κεφαλονιά, Πρέσπες, Δράμα, Πελοπόννησος, Υμηττός).
Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2015 κλήθηκαν ως σύμβουλοι για τον σχεδιασμό πεζοπορικού δικτύου στην περιοχή Κανάς στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας.
Πεζοπορία
Σηματοδότηση του βυζαντινού καλντεριμιού προς τη Μονή Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο Ορος | 
Πλέον στη συνεταιριστική επιχείρηση απασχολούνται 4 εργαζόμενοι ο ένας εκ τον οποίων με πλήρη απασχόληση. Εχει κατορθώσει να είναι βιώσιμη έχοντας έσοδα από τις συνεργασίες με δημοτικές και περιφερειακές αρχές, τοπικούς συλλόγους αλλά και εταιρείες μέσω προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
«Τον τελευταίο καιρό οι δήμοι δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον. Πέρα από τις περιοχές στις οποίες έχουμε ολοκληρώσει μονοπάτια, έχουμε επισκεφθεί ακόμα περισσότερες για τις οποίες έχουμε κάνει “σχέδια ανάπτυξης δικτύων πεζοπορικών μονοπατιών”. Αποτελούν έναν οικονομικό τρόπο διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου.  Η σχέση κόστους-οφέλους είναι στο 1 προς 20», συνεχίζει ο κ. Τσαραβόπουλος.
Η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αρκετά καλή και τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο κομμάτι της γραφειοκρατίας, αλλά και στο νομικό πλαίσιο που πολλές φορές την επιτείνει και χρειάζεται απλοποίηση.
«Οι προοπτικές του πεζοπορικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι τεράστιες. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει σωστή οργάνωση, αλλά φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή το νομικό πλαίσιο βάζει νομικές δυσκολίες. Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει στους 10 μεγαλύτερους πεζοπορικούς προορισμούς παγκοσμίως», καταλήγει.
 Πηγή: Καραγιάννη Ολγα (2015) Σχέδιο δράσης για τον φυσιολατρικό-περιηγητικό τουρισμό στις Κυκλάδες, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Πεζοπορία

Τι είναι;

Επιστροφή από το μονοπάτι που οδηγεί στα ορυχεία του Αγίου Σώστη στη Σίφνο | 
Πεζοπορικός τουρισμός θεωρείται κάθε μορφής τουριστικό ταξίδι προς συγκεκριμένο προορισμό που περιλαμβάνει τουλάχιστον μία διανυκτέρευση και πραγματοποιείται με κυρίαρχο σκοπό την πεζοπορία σε διαδρομές της περιοχής.
Πηγή : http://www.efsyn.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...