12 Σεπ 2018

Το μπλε στον χάρτη είναι θάλασσα. Δεν είναι ασφαλτοστρωμένος δρόμος

Άρθρο του Εντεταλμένου Μεταφορών και Επικοινωνιών Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Νησιωτικότητα: Αναφορά στα μειονεκτήματα που εμφανίζουν τα νησιά έναντι της ηπειρωτικής χώρας και άρα και στις αναγκαίες, οριζόντιες πολιτικές για την άμβλυνση αυτών των μειονεκτημάτων. 

 Δύο πρόσφατες αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας, αμφισβητούν ωστόσο τον ορισμό της νησιωτικότητας, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στην ουσία του όρου. 

 Η πρώτη αναφέρεται στην στη μη αποδοχή των 34 παρατηρήσεων σε ισάριθμα σημεία του νομοσχεδίου για τα υδατοδρόμια. 

 Η σύνταξη των προτάσεων πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονες, με σκοπό την κατάθεση μιας βελτιωτικής πρότασης, περισσότερο ευέλικτης, ρεαλιστικής, και σίγουρα προνοητικής, σε σχέση με τα προβλήματα που ενδεχομένως να προέκυπταν. Άρα ήξεραν, σίγουρα μπορούσαν, αλλά προφανώς, δεν ήθελαν. 

 Η δεύτερη απόφαση αναφέρεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών για την πιστοποίηση ικανότητας οδήγησης των οδηγών άνω των 74 χρονών για ανανέωση της αδείας οδήγησης.

 Εκτός από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, απαιτείται και η εξέταση οδήγησης με το δικό τους όχημα. Μέτρο σωστό και απαραίτητο. Ακριβό όμως για τους νησιώτες , οι οποίοι έχουν την ατυχία να κατοικούν σε νησί που δεν υπάρχει τμήμα της διεύθυνσης Συγκοινωνιών. 

Θα πρέπει να φορτώσει το αυτοκίνητο του σε πλοίο της γραμμής, να μείνει σε νησί που υπάρχει τμήμα της διεύθυνσης Συγκοινωνιών μερικές μέρες για να εξεταστεί και να επιστρέψει, έχοντας δαπανήσει την μισή του σύνταξη. 

 Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα κληθεί να δώσει λύση στέλνοντας εξεταστές, χρησιμοποιώντας υπαλλήλους από τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα της διεύθυνσης Συγκοινωνιών των νησιών μας. Υπογραμμίζεται και ο κίνδυνος που διατρέχουν οι εξεταστές, σε ένα όχημα χωρίς πεντάλ στη θέση του συνοδηγού. 

 Εάν στα παραδείγματα αυτά προστεθεί η ταλαιπωρία αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι οποίοι θα πρέπει να ταξιδεύουν πολλές ώρες και να υποχρεούνται να μείνουν στο νησί άλλες τόσες για μια διαδικασία δέκα λεπτών και την επιμονή ορισμένων μέσων ενημέρωσης, που ταύτισαν την νησιωτικότητα με την φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, το φόρο διανυκτέρευσης, και πολλά άλλα, το συμπέρασμα είναι εύκολο... 

 Κύριοι και κυρίες των κεντρικών αποφάσεων, η ανταποδοτικότητα των οικονομικών απολαβών από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι απαιτητή και αναγκαία. 

Οφείλετε να στηρίξετε με συγκεκριμένες λύσεις τα νησιά μας, ή τουλάχιστον να υιοθετείτε τις λύσεις που σας δίνει έτοιμες ο Περιφερειάρχης και οι σύμβουλοι του. Διότι αυτές οι λύσεις είναι προσαρμοσμένες στη θάλασσα. 

 Η ισονομία που αποτέλεσε το άλλοθι για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, επιβάλλεται να έχει αμφίδρομη δράση. Ισονομία αναζητούν και οι νησιώτες. 

 Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και όλοι εμείς που παλεύουμε καθημερινά δίπλα του, έχουμε κάνει σημαία μας την νησιωτικότητα, την στηρίζουμε και την έχουμε μετατρέψει σε πλεονέκτημα.

 Για αυτό κρατάμε όρθια τα νησιά μας και τα έχουμε αναγάγει σε πυλώνες ανάπτυξης, φωτεινά παραδείγματα σε μια Ελλάδα που δυσκολεύεται να αναπνεύσει. 

Η άνιση μάχη με την άγνοια της νησιωτικότητας κερδίζεται μόνο με σχεδιασμό και καινοτομία. Ευτυχώς, έχουμε περίσσεια αποθεμάτων και από τα δύο. Για αυτό κρατάμε και το βαθύ μπλε του Αιγαίου αναλλοίωτο. Επισυνάπτεται το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών 

Πηγή :https://www.grafida.net/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...