6 Ιουν 2022

Τραπέζι που γέρνει

Tο επίπεδο του σέρβις στη χώρα μας είναι πραγματικά εξαιρετικό. Είναι το περίφημο ελληνικό φιλότιμο, είναι επαγγελματισμός ή μήπως η εμπειρία των τόσων δεκαετιών στον τουρισμό; Μάλλον είναι λίγο απ’ όλα.

Ηταν ένα εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας, απ’ αυτά που καλύπτουν όλα τα γούστα, κρέας, θαλασσινά, μεξικάνικη κουζίνα, ζυμαρικά, πίτσα, όρεξη να ‘χεις και θα βρεις αυτό που επιθυμείς, αν και μάλλον τίποτα δεν είναι φτιαγμένο όπως πρέπει. Βρισκόταν στο εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης, σε έναν πεζόδρομο που το πρωί είχε πολυκοσμία αλλά το βράδυ ησύχαζε. Ζητήσαμε ένα τραπέζι για έξι άτομα, για δείπνο. 

Ενωσαν τρία μικρά τραπέζια των δύο ατόμων το καθένα, και μας έβαλαν να καθίσουμε έξω. Το μεσαίο τραπεζάκι έγερνε σαν τον κεκλιμένο Πύργο της Πίζας. «Δεν πιστεύω να θέλεις σούπα», με πείραξαν οι φίλοι μου. Φώναξα τον σερβιτόρο και του είπα ότι θα δυσκολευτούμε να φάμε σε ένα τραπέζι που γέρνει τόσο πολύ. «Δεν μπορώ να κάνω κάτι», απάντησε. «Δεν βλέπετε ότι ο δρόμος είναι καλντερίμι;» 

Εμεινα να τον κοιτάζω να απομακρύνεται σε κάποια άλλη παρέα. Την ίδια στιγμή, θυμήθηκα κάποια βράδια σε παραθαλάσσια ταβερνάκια, σε καλντερίμια ελληνικών νησιών, τον σερβιτόρο να σκύβει και να παλεύει με μια στοίβα χαρτοπετσέτες, όταν δεν είχε ξύλινες σφήνες, να ισιώσει τα τραπέζια που έγερναν ή απλά κουνιούνταν. Να κάνει τα πάντα να μας εξυπηρετήσει, να φεύγει σβέλτα ακόμη και με το τραπέζι ανάποδα στο κεφάλι του για να μας μετακομίσει σε άλλο σημείο, πιο σταθερό, πιο άνετο. Γκρινιάζουμε συχνά για τις παραφωνίες της ελληνικής εστίασης. 

Επισημαίνουμε τις ελλείψεις και τις υπερβολές, τις ανορθογραφίες. Διεκδικούμε καλύτερη ποιότητα και πιο λογικές τιμές, ειδικά τώρα που οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ενέργειας των επιχειρήσεων έχουν «μεταφερθεί» στον κατάλογό τους και κατά συνέπεια στην τσέπη μας. Ομως η αλήθεια είναι ότι αν συνυπολογίσει κανείς όλες τις παραμέτρους της εστίασης και κάνει τη σύγκριση με πολλές χώρες στο εξωτερικό, ακόμη και αρκετά πιο ανεπτυγμένες από την Ελλάδα, το επίπεδο του σέρβις στη χώρα μας είναι πραγματικά εξαιρετικό και οι υπηρεσίες που προσφέρονται υψηλής ποιότητας. 

Είναι το περίφημο ελληνικό φιλότιμο, είναι επαγγελματισμός ή μήπως η εμπειρία των τόσων δεκαετιών στον τουρισμό; Μάλλον είναι λίγο απ’ όλα. Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική εστίαση στο σέρβις κάνει πρωταθλητισμό. 

Πηγή : https://www.kathimerini.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...