16 Ιουν 2022

Kythniale 2022: “Συνάντηση Πολιτισμών Ελλάδας – Ιταλίας” στην Κύθνο στις 19 Ιουνίου


Μια δυνατή ρίζα ενώνει την ιδιαίτερη ιερή εικονογραφία και τις διαδρομές της πίστης μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. 

Η εξαιρετική ομοιότητα της βυζαντινής εικόνας της Madonna di Ripalta (που είναι πολιούχος της πόλης της Cerignola της Απουλίας και λατρεύεται και στο Τορίνο) με αυτήν της Παναγίας Κανάλας στην Κύθνο, υπήρξε η αφορμή να ξεκινήσουμε έναν πρώτο και αποφασιστικό διάλογο όσον αφορά τη θρησκευτική, ιστορική και πολιτιστική συνάντηση μεταξύ των χωρών μας, των πολιτών και πιστών μας. 

 Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση και την προώθηση των δεσμών που ενώνουν τις δύο χώρες και τις κοινές μας μεσογειακές ρίζες, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ιερή εικονογραφία και στις διαδρομές της πίστης μεταξύ του Τορίνο, της Cerignola και της Κύθνου.

 Ένα πιστό αντίγραφο της βυζαντινής αυτής εικόνας θα δωρηθεί στον Δήμο Κύθνου ως ένδειξη φιλίας και ενότητας μεταξύ των δύο λαών. Τελέστηκε δε ειδική λειτουργία ευλογίας της εικόνας στο Τορίνο, στην εκκλησία Madonna della Pace (Παναγιά Ειρηνοποιός), όπου γίνεται κάθε χρόνο η γιορτή της Θεοτόκου με την Κοινότητα της Cerignola και τον Σύλλογο La Cicogna, προκειμένου να συνοδευθεί στο ταξίδι της για το νέο της προορισμό, την Κύθνο μας. Μια αντιπροσωπεία από την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων κληρικών και πολιτών, θα φτάσει στην Κύθνο στις 18 Ιουνίου 2022, συνοδεύοντας την εικόνα της Madonna di Ripalta. 

 Η συνάντηση θα είναι μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε και να ενδυναμώσουμε τις ιστορικά υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, αλλά με μια πρωτότυπη παραδοσιακή ιδιαιτερότητα, που είναι ικανή να αποκαλύψει τους αρχαίους υλικούς και πνευματικούς μας δεσμούς. 

 Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν από μουσικoχορευτική βραδυά με τη συμμετοχή τριών εξεχόντων Ιταλών καλλιτεχνών, των μουσικών Simone Campa και Domenico Celiberti, της χορεύτριας Maristella Martella καθώς και ντόπιων μουσικών και χορευτών σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Δρυοπίδας και Χώρας Κύθνου.

Πηγή : https://cycladesopen.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...