7 Ιουν 2022

Έρευνα για την φέρουσα ικανότητα της Σίφνου


Στο πλαίσιο του γενικότερου διαλόγου που έχει προκύψει, όσον αφορά στην ποσότητα εισερχόμενου τουρισμού που μπορεί να διαχειριστεί βιώσιμα κάθε προορισμός, δεδομένης της δημοφιλίας των Κυκλάδων στην τουριστική αγορά, ο Δήμος Σίφνου προχωρά σε διερεύνηση των δυνατοτήτων, ώστε να εκπονηθεί μελέτη φέρουσας ικανότητας για το νησί. 

 Η Σίφνος, τα τελευταία χρόνια – ακόμη και στο πλαίσιο της «χαμηλής» κίνησης της περιόδου της πανδημίας – καταγράφει μία κατακόρυφα αυξητική πορεία σχετικά με τις επιδόσεις της στην τουριστική κίνηση. 

Προκειμένου, ωστόσο, να προληφθούν φαινόμενα κορεσμού των υποδομών και κατά συνέπεια μείωσης του επιπέδου παροχής υπηρεσιών στο νησί, όπως και φαινόμενα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ή/και καταστροφής λόγω της υπερ-αυξημένης δραστηριότητας. Παράλληλα, μία μελέτη φέρουσας ικανότητας, σκιαγραφεί επιπλέον και το επιθυμητό πλαίσιο ανάπτυξης του προορισμού και άρα αφορά άμεσα και την τοπική κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, η σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο ήλθε μετά από αντίστοιχη απόφαση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σίφνου. 

Έτσι, ο λόγος δόθηκε στη Δήμαρχο Σίφνου, κ. Μαρία Ναδάλη και Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Σίφνου η οποία αναφέρθηκε στη σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή, μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Πολενάκη Θεόδωρου, γνωμοδότησε ομόφωνα προκειμένου να προχωρήσει ο Δήμος Σίφνου, σε συνεργασία με μελετητική εταιρεία, στην εκπόνηση έρευνας σχετικά με τη φέρουσα τουριστική ικανότητα της Σίφνου, η οποία κρίνεται απαραίτητη τόσο για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του νησιού όσο και για το σχεδιασμό, τη διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, ως στοιχείου άρρηκτα συνδεδεμένου με το τουριστικό προϊόν της Σίφνου. 

 Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Πολενάκης Θεόδωρος πήρε το λόγο και εξήγησε ότι, η μελέτη δεν έχει να κάνει μόνο με τον τουρισμό, αλλά επιπλέον, θα βοηθήσει ώστε να υπάρχει στο Δήμο και την τοπική κοινωνία ενημέρωση για τους τομείς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί το νησί, σημειώνοντας, πως από τη μελέτη της φέρουσας ικανότητας μπορούν να αντληθούν πληροφορίες και για την καλύτερη οργάνωση του νησιού. 

 Τέλος, το λόγο πήρε η Δήμαρχος, κ. Ναδάλη, προτείνοντας να οριστεί ο κ. Πολενάκης υπεύθυνος ώστε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει στην εκπόνηση της έρευνας για τη φέρουσα ικανότητα της Σίφνου, μία πρόταση που ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

 Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...