26 Ιουν 2022

Ο Μιλτιάδης Πελοποννήσιος, Δημοτικός Σύμβουλος Σερίφου στις Βρυξέλλες για το Συνέδριο των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών


Με παρουσία του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργ. Σχοινά και του Προέδρου της CoR Απ. Τζιτζικώστα το Συνέδριο των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών στις Βρυξέλλες.Το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών – European Local Leaders Group, σε συνεργασία με το EU40 Network (το Δίκτυο των Νέων Ευρωβουλευτών κάτω των 40 ετών) διοργάνωσε -για πρώτη φορά στην Ευρώπη- στις 21 και 22 Ιουνίου 2022, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες, με αφορμή το Έτος Νεολαίας της Ευρώπης το 2022, το «Young Leaders of Europe Conference» (Συνέδριο Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών κάτω των 40 ετών) με τη συμμετοχή 100 Νέων Εκλεγμένων Ηγετών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα τους και πολλοί Έλληνες νέοι αυτοδιοικητικοί, κάτω των 40 ετών, από κάθε σημείο της χώρας. 

Το Συνέδριο έγινε σε συνεργασία με το EU40 Network, τους Ευρωβουλευτές Στέλιο Κυμπουρόπουλο (EPP), Kira Marie Peter-Hansen (Greens/EFA), Marie-Pierre Vedrenne (Renew Europe) και Alessandra Moretti (S&D), (εκπροσωπώντας τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), με την υποστήριξη του European Local Leaders Group και του Δικτύου Young Elected Politicians της Επιτροπής Περιφερειών. 

Παρόντες και ομιλητές στο συνέδριο, εκτός των Ευρωβουλευτών και του Προέδρου του ELL Group Νεκτάριου Καλαντζή, ήταν ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Οι Ευρωπαίοι Νέοι Αυτοδιοικητικοί αμέσως μετά συνάντησαν τον Πρόεδρο της Committee of the Regions (CoR) Α. Τζιτζικώστα στο γραφείο του, όπου συζήτησαν θέματα για το μέλλον των πόλεων και των περιφερειών της Ευρώπης και έπειτα επισκέφθηκαν τα γραφεία της Κομισιόν, όπου είχαν εποικοδομητική συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά για θέματα, όπως το μέλλον της Ευρώπης. Την επόμενη ημέρα η αποστολή των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών επισκέφθηκε την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου έγινε συνάντηση με Έλληνες και ξένους Ευρωβουλευτές, με αντικείμενο το μέλλον των πόλεων και των περιφερειών της Ευρώπης και τη συμμετοχή της νέας γενιάς στη λήψη των αποφάσεων που αφορά το μέλλον της Ευρώπης. «Η εποχή της ευρωπαϊκής αθωότητας έχει παρέλθει.

 Η επιτυχία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος δεν είναι κάτι που άλλοι συμμερίζονται αλλά μάλλον μισούν και θέλουν να καταστρέψουν». Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου: “Young European Leaders”, που συνδιοργάνωσε το ELL Group στις Βρυξέλλες.

 «Η Ευρώπη, αντιμετώπισε προκλήσεις, ταρακουνήθηκε, αλλά δεν κατέρρευσε. Στεκόμαστε περήφανα στα πόδια μας και τα καταφέρνουμε καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς. Σύμφωνα με τον Έλληνα αντιπρόεδρο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και τις συνέπειες του πολέμου: «Αυτό που αποδείχθηκε αυτά τα δυόμιση χρόνια περίτρανα είναι ότι η Ευρώπη έχει αποδειχθεί πολύ περισσότερο ανθεκτική και ενωμένη και ικανή να ανταπεξέλθει».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, έκανε λόγο για μία εργαλειοποιημένη, σχεδιασμένη, υβριδική απειλή που στόχο έχει να πληγώσει την ΕΕ, ενώ όπως είπε, η Ευρώπη απόδειξε ότι «είναι ικανή να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις σε όλες τις περιπτώσεις αποδεικνύοντας ότι οι ηγέτες απολυταρχικών καθεστώτων δε θα επιτύχουν».

Όπως επεσήμανε απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στη χαμηλή συμμετοχή των νέων στα κοινά της ΕΕ: «Στην ερώτηση του πώς μπορούν περισσότεροι νέοι να αναμειχθούν εντονότερα στην πολιτική, το σημερινό συνέδριο έδωσε την απάντηση. Με το να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική και να δρουν δημιουργικά για τον τόπο τους».

 Ενώ προέτρεψε τους νέους να εμπλακούν ακόμα περισσότερο στα κοινά της ΕΕ, καθώς όπως τόνισε: «Αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών». Μάλιστα, ανέφερε ότι: «Εάν δεν λυθεί σύντομα το πρόβλημα της συμμετοχής, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει πρόβλημα», έτσι ώστε, όπως είπε: «Να φέρουμε πίσω τους πολίτες στο επίκεντρο, με τις Περιφέρειες και τους Δήμους περισσότερο ενεργούς στη λήψη των αποφάσεων». 

 Απ΄ την πλευρά του ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος δήλωσε: 

«Ως ΕΕ αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και χρειαζόμαστε να καταλάβουμε ότι έχουμε μία κοινή ταυτότητα, την Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, πέρα από τις εθνικές μας ταυτότητες». Όπως έκανε γνωστό, στο πλαίσιο του Συνεδρίου: 

«Ύστερα από συζητήσεις με μέλη του European Local Leaders Group, αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους τοπικούς ηγέτες. Απαιτείται η συμμετοχή των νέων στην πολιτική. Τους χρειαζόμαστε, προκειμένου να φέρουν νέες ιδέες στο σύστημα, όχι μόνο να ακολουθήσουν τις Ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά να τις συνδημιουργήσουν και να ενδυναμώσουν τον αντίκτυπο των Ευρωπαϊκών πολιτικών», όπως είπε. Και συμπλήρωσε: «Οι λύσεις στα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, μπορεί να είναι η ίδια σε πολλές χώρες, αλλά με διαφορετικές διαστάσεις».

 Την ανάγκη για περισσότερα κονδύλια για εκπαίδευση, αγροτική παραγωγή, αστικό, πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, επεσήμανε, κλείνοντας την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ο Νεκτάριος Καλαντζής, Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και του European Local Leaders Group. Και τόνισε ότι οι νέοι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να γίνουν ζωτικό μέρος στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ. 

Πηγή :https://cyclades24.gr/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...