3 Ιουν 2022

Εν αναμονή των προτάσεων των εμπλεκόμενων φορέων για την μελέτη του Master Plan για το λιμάνι της Τήνου


Συζήτηση, σχετικά με τη μελέτη που βρίσκεται εν εξελίξει, αναφορικά με το Master Plan του λιμένα της Τήνου, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου.

Αφορμή, στάθηκε η ενημέρωση του Δημάρχου Τήνου, για την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε, ενώπιον μελών του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου, δημοτικών συμβούλων, της Επάρχου ΠΕ Τήνου, στελεχών της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, εκπροσώπων του Συλλόγου Μηχανικών και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τήνου, εκπροσώπων του σωματείου καβοδετών, αλλά και τουριστικών πρακτόρων.

Βάσει ερωτημάτων εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, αναλυτικές διευκρινίσεις για την πορεία εξέλιξης της μελέτης, δόθηκαν από την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, κ. Ευγενία Αλοιμόνου.

Στόχευση στην πλήρη λειτουργικότητα και την ανάπτυξη

Σύμφωνα με την ενημέρωση εκ μέρους του Δημάρχου Τήνου, κ. Γιάννη Σιώτου, ενημερωτική παρουσίαση, πραγματοποιήθηκε προ ημερών, ενώπιων των μελών των αρμόδιων και ενδιαφερόμενων φορέων, από εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως σημείωσε ο κ. Σιώτος, «με την εναλλακτική αυτή πρόταση πραγματοποιείται ένα ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του τόσο σημαντικού έργου υποδομής, το οποίο και αποτελεί τη μοναδική πύλη σύνδεσης του νησιού μας με την υπόλοιπη χώρα».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «τα προτεινόμενα έργα στοχεύουν αφενός το λιμάνι να είναι λειτουργικό όλο το χρόνο και αφετέρου να εξυπηρετεί το αναπτυξιακό όραμα του νησιού μας για τις επόμενες δεκαετίες, διασφαλίζοντας παράλληλα την αρμονική συνύπαρξη πόλης και λιμανιού».

Περαιτέρω, ο ίδιος ενημέρωσε, ότι «μετά την παρουσίαση, πραγματοποιήθηκε από τους παριστάμενους ένας ουσιαστικός διάλογος, κατατέθηκαν – και περιμένουμε ακόμα περισσότερες – συγκεκριμένες παρατηρήσεις για την περαιτέρω βελτίωση της συγκεκριμένης πρότασης, η εξέλιξη όμως αυτή, αποτελεί ένα σαφές δείγμα των μεγάλων δυνατοτήτων που υπάρχουν για την αναβάθμιση των υποδομών μας με την ειλικρινή συνεργασία πολιτείας και τοπικής αυτοδιοίκησης».

Επιτακτική η ανάγκη της διαβούλευσης για τη διαμόρφωση της μελέτης

Στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως τοποθέτησής του, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, σχολίασε πως ο Δήμαρχος έκανε «μία πολύ επιφανειακή αναφορά», σημειώνοντας ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πως υπάρχου «προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας».

Ο κ. Κροντηράς άσκησε κριτική, κάνοντας λόγο για την παρουσίαση της μελέτης «με πολύ συγκεκριμένο αριθμό καλεσμένων», σχετικά με την πρόταση του Υπουργείου για το Master Plan του λιμένα της Τήνου.

Κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορία της υπόθεσης του Master Plan του λιμένα της Τήνου, υπενθύμισε πως η αρμόδια μελετήτρια, στην οποία έχει ανατεθεί η εκπόνηση της μελέτης είχε παρουσιάσει στο παρελθόν και συγκεκριμένα πριν από τρία χρόνια, πρόταση, με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο και οι φορείς της Τήνου διαφώνησαν. «Μετά από πρωτοβουλία του Λιμενάρχη, ο οποίος κατέθεσε προτάσεις, φτάσαμε σε ένα σημείο μέχρι σήμερα να έχει γίνει μία τροποποίηση, η οποία μάλιστα βρίσκεται προς το σωστό δρόμο». Ο κ. Κροντηράς υποστήριξε, πως «στην πρόσφατη παρουσίαση, ήλθε ο κ. Αντωνόπουλος αντί της κ. Φράγκου. Ο κ. Αντωνόπουλος δεν είναι ο μελετητής, είναι σύμβουλος εκ μέρους του Υπουργείου, ο οποίος έχει αναλάβει κατά την τοποθέτησή του να συνδυάσει τις προτάσεις της μελετήτριας με τις προτάσεις των φορέων της Τήνου και να καταλήξει σε μία νέα πρόταση, η οποία μαζί με την πρόταση της κ. Φράγκου θα προχωρήσει προς το αρμόδιο συμβούλιο προκειμένου να εγκριθεί».

Ο ίδιος αναρωτήθηκε αν θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ολόκληρη η πρόταση, τονίζοντας πως «δεν αφορά η πρόταση μόνο το τι πρέπει να γίνει στο λιμάνι, αλλά και το τι θα γίνει και στη χερσαία ζώνη. Αλλάζει όλη η ιστορία του λιμανιού και οι θέσεις ως έχουν σήμερα. Μπορεί να είναι και προς το καλύτερο, δε διαφωνώ, αλλά αυτό θα πρέπει να βγει μέσα από συνεννόηση, από συζήτηση, από ενημέρωση όλων των φορέων».

Ο κ. Κροντηράς υπογράμμισε την ανάγκη διαβούλευσης με όλους τους τοπικούς φορείς, ώστε να ακουστούν οι απόψεις και προτάσεις τους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας «ας μην πάθουμε ό,τι είχαμε πάθει με τον εξωτερικό λιμενοβραχίονα τότε, που δεν ακούγαμε κανέναν, παρά μόνο τους μελετητές, και έχουμε καταλήξει σήμερα να λέει η πρόταση ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί».

«Πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, συζητήσεις, αντιπαλότητες, επειδή το θέμα αυτό αφορά το νησί μας, το λιμάνι μας, την μόνη πύλη εισόδου στο νησί και είναι μοχλός ανάπτυξης, διασφάλιση υγείας μας, τα πάντα και επειδή αυτός ο σχεδιασμός που ετοιμάζουμε τώρα θα αφορά ίσως και τα επόμενα 100 χρόνια, θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, πολύ πιο διαλλακτικοί, πολύ πιο ανοικτοί σε ό,τι συζητάμε και λάβουμε όλες τις απόψεις», υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά, πως η μελέτη θα πρέπει να βγει σε διαβούλευση, ώστε να ενημερωθεί όλος ο τοπικός πληθυσμός σχετικά με τα περιεχόμενά της.

«Δεν είμαστε σε στάδιο διαβούλευσης, έγινε απλά μία παρουσίαση»

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην Τήνο, προέβη η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Ευγενία Αλοιμόνου.

Αρχικά, η πρόεδρος υποστήριξε, πως «συμφωνώ με την τοποθέτηση του κ. Κροντηρά, ότι δεν είναι θέμα αντιπολίτευσης το λιμάνι και πως είναι η μόνη πύλη εισόδου για το νησί της Τήνου. Προκειμένου το νησί μας λοιπόν να πάει μπροστά, συμφωνώ, ότι θα πρέπει αν επενδύσουμε σε αυτή τη μοναδική είσοδο που διαθέτει. Πράγματι, αυτό είναι κάτι που έχω θέσει κι εγώ πολλές φορές».

Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθάρισε το εξής: «Δεν είμαστε στο στάδιο της διαβούλευσης. Έγινε απλά μία παρουσίαση της πρότασης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις δικές μας απόψεις, οι οποίες έχουν ζητηθεί και εγγράφως από το Λιμενικό Ταμείο στους καλεσμένους να τις διαμορφώσουν. Στη συνέχεια, θα δώσει εντολή η υπηρεσία του Υπουργείου και συγκεκριμένα ο κ. Τσουκαλάς, να διαμορφωθεί πλήρης πρόταση, η οποία θα τεθεί προς διαβούλευση, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της προηγούμενης πρότασης, η οποία απορρίφθηκε από πλευράς μας».

Επιπλέον, διαβεβαίωσε, ότι «όλα γίνονται όπως πρέπει και η υπηρεσία του Υπουργείου μας καθοδηγεί. Δεν είναι απόφαση ούτε του Δημάρχου, ούτε δική μου για το πώς θα προχωρήσουν όλα αυτά».

Όσον αφορά στην ανησυχία που έχει εκφραστεί σχετικά με την πρόταση της μελετήτριας, αλλά και την υφιστάμενη σύμβαση για τη μελέτη, η κ. Αλοιμόνου επεσήμανε, πως «έπειτα από προσωπική μου επικοινωνία με τον κ. Τσουκαλά, με διαβεβαίωσε πως είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά το Υπουργείο και όχι το λιμενικό ταμείο, το οποίο δεν επιβαρύνεται καθόλου με το συγκεκριμένο έξοδο. Στη συνέχεια με ενημέρωσε, πως εφόσον φτάσουμε στο σημείο να διαμορφωθεί η δική μας πρόταση, την οποία θα καταθέσουμε προκειμένου να διαβουλευτεί και αυτή, θα πρέπει να γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία έχει αναλάβει η κ. Φράγκου. Επομένως, δεν μπορεί να κλείσει η σύμβαση μαζί της. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένα θέμα διαδικαστικό, ο οποίο αφορά μόνο το Υπουργείο».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η ίδια κατέληξε διαβεβαιώνοντας, ότι «θα γίνουν όλα όπως πρέπει. Θα γίνει διαβούλευση. Ας μην προτρέχουμε και να δημιουργούμε εντυπώσεις ότι κάτι κρύβουμε, ότι κάτι δεν θα δούμε, ή ότι κάτι δε θα συζητήσουμε».

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...