21 Απρ 2012

Μαυροπετρίτης Σερίφου -Falco eleonorae



Μαυροπετρίτης Σερίφου -Falco eleonorae

 Ούσα μέλος ενός μεγάλου, ακραίου στις απόψεις για τις ανεμογεννήτριες ,ελληνικού forum αντιμετώπισα τεράστια άγνοια επί του θέματος που δημιουργείται από τις έλικες των ανεμογεννητριών που σκοτώνουν εκατοντάδες πουλιά κάθε χρόνο.

Πόσο μάλλον σε αυτά τα νησιά που αποτελούν σταθμούς και πέρασμα μεταναστευτικών πουλιών Για αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτω προς ενημέρωση όλων εκείνων που διατείνονται , ότι η πανίδα της Σερίφου δεν κινδυνεύει από τις τεράστιες ανεμογεννήτριες καθώς "αποτελείται από πουρναρολίθαρα" τα παρακάτω :(από inaturenet.org)

. Έχετε δει ,κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού πάνω από τα κεφάλια σας το καλοκαίρι ένα σκούρο, σβέλτο ,μικρόσωμο γεράκι να "πλανάρει ;Είναι ο καταπληκτικός:

 Μαυροπετρίτης -Falco Εleonorae 

 Το όνομά του το οφείλει στην Πριγκίπισσα Ελεονώρα της Σαρδηνίας η οποία (σε αντίθεση με εμάς) τον 14ο αιώνα το έθεσε υπό προστασία. Είναι ένα από τα περισσότερο κινδυνεύοντα είδη γερακιού στο κόσμο. Πρόκειται για ένα πουλί γεμάτο χάρη, το οποίο αναπαράγεται σχεδόν αποκλειστικά στις βραχονησίδες του Αιγαίου, με το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού του να ζει εκεί. Ξεχειμωνιάζει στη Μαδαγασκάρη.

 Διαφέρει από όλα τα άλλα μεταναστευτικά πουλιά ως προς το ότι αναπαράγεται το φθινόπωρο και μεταναστεύει πολύ αργά, το Νοέμβριο ή ακόμη και τον Δεκέμβριο. Αναπαράγεται κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής μετανάστευσης. Απειλείται από τη χρήση εντομοκτόνων, δηλητηρίων, το παράνομο κυνήγι και την ΟΧΛΗΣΗ στις περιοχές φωλεοποίησης καθώς επίσης και από την απώλεια των ενδιαιτημάτων του κυρίως εξ’ αιτίας της τουριστικής ανάπτυξης. Ας δούμε τι σημαίνει όχληση από ανεμογεννήτριες:

 Τα αιολικά πάρκα μπορούν να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα. Ο τόπος εγκατάστασής τους είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας στον προσδιορισμό των επιπτώσεων. Γενικά, όσο πιο κοντά βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες σε τόπους τροφοληψίας, μετανάστευσης, κουρνιάσματος και φωλεοποίησης των πουλιών, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα της επίδρασής τους. Διακρίνονται δύο τύποι επιπτώσεων: άμεσες (προερχόμενες από συγκρούσεις με τις εν γένει κατασκευές που υπάρχουν εντός του αιολικού πάρκου) και έμμεσες (απώλεια ενδιαιτήματος, φραγμοί στη μετακίνηση, όχληση κλπ.)

. Επίσης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι αθροιστικές επιπτώσεις, που προκαλούνται από την παρουσία και άλλων αιολικών πάρκων στην ίδια περιοχή. Έτσι, αφού κάθε μεμονωμένο αιολικό πάρκο μπορεί να συνιστά μία έστω και ελάχιστη απειλή για το περιβάλλον, όσο και αν εφαρμοστούν τα συνηθισμένα αντισταθμιστικά μέτρα, η αθροιστική επίπτωση των αιολικών εγκαταστάσεων, ήδη εγκατεστημένων και μελλοντικών, μπορεί να αποβεί πολύ σημαντική
 ΣΕΡΙΦΟΣ FREE




.

1 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...