14 Απρ 2012

10 λόγοι για ένα weekend

ΣΕΡΙΦΟΣ Τα παραδοσιακά λευκογάλανα σπίτια, το ξερό βραχώδες τοπίο και οι πολλές και καλές αμμουδιές, σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό σε ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων.

 01 Για να επισκεφθείτε το Μεγάλο Λιβάδι όπου θα συναντήσετε τα απομεινάρια από το μεταλλευτικό παρελθόν της Σερίφου. Η ακμή της οικονομικής αυτής δραστηριότητας ξεκίνησε το 1880, διακόπηκε με τις αιματηρές απεργίες του 1916 και τελείωσε οριστικά το 1964, με το κλείσιμο των μεταλλείων. Εκεί θα δείτε τα παλιά κτίρια των ορυχείων, την εξέδρα φόρτωσης, τα βαγονέτα, τις στοές και το ωραίο νεοκλασικό κτίριο της διοίκησης, με τους μεγάλους φοίνικες της εταιρείας «Σέριφος - Σπηλιαζέζα», δίπλα στα αρμυρίκια της παραλίας.

 02 Για να περπατήσετε στα στενά της Χώρας και να βλέπετε από παντού τη θάλασσα. Είναι ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς των Κυκλάδων. Στα στενά του θα διακρίνετε τα πατάρια και τα πορτοπαράθυρα, τις καμάρες, τις αυλές, τα κατωστέγια και ολόγυρα -στα χωράφια- τα κλεφτοκέλια, τα μητάτα, τους ερημικούς περιστεριώνες και τα ασπρογάλανα ξωκλήσια. Στην Πάνω Πιάτσα βρίσκεται το νεοκλασικό Δημαρχείο, καθώς και η μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου. Αξίζει να δείτε τόσο το νεοκλασικό κτίριο του παλιού Ισπανικού Προξενείου όσο και τα δύο μουσεία -Aρχαιολογικό και Λαογραφικό- στην Kάτω Xώρα.

 03 Για να κολυμπήσετε στην Ψιλή Αμμο. Η Σέριφος φημίζεται για τις πολλές και καλές αμμουδιές της, που καμιά όμως δεν συγκρίνεται με αυτήν. Τα νερά της είναι ρηχά και ήσυχα στο καλοκαιρινό μελτέμι (εκτός από τους ανατολικούς ανέμους) και η άμμος είναι άσπρη και λεπτή σαν ζάχαρη. Εδώ οι βουτιές δεν τελειώνουν ποτέ. Για να βρείτε την παραλία θα ακολουθήσετε το δρόμο από το Λιβάδι προς τον Αυλόμωνα.

 04 Για να ανεβείτε ώς το Κά-στρο, στην κορυφή της Χώρας. Ο βράχος κατοικείται εδώ και σχεδόν 3.000 χρόνια. Δεν πρόκειται για κάποιο βυζαντινό ή ενετικό κάστρο - αν και υπάρχουν απομεινάρια επάλξεων. Τα σπίτια είναι χτισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν ένα είδος τείχους. Στην κορυφή βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, απ' όπου η θέα είναι εντυπωσιακή!

 05 Για να πάτε ώς το χωριό Παναγιά. Το χωριό είναι γραφικό και διαθέτει μερικά παμπάλαια μαγαζάκια, όπως το μπακάλικο του Βήτου. Στη δροσερή πλατεία θα συναντήσετε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Μάλιστα, η πλατεία κάποτε αποτελούσε και την αυλή της μονής που υπήρχε εκεί.

 06 Για να επισκεφθείτε τη Μονή Ταξιαρχών. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλανή και πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και αρχιτεκτονικά ενδιαφέροντα κυκλαδίτικα μοναστήρια. Χτίστηκε το 1572 και έχει φρουριακή μορφή και πολεμίστρες, λόγω του ότι διέθετε μεγάλο πλούτο από την εποχή των Βενετών. Στο καθολικό της σώζονται τοιχογραφίες του Εμμανουήλ Σκορδίλη, ενώ υπάρχουν και ενδιαφέρουσες φορητές εικόνες της Κρητικής Σχολής.

 07 Για να δείτε το περίφημο ξωκλήσι του Αη Γιάννη του Θεολόγου, λίγο πιο κάτω από το Κάστρο, στη Χώρα. Στα πεζούλια έξω από το ναό υπήρχαν κάποτε στη σειρά ρωμαϊκά γλυπτά: μαρμάρινοι ανδρικοί κορμοί, που πλέον φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού. Μέσα στην εκκλησία, την ξύλινη οροφή στηρίζει ένα παλιό κατάρτι που φέρει ακόμα τις τροχαλίες του, ενώ σε μια άκρη υπάρχουν ακόμη κομμάτια από αρχαίες κολόνες. Κάτω από αυτήν την εκκλησία, λέγεται πως είναι θαμμένο το κεφάλι της Μέδουσας, που έφερε ο Περσέας στη Σέριφο.
 
 08 Για να απολαύσετε τις διαδρομές στη νότια Σέριφο (ανάμεσα σε Μεγάλο Λιβάδι και Λιβαδάκια). Εξαιρετική η εμπειρία τού να οδηγήσετε ώς την Παναγία Ακρωτηριανή και τον κάβο του Κύκλωπα, να περάσετε από τον Κουταλά και να συνεχίσετε ώς τον φάρο στον Κάβο Σπαθί. Τα ερημικά τοπία με τις απότομες ακτές, πάνω από τη θάλασσα, ορίζουν την απόλυτη κυκλαδίτικη γοητεία.

 09 Για να κολυμπήσετε στις περίφημες αμμουδιές της Σερίφου: στον Αη Σώστη με τις  Αγιος Σωστηςδύο αμμουδερές παραλίες και τα αρμυρίκια, στο Μεγάλο Λιβάδι, σε έναν πλατύ αμμουδερό κόλπο, στον Κουταλά με ψιλό βότσαλο, στο Γάνεμα και στη Βαγιά, δύο πολύ όμορφες παραλίες, ακριβώς δίπλα από τον Κουταλά, στο πιο ερημικό μέρος. Μία από τις πιο ωραίες αμμουδιές της Σερίφου, με το απέραντο μπλε και τη ζεστή άμμο, είναι και το Καλό Αμπέλι στον Αβεσσαλό.

 10 Για να δείτε από κοντά τα υπέροχα και τόσο ταιριαστά με το κυκλαδίτικο τοπίο εξωκλήσια. Ξεχωρίζουν η Αγία Ειρήνη του Κουταλά, ο Αγιος Ιωάννης του Σκλαβογιάννη, η Αγία Τριάδα στο Μέγα Χωριό, η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγιά, η Αγία Θέκλα στη Λιόμαντρα, η Παναγία Καμαρωτή και η Παναγία Σκοπιανή στον Κένταρχο.

 Κείμενο Αντώνης Ιορδάνογλου(απο το "PASSPORT"), Φωτογραφίες Νίκος Πηλός

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...