9 Απρ 2012

Yπόγειο ταξίδι - Σέριφος: Tρισδιάστατη εξερεύνηση!

των Τζένης Καπετάνιου, Γιώργου Ρηγούτσου 


Όχι, ο τίτλος δεν είναι λογοπαίγνιο αλλά κυριολεκτικός.


 Κι αυτό γιατί το μικρό αλλά θαυματουργό αυτό νησάκι προσφέρεται για ανακαλύψεις που αφορούν και τις τρεις διαστάσεις του χώρου, το ύψος, το πλάτος και το βάθος.

 Πρώτα απ' όλα, η χώρα της Σερίφου κρέμεται ψηλά πάνω στο λόφο πίσω από το λιμάνι με τα μικρά άσπρα σπιτάκια της που λάμπουν στον ήλιο, τα στενά καλντερίμια της που προκαλούν τον επισκέπτη να τα περπατήσει και τα απότομα βράχια στην πίσω της πλευρά που την κάνουν να μοιάζει με φρούριο, να είναι τα δυνατά της σημεία. Αυτή η αρχιτεκτονική της χώρας της Σερίφου είναι άλλο ένα χειροπιαστό παράδειγμα της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλαν στο πέρασμα των αιώνων οι κάτοικοι κι αυτού του κυκλαδίτικου νησιού να αποκρούουν τους πειρατές, και κάθε λογής κατακτητές και ευτυχώς για εμάς σήμερα το πέτυχαν.

 
 Τα στενά, γραφικά για εμάς δρομάκια, μετατρέπονταν σε λαβύρινθο για τους ξένους και θανάσιμες παγίδες καθώς δεν επέτρεπαν την ανάπτυξη πολλών στρατιωτών, αλλά και τα σπιτάκια που τώρα μοιάζουν τόσο ειρηνικά και γαλήνια γίνονταν μικροί προμαχώνες και οχυρά αφού από κάθε παραθυράκι τους έβγαινε κι ένα όπλο για να αποκρούσει τον εγκλωβισμένο εχθρό. Έτσι σώθηκε το νησί και σήμερα μας περιμένει στα 73 μόλις μίλια νότια από τον Πειραιά για να μας χαρίσει μέρες ξένοιαστες με μπόλικο ήλιο και θάλασσα, μιας και οι παραλίες που την περιτριγυρίζουν είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Ψιλή Άμμος, Κουταλάς, Γάνεμα, Καλό Αμπέλι, Λιά, Άγ. Ιωάννης και άλλες ακρογιαλιές, μας καλούν να κολυμπήσουμε στα πεντακάθαρα νερά τους και να γευτούμε τα τοπικά νόστιμα εδέσματα στα γραφικά ταβερνάκια που υπάρχουν σε αρκετές από αυτές


. Στο λιμάνι που λέγεται Λιβάδι, τα εστιατόρια, τα μπαράκια και τα καφέ, είναι κυριολεκτικά πλάι στο κύμα και γεμίζουν οπωσδήποτε με πολλή και καλή ενέργεια τις μπαταρίες μας μέχρι την επόμενη φορά. Γιατί στο όμορφο αυτό νησάκι έρχεται κανείς κάποτε για πρώτη φορά και «κολλάει». Και ξανάρχεται με την πρώτη ευκαιρία ,αφού το ακτοπλοϊκό ταξίδι είναι εύκολο, διάρκειας 3-3.30 ωρών με καθημερινά δρομολόγια από Πειραιά. Αν επιμένετε να συνεχίσετε την περιπλάνησή σας στο νησί της Σερίφου σε ύψος, τότε αξίζει να φτάσετε ως τη θέση με το όνομα που τα λέει όλα: «καρέκλα του Κύκλωπα». «Καθήστε» αναπαυτικά και απολαύστε τη θέα προς το λιμάνι και τα γύρω νησιά που σας ανταμείβει για τον κόπο σας. Σε αυτό το σημείο, και όχι μόνο, υπάρχουν αρχαιολογικά δεδομένα για κατοίκηση του νησιού ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Διάσπαρτα είναι επίσης και σε όλα τα βουνά του νησιού μοναστήρια και γραφικά εκκλησάκια, όπως ο Άγιος Αθανάσιος στη χώρα με σημαντικές εικόνες του 19ου αιώνα.


 Φημισμένα είναι και τα πανηγύρια της Σερίφου κυρίως κατά τους θερινούς μήνες και αξίζει να τα συμπεριλάβετε στις διακοπές σας. Για όσους θέλουν να εξερευνήσουν το νησί σε πλάτος μπορούν να επισκεφθούν το εσωτερικό των στοών των μεταλλείων του που ήταν σε λειτουργία ως τα μέσα του 20ου αιώνα. Στα μεταλλεία αυτά γράφτηκαν και τραγικές στιγμές νεώτερης ελληνικής ιστορίας αφού μία απεργία των μεταλλορύχων στα 1916 μετατράπηκε σε λουτρό αίματος με αρκετούς νεκρούς τόσο από πλευράς εργατών όσο και από τη χωροφυλακή που στάλθηκε τότε για να πατάξει τους «ταραξίες». Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο-τρεις χωροφύλακες πέθαναν από πνιγμό όταν τους πετροβόλησαν και τους πέταξαν οι εξαγριωμένες γυναίκες των μεταλλορύχων στη θάλασσα με τα ίδια τους τα χέρια! Ξεκινώντας από την κεντρική στοά ενός ορυχείου στο Μ. Λιβάδι μπορείτε να διασχίσετε υπογείως ένα ολόκληρο βουνό και να καταλήξετε στον όρμο Κουταλάς- Καλόγερος όπου υπάρχει και η ομώνυμη ερημική παραλία.

 Πολυάριθμες άλλες είσοδοι με αντίστοιχες εξόδους φτιάχνουν έναν λαβύρινθο στοών στο νησί που μπορείτε να εξερευνήσετε από δέκα λεπτά ως και ώρες για όσους από εσάς θέλετε να νιώσετε πως είναι να σας «καταπίνει» το βουνό. Στην είσοδο των μεταλλείων διακρίνονται ακόμα βαγόνια, ράγες, μισογκρεμισμένες γέφυρες και το σκηνικό μοιάζει σα να είναι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αυτό το σκηνικό επίσης προσφέρεται και για καλλιτεχνικές φωτογραφήσεις, ειδικά την ώρα του δειλινού.

 Πληροφορίες γιαυτό το υπόγειο ταξίδι αλλά και για την ευρύτερη περιοχή θα βρείτε στο καταδυτικό κέντρο SERIFOS SCUBA DIVER ναι καλά διαβάσατε , λεπτομέρειες που δεν έσβησαν στο πέρασμα του χρόνου και έστω αφηγηματικά γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα της άθλιες εργασιακές συνθήκες της εποχής. Η σχολή είναι ανοικτά όλο το χρόνο μιας και ο ιδιοκτήτης πιστεύει ότι η καλύτερη εποχή να επισκεφθεί κανείς τη Σέριφο είναι τον Απρίλιο - Μάιο & Οκτώβριο- Νοέμβριο. Η προσέγγιση στις εισόδους των στοών γίνεται με το σκάφος του κέντρου ή με αυτοκίνητο όταν υπάρχει προγραμματισμένη κατάδυση στην περιοχή. Έτσι, για εμάς τους δύτες αναψυχής προστέθηκε κι άλλος ένας σημαντικός λόγος να επισκεφθούμε το νησί. Το καταδυτικό κέντρο έχει ολοκαίνουριο εξοπλισμό, δέκα σετ με ρυθμιστές Apex, στολές σε πολλά χρώματα και σε όλα τα μεγέθη, υποβρύχιες φωτογραφικές μηχανές και video που απαθανατίζουν όλες τις καταδύσεις μας. Επίσης το κέντρο διαθέτει αεροσυμπιεστή Dolfin 15 με διπλά φίλτρα και Panel Nitrox Trimix.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...