15 Απρ 2012

Λένε πως το Πάσχα είναι η ωραιότερη εποχή της Σερίφου.


Λένε πως το Πάσχα είναι η ωραιότερη εποχή της Σερίφου. Και έχουν δίκιο. Το Πάσχα συνδυάζει κατά κάποιο τρόπο τα δύο πρόσωπα του νησιού. 

Το χαρούμενο, τουριστικό, μπιτάτο καλοκαίρι της αλλά και τον έρημο, μελαγχολικό αλλά και ανθρώπινο χειμώνα της. 

 Η άγονη Σέριφος που βλέπετε το καλοκαίρι το Πάσχα πρασινίζει. Τριφύλλια, χόρτα και χαμομήλι τρυπώνουν ανάμεσα στους ξερόβραχους. Ακόμα και τα φρύγανα αποκτούν πράσινο χρώμα. 



Τα λευκά σπιτάκια της Χώρας βάφονται για να υποδεχτούν το καλοκαίρι. Σχεδόν όλα τα μαγαζιά ανοίγουν το Πάσχα… σαν πρόβα τζενεράλε για το καλοκαίρι… σαν μια παράσταση μόνο για μυημένους… Δεν υπάρχει η κοσμοσυρροή του καλοκαιριού και έτσι ο επισκέπτης μπορεί να δει την πραγματική Σέριφο. 

Τους ντόπιους και όσους φίλους του νησιού δε συνδέουν αναγκαστικά το νησί με τη θάλασσα και την ηλιοθεραπεία. Κατάνυξη στον Επιτάφιο και στην Ανάσταση στη Χώρα και στο Μοναστήρι (εγώ εκεί πηγαίνω). Μικρές παρέες μαζεύονται στα μαγαζιά.


 Γλέντια στα σπίτια την Κυριακή το μεσημέρι. Αυγά βαμμένα με ρίζα (δεν ξέρω από τι χόρτο προέρχεται) και όχι με βαφές του εμπορίου. Σερφιώτικο κρασί που βαράει αρκετά… αν είσαι τυχερός. Το Πάσχα είναι η ωραιότερη εποχή της Σερίφου. Μακριά από τις τουριστικές ακρότητες του Αυγούστου και από την ερημιά του χειμώνα, βρίσκεις το χρόνο να δεις τοπία και ανθρώπους που αγαπάς.

 Μάνος Πεπονάκης, Ιστορικός και φιλόσοφος της επιστήμης, Διεθνολόγος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...